Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Подагра – билки, рецепти и добавки, които лекуват коварната болест

Подагра или позната още като „царска болест” – ето какво представлява и как се лекува!

Подагра – какво представлява болестта?

Ето какво помага при подагра!

Подагра е онова заболяване, което в миналото е било познато още като „царска болест”, защото се смятало, че появата й е свързана с прекомерна консумация на храни и напитки.

Към днешна дата се знае, че това е метаболитно (някои го определят като ревматично) заболяване, което се предизвиква от отлагането на кристали от пикочна киселина най-често в ставите и меките тъкани.

Причината за самото нарушение в метаболитните процеси е повишението на пикочна киселина в кръвта, наричано с термина хиперурикемия. Високата концентрация в комбинация с някои фактори от околната среда и здравословния статус на пациента води до остри ставни кризи. Често те наподобяват артритно възпаление – ставата се зачервява, усеща се нетърпима пламтяща болка. Характерно за болестта е, че в преобладаващата част от случаите засяга ставата в основата на палеца на крака.

Друга отличителна черта на болестта подагра са смущенията в работата на бъбреците, появата на камъни или на уратна нефропатия.

С развитието на знанията за здравето е станало ясно, че не само злоупотребата с храна може да предизвика разглежданите метаболитни процеси. Към факторите, които причиняват повишение на нивата на пикочна киселина в кръвта, трябва да се разглеждат още:

  • наследственост;
  • лечение с някои медикаменти;
  • различни форми на бъбречна недостатъчност;
  • хематологични заболявания;
  • псориазис;
  • артериална хипертония;
  • някои видове травми и други.

Как протича болестта подагра?

Може да се разграничат няколко стадия в развитието на подаграта. Най-често пациентите си спомнят за болестта в моментите на остри кризи. В повечето случаи атаката се случва през нощта, а болката е непоносима. Поразената става се зачервява, появява се оток. Дори леко докосване увеличава многократно болката. Подобна криза може да продължи дори до 10 дни, а следващата може да дойде чак години.

Макар да се говори най-често за болна става, подаграта засяга освен тази на големия пръст на крака, още глезена, колянната и лакътната става, китката, а в редки случаи и ставите на пръстите на ръцете.

Поражения при хронична подагра!

Често обаче се случва заболяването да хронифицира. Отлагането на соли на пикочна киселина в ставните торбички в продължение на години води до деформация на самата става. Стига се дори до изкривяване на крайниците, при което болният е възпрепятстван да изпълнява рутинни задължения.

При хронифициране на заболяването поразени могат да бъдат както стана дума бъбреците, но и сърцето.

Лечение при подагра

За да се определи дали наистина става дума за подагра, а не за друго артритно възпаление, диагнозата трябва да се постави от специалист. Най-често се предприема терапия на 2 фронта. От една страна, неутрализира се ставната криза, а от друга, се цели понижение на пикочната киселина.

Съществена част от режима при лечение на подагра е спазването на диета. Хранителният режим, когато е правилно подбран, има способността да действа и в двете посоки, за които стана дума малко по-горе.

Медикаменти за лечение на подагра

Ако вие или ваш близък страдате от подагра, то нетърпимите кризи със сигурност са променили начина ви на живот. Без съмнение се вглеждате по-често в съставките на блюдата, ограничавате се и избягвате някои от любимите си храни и напитки.

Всичко това е от първостепенно значение за поставяне на кризисния характер на болестта в състояние на покой. В същото време обаче, ето кои са и част от медикаментите, без които човек трудно би успял да овладее проявленията на болестта. Важно е обаче лекар да постави диагнозата и да назначи терапия.

Аденурик /ADENURIC/

Аденурик представлява лекарствен продукт на основата на фебуксостат, което се използва за лечение на подагра. Действието му е насочено към намаляване на пикочната киселина в кръвта. Ежедневният прием на една таблетка от лекарството ограничава образуването на кристали и намалява симптоматиката, характерна за болестта.

Приемът на Аденурик следва да бъде назначен от лекар, защото има редица ситуации, при които лекарството по-скоро би навредило, а не да помогне. Посочват се и редица възможни нежелани реакции, сред които появата на обриви по кожата, подуване на ръцете, краката или лицето. В по-тежки форми на алергична непоносимост може да се стигне и до проблеми с кръвообращението.

Колхицин /COLHICIUM-DISPERT/

Колхицин или Колхикум-Дисперт е лекарствен продукт под формата на обвити таблетки, който се използва за овладяване на остри пристъпи на подагра. Продуктът не бива да се използва при доказана алергия към някоя от съставките, при бременност и по време на кърмене, при бъбречна недостатъчност, стомашни, сърдечни, чернодробни и други заболявания.

Важно предупреждение е да не се приема сок от грейпфрут по време на лечението с препарата.

Милурит /MILURIT/

Милурит съдържа вещество алопуринол, чието основно действие е да забавя настъпването на някои химични реакции в организма. Именно поради това таблетките се предписват за профилактика на подагра.

Бензбромарон АЛ 100 /BENZBROMARON AL 100/

Бензбромарон АЛ 100 е лекарствен продукт против подагра, който се радва на особена популярност. В България обаче той не се продава в аптечната мрежа. Достъпен е единствено чрез внос, най-често от Германия. Именно поради това онлайн пространството е пренаситено от реклами за доставка на Бензбромарон АЛ 100.

По своята същност активното вещество в продукта представлява бензофураново производно. Той се използва за лечение на хронична подагра, както и при други метаболитни заболявания.

Натурални продукти за лечение на подагра

Без съмнение за тези, които са получавали пристъп на подагра, е обстоятелството, че без медикаменти състоянието трудно се овладява. Особено в моменти на криза.

И въпреки това възможно е намаляване на симптоматиката чрез правилния подбор на редица натурални продукти. Ето кои са онези от естествените лекове, благодарение на които значително се подобрява състоянието на болния.

Череши

Започваме с един хем вкусен, хем полезен плод, който обаче има доказани лечебни свойства при подагра. Става дума за черешите. Колкото и неочаквано да звучи за мнозина, антиоксидантите и антоцианините в черешите намаляват възпаленията, предизвикани от болестта. В същото време, ограничават появата на кризи, защото трайно понижават нивата на пикочната киселина в кръвта.

Доказано е, че да бъде налице положителният ефект от вкусните плодове, на ден трябва да се консумира около 200 – 250 грама череши. Дозата може да се повиши до ½ килограм, като хората със синдром на раздразненото черво трябва да са особено внимателни.

Слабост в терапията с череши е обстоятелството, че пресни плодове са налични едва през няколко месеца от годината. Поради това в редица източници се посочва, че след като премине сезонът на черешите, може те да бъдат подменени с малини, къпини, боровинки или други плодове с тъмен цвят.

Банани

Ползите на банана по отношение на здравословното състояние на човек в немалка степен се дължи на високите нива на калий във вкусния плод. Именно калият подпомага процеса на превръщане на кристалите на солната киселина в течност, която лесно се отделя от организма с урината. Едновременно с това, макар и в ниски дози, витамин С в бананите намалява болката и отока.

Като средство за превенция и лечение на ден трябва да се изяждат по 1 – 2 банана.

Ябълки

Още един вкусен плод с доказани ползи за здравето, в това число и при подагра, са ябълките. Според резултатите от някои изследвания ябълчената киселина е в състояние да неутрализира пикочната киселина, като в същото време намалява отока и възпалението.

Някои натурални продукти помагат при подагра!
Мляко и млечни продукти

Доказано е, че ако млякото и млечните продукти редовно присъстват в менюто, това ще доведе до постепенно понижение на нивата на пикочната киселина в кръвта. В същото време, обезмаслените млечни храни могат да се използват и като средство за превенция срещу подагра.

Кафе

Немалко са твърденията в посока на това, че съществува връзка между кафето и подаграта. Смята се, както съдържащата кофеин, така и безкофеиновата напитка понижават концентрацията на пикочна киселина. Това в никакъв случай не означава, че с кафето трябва да се прекалява. Но ако няма други здравословни предписания, то добре е на ден да се изпиват по 1 – 2 чаши кафе.

Ябълков оцет

Интересна рецепта за облекчаване на криза при подагра ни е споделил Цонко Вълевичаров, наш читател от гр. Първомай.

Г-н Вълевичаров ни пише: „Здравейте! Казвам се Цонко, на 56 г. от гр. Първомай. От около 9 години имам поставена диагноза подагра. Въпреки дългия период, засега съм имал само 4 остри кризи, но наистина нетърпими. При последната приложих рецепта, която моя близка ми беше записала. В чаша хладка вода слагам супена лъжица ябълков оцет и чаена лъжица мед. Разбърквам и изпивам. Така по 2 – 3 чаши на ден. Не казвам, че от раз изчезва болката, но в сравнение с останалите атаки, последната беше много по-кратка и с по-малко болка.”, завършва Цонко.

Сода за хляб

При подагра помага и обикновената сода за хляб. Това е напълно логично, тъй като вече стана дума, че болестта се причинява от завишени нива на пикочна киселина. Содата, на свой ред, неутрализира и намалява киселинността, с което намалява риска от кризи и ограничава болката.

Препоръчва се да се приема по ½ ч.л. сода, разтворена в чаша с вода по няколко пъти на ден (не повече от 4) за период от 2 седмици.

Важно е обаче пациенти над 60-годишна възраст, както и такива, страдащи от високо кръвно налягане, да прилагат тази терапия единствено след консултация със специалист.

И билки се използват при подагра

Непосредствено след натуралните продукти, които се препоръчват като допълваща терапия при лечението на подагра, се нареждат и лековитите растения. Редица билки имат доказан ефект срещу формата на ревматично заболяване, като приложението им обаче трябва да е внимателно и съобразено с общото здравословно състояние.

Джинджифил

Основното направление, в което се използва джинджифила при неутрализиране на кризата при подагра, е намаляване на болката и възпалението. Ето кои са някои от най-често прилаганите рецепти с използването на полезния корен:

  • в подходящ съд се добавят равни количества от билките джинджифил (добре е да се използва сушен и стрит на прах), сминдух (отново на прах) и куркума (на прах). След като се разбъркат добре, 1 с.л. от билковата смес се добавя към 1 ч.ч. гореща вода. Оставя се да се запари, след което се прецежда и се изпива. На ден се приемат поне 2 дози, приготвени по тази рецепта;
  • Антон Диков споделя своя вариант за облекчаване на подагра с помощта на джинджифил. Ето я заръката му: „Към малко количество джинджифил на прах се добавя вода, колкото да се получи гъста паста. С нея се намазва обилно засегнатата става. Оставя се да действа 30 минути, като през това време е добре да сте в покой. След това се отмива. Прави се по веднъж на ден, докато болката не премине.“
Дафинов лист
Дафинов лист помага при подагра!

От край време се знае, че дафиновият лист има свойството по естествен начин да понижава пикочната киселина в кръвта, като по този начин намалява риска от кризи на подагра. В много държави от Южна Америка и Азия дафиновият лист се използва като естествено средство за превенция и лечение.

Самото растение може да се приема както под формата на отвара, така и да се използва за приготвянето на мехлем за локално нанасяне.

За вътрешен прием се приготвя следния лек – 10 дафинови листа се варят 10 минути в литър вода. Оставят се да киснат минимум 5 часа (препоръчително е 8 часа), след което отвара се прецежда. Можете да приготвите отварата от вечерта. Полученото количество се изпива в рамките на деня на малки глътки. На следващия ден процедурата се повтаря и така 3 последователни дни. Прави се почивка от 7 дни, след което 3-дневният прием се повтаря. Смята се, че този курс е достатъчен, за да се нормализират нивата на пикочната киселина.

В рамките на една година лечението по схемата по-горе се прилага максимум 2 пъти.

Дафиновият лист може да се използва и като съставка за приготвянето на мехлем, с който да се третират болните стави. За направата са необходими билка и разтопено краве масло в съотношение 1:2. След като съставките се смесят, се поставят на водна баня за 30 минути. След като се отдръпне от огъня и се охлади, сместа може да се нанася върху възпалените стави.

Шишарки

Макар да не влизат точно в графата билки, боровите шишарки са още един изпитан лек при криза, предизвикана от подагра. За приготвянето на лек с помощта на борови шишарки са ви необходими 100 грама от тях. Предварително се почистват и нарязват на ситно. Заливат се със 100 мл млечна суроватка, в която се оставят да киснат поне 8 часа. След прецеждане лековитата напитка се разделя на 4 равни части, които се консумират на 4 приема през деня преди храна.

За да има ефект терапията с борови шишарки и за да доведе до трайно понижение на нивата на пикочна киселина, тя трябва да продължи около месец. Неприятният момент е там, че за да бъде ефикасен лекът, той трябва да се приготвя с пресни и свежи зелени шишарки, намирането на които за дълъг период от време може да се окаже нелека задача.

Нетрадиционно лечение на подагра

Наред с билките и натуралните съставки, място при лечението на подагра намират и някои нетрадиционнни подходи. Ето какво сме подбрали за вас, ако не сте привърженик на отварите и домашните рецепти.

Ароматна вана

Ако си приготвите вана с гореща вода, в която разтворите 30 капки лавандулово масло и 30 капки масло от чаено дърво, това значително ще намали болката по време на криза. Може да се използва и масло от лайка, което също има противовъзпалително действие.

Затоплящ компрес

В съд с гореща вода се капват по 12 капки масло от лавандула и от хвойна. С подходящо за компрес парче плат се обира масленият слой, който се е получил на повърхността на вода. Платът се поставя върху възпалената става. Отгоре се увива затоплена хавлиена кърпа. Най-добре е върху мястото да задържите за определено време и шише с гореща вода, което допълнително ще загрее ставата.

Масаж
Масажът облекчава кризата при подагра!

При слаби до умерени възпаления на ставите, предизвикани от подагра, можете да прилагате и лечебни масажи. Използват се зехтин или масло от жожоба по избор, като се добавят 5 капки лавандулово масло и 2 капки от някое от следните масла по избор:лайка, хвойна, черен пипер. Масажната смес се приготвя ежедневно и с нея се третират възпалените стави.

Английска сол

При подагра и някои други форми на артирт може да се използва и английска сол. За целта се приготвя вана, в която се разтваря продукта и се потапят краката, ако възпалена е ставата на палеца. Остава се във ваната до изстиването на вода, като процедурата може да се прави по веднъж в рамките на седмицата.

Активен въглен

При подагра често се използва и активен въглен, защото се знае, че той има свойството да абсорбира пикочната киселина. Приготвя се паста от малко количество въглен и вода. Пастата се добавя към вана или друг голям съд, в който се накисват поразените части от тялото. Така се престоява за 30 минути, като особено подходящ този метод за лечение е в случаите, когато засегната е ставата на палеца или глезена.

Ако подаграта е нанесла поражение върху част от тялото, можете да използвате пастата за директно нанасяне върху болезнената става. Отново действието е за полови час, след което се отмива с хладка вода.

В рамките на седмицата процедурата може да се повтаря 2 – 3 пъти.

Хранене при подагра – нов начин на живот

Въпреки че днес вече се знае, че много са факторите, които стоят в основата на болестта подагра и предизвикват тежките й пристъпи, храненето си остава основна препоръка за справяне с проблема. Знае се, че всеки, който иска да се предпази от тежки кризи и хронични последици, трябва да промени изцяло хранителните си навици. Често от менюто се изключват любими храни и напитки, блюда, с които иначе редовно се гощаваме.

Ето за какво става дума! В няколко последователни стъпки сме подредили за вас какво може и какво не по отношение на храненето при подагра.

Важни съвети за правилно хранене при подагра:
  • на ден се изпиват минимум 2 литра течности, най-добре вода. Добре е да се избягват силен чай, какао, шоколадови напитки;
  • ограничават се безалкохолните напитки, както и тези съдържат изкуствени подсладители;
  • намалява се или се избягва напълно консумацията на месо по време на криза. На ден може да се консумира само 1 яйце;
  • ако не можете без риба, изберете сьомга или пъстърва – останалите видове не са препоръчителни при хора, които страдат от подагра;
  • направете плодовете и зеленчуците основна част от менюто си (избягвайте обаче аспержи, целина, спанак, карфиол);
  • избирайте пълнозърнести тестени изделия, но в умерени количества;
  • бобовите култури следва да се консумират с едно наум, тъй като имат свойството да повишават отделянето на пикочна киселина;
  • мазнината, която следва да е част от менюто ви, е зехтинът. Слънчогледовото олио и маргаринът е добре да се избягват;
  • забранете си всички субпродукти, всички колбаси, мариновани, пушени и осолени храни.
При подагра бирата и алкохолът са забранени!
Храните, които задължително трябва да се изключат от менюто,
  • най-вече бира, но още вино и останалите алкохолни напитки;
  • аншоа, скумрия, херинга, миди, хайвер;
  • черен дроб, бъбреци, шкембе и всички останали субпродукти;
  • всевъзможните месни екстракти, в това число бульони и сосове.
Конкретно приложение на всички тези правила откриваме в т.нар. Диета № 6 при подагра.

Тя се основава на подбор на правилни храни с цел намаляване не само на пикочната киселина, но и на телесното тегло. Смята се, че наднорменото тегло също намира място сред предпоставките за развитието на подагра. Важно е процесите да се случват бавно, защото резките скокове и спадове също могат да са опасни.

Като за начало, намаляват се порциите за сметка на броя на храненията, които се увеличават. Поддържа се режим на балансирано хранене 4 – 5 пъти на ден. Алкохолът е най-добре да се спре или поне да се сведе до минимум, защото той не само че е сред основните причини за болестта, но и отключва кризи и атаки.

Основен момент в диетата са храните, които имат свойството да намаляват възпалението в ставите. В тази група влизат следните храни: кафяв ориз, киноа ечемик, куркума, орехи, зеле и други.

Представяме ви и примерно меню:
  • закуска – 1 яйце, бъркано или варено, парче пудинг или микс от зеленчуци с филия пълнозърнест хляб, слаб чай;
  • междинна закуска – слаб чай от шипки;
  • обяд – варена риба, приготвено на пара или варено месо, зеленчукова супа. За десерт – пресни плодове или компот;
  • следобедна закуска – пресни плодове;
  • вечеря – зеленчуково ястие в комбинация с млечни продукти.

През нощта може да се изпие и чаша отвара, приготвена от пшенични трици.

Любопитен лек при подагра

Едно малко нетрадиционно средство за ограничаване на болката при подагра четем в популярен здравен форум. Според потребител с никнейм zar4e44 ефект при остри кризи на подагра има свинска мас или по-скоро – чистата сланина:

Ако имате рецепта при подагра, която може да включим към нашия списък, ще се радваме да я споделите с нас!

Източници:

http://www.webmd.com/arthritis/gout-attacks-at-home

http://www.emedicinehealth.com/gout/page7_em.htm

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *