ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ИМУРАН / IMURAN

Съдържа азатиоприн, лактоза монохидрат, царевично нишесте, прежелатинизирано нишесте, стеаринова киселина, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол 400, вода

Предназначение

имуранИМУРАН е медикамент за потискане на имунната система (имунопресор). Приемът му се налага в случаите, когато пациентът е претърпял трансплантация на орган или страда от автоимунно заболяване. Препоръчван е при болести като ревматоиден артрит, лупус еритематодес, миозити, автоимунен хепатит, пемфигус вулгарис, възлест полиартериит, автоимунна анемия и др.

Практикува се също включването му в комплексна терапия на множествена склероза, болест на Крон, улцерозен колит.

Как се приема

Приемът на ИМУРАН следва лекарските препоръки и е в зависимост от характера на заболяването и състоянието на пациента. Предписаните дози таблетки се вземат един час преди или три часа след хранене. Дзите се изчисляват индивидуално.

При терапия след трансплантиране на орган се приемат до 5 мг/кг дневно за първия ден, последвани от 1-4 мг/кг дневно като поддържаща доза след това.

При множествена склероза дозата е 2-3 мг/кг на ден.

При автоимунни заболявания и болест на Крон се препоръчва дневна доза от 1-3 мг/кг. Тази доза може да се променя в посочените граници с цел адекватно въздействие.

Таблетките се поглъщат цели, с вода. При неволно предозиране следва да се направи консултация с лекуващия, дори да не са проявени смущаващи симптоми. При пациенти в напреднала възраст се дава минималната ефективна доза.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ИМУРАН трябва да се прекрати и веднага да се търси медицинска помощ, ако пациентът чувства замайване, болки в костите и мускулите, ако получи тежка диария и болки в корема, бъбречни проблеми, пожълтяване на кожата, обрив с мехури и белене на кожата.

Необходима е лекарска консултация и намеса в случаите с гадене и повръщане, висока температура, кръвоизлив, поява на нови бенки по кожата, кашлица, косопад.

При терапия с продукти като ИМУРАН съществува повишен риск от образуване на тумори или поява на рак на кожата. С предпазна цел по време на лечението се избягва излагането на слънце или ако това се налага – да е за кратко и след прилагане на продукти с висок UV-фактор.

Кога НЕ БИВА да се употрбява

ИМУРАН не се прилага при алергия към някой от компонентите на медикамента.

Рискови пациенти, за които безопасното прилагане се преценява индивидуално, са тези с бъбречни и чернодробни заболявания, боледувалите от варицела или херпес зостер, с дефицит на ензима тиопурин метилтрансфераза и при синдрома Lesch-Nyhan.

Не се препоръчва прием при бременност и кърмене, както и при пациенти, които планират да имат дете.

Взаимодействие с други медикаменти

Не трябва да се приема ИМУРАН едновременно с метотрексат, пенициламин, АСЕ-инхибитори, циметидин, индометацин, ко-тримоксазол при лечението на инфекции. Възможни са взаимодействия с ваксини, рибавирин, алопуринол, антикоагуланти, специфични продукти за лечението на болестта на Крон.

_

Усреднена цена в аптеките – 39 лв за опаковка от 100 таблетки по 50 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *