Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. д-р Кирил Карамфилов: Трайното покачване на кръвното налягане уврежда бъбреците, сърцето и мозъка

Много хора се заблуждават, че покачване то на кръвното налягане може да бъде само временно. Това съвсем не е така, предупреждава доц. д-р Кирил Карамфилов

кръвното налягане
Световната здравна организация (СЗО) определя кръвното налягане, което е в граници 120-139 като състояние на предхипертония. Според доцент Карамфилов това би трябвало да обезпокои пациентите, и те да потърсят помощ и съдействие от специалист.

Според една статистика почти половината българи са с високо кръвно налягане. Доцент Карамфилов каза обаче, че хората, които имат високо кръвно налягане и не го лекуват, са много повече. Затова СЗО определя високото кръвно като епидемия – много са онези, които имат повишено артериално налягане, и го лекуват, но също така са много и онези, които не знаят, че са болни. Защо? Защо броят на хората, които имат кръвно и не го лекуват е почти равен на онези, които имат, но не знаят, че боледуват?

Доц. д-р Кирил Карамфилов
Доц. д-р Кирил Карамфилов

Защото високото кръвно не е настинка, която причинява хрема, нито белодробно заболяване, което кара хората да кашлят, казва доцентът в предаването „Пулс“, което се излъчва по Канал 3. Повишаването на артериалното налягане преминава под знака на много смесени болки и симптоми. Често се открива, когато е увредило някои органи и системи в човешкото тяло, като бъбреците и сърцето. В 95% от съобщените случаи на високо кръвно налягане основната причина не може да бъде определена. Този тип високо кръвно налягане се нарича „есенциална хипертония“.

Високото кръвно налягане застрашава вашето здраве и качество на живот!

Неконтролирано или неоткрито, високо кръвно налягане може да доведе до:

Сърдечни атаки – Високото кръвно налягане уврежда артериите, които могат да блокират и да предотвратят преминаването на кръвта към тъкани в сърдечния мускул.

Удар – Високото кръвно налягане може да причини по-лесно разрушаване или запушване на кръвоносните съдове в мозъка.

Сърдечна недостатъчност – Повишеното натоварване от високо кръвно налягане може да увреди сърцето.

Бъбречно заболяване – Високото кръвно налягане може да увреди артериите около бъбреците и да повлияе на способността им да филтрират ефективно кръвта.

Загуба на зрение – Високото кръвно може да увреди или да повреди кръвоносните съдове в очите.

Сексуална дисфункция – Това може да бъде еректилна дисфункция при мъже или по-ниско либидо при жените.

Ангина – С течение на времето високото кръвно налягане може да доведе до сърдечни заболявания или микроваскуларно заболяване . Ангина или болка в гръдния кош е често срещан симптом.

Периферна артериална болест – Артросклерозата, причинена от високо кръвно налягане, може да доведе до стесняване на артериите в краката, ръцете, стомаха и главата, причинявайки болка или умора.

И още: метаболитният синдром е група от рискови фактори, включително високо кръвно налягане, което повишава риска от сърдечни заболявания, диабет, инсулт и други здравословни проблеми. Той се диагностицира, когато има тези рискови фактори:

Висока кръвна захар
Ниски нива на „добър“ холестерол в кръвта
Високи нива на триглицериди в кръвта
Голяма обиколка на талията или „ябълково“ тяло
Високо кръвно налягане

От тук следва извода от препоръките на доцент Карамфилов – превенция, промяна в хранителните навици и задължително движение и спорт. Лекарят напомни, че Дружествеото на кардиолозите в България постоянно прави информационни кампании. Целта на тези кампании е да прокламира каква е ползата от профилактиката, превенцията и навременното диагностициране и лечение на високото кръвно налягане.

Източник: kanal3.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *