Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дефицит на желязо: 9 явни признака на едно невидимо заболяване

Когато има дефицит на желязо, заболяването не е само анемия. Но, все пак анемията е едно от най-разпространените заболявания

на желязо

Когато има дефицит на желязо, и като следствие от това – анемия, това би могло да е предупредителна аларма и за онкологично заболяване. Ето защо е добре да се проверяват стойностите на желязото веднъж на шест месеца.

Желязото играе важна роля в поддържането на жизнените функции на организма. Нормалното ниво на хемоглобина е отговорно за снабдяването на тъканите с кислород и отстраняването на въглеродния диокцид.

Има ли начин да разберем дали нивото на хемоглобина е горе-долу в границите, без да ходим до лабораторията? налице да някои признаци, които би трябвало да ви предупредят да вземете възможно най-бързо адекватни мерки за своето здраве.

1. Чупливи нокти

Ако имате недостиг на желязо в организма, дори и най-скъпия и изискан маникюр може да изглежда нелепо на крехките и тънки нокти. При недостиг на желязо ноктите стават матови, непрозрачни и имат сплескана и вдлъбната форма. С течение на времето може да се образуват тънки, почти невидими каналчета.

2. Студени ръце и крака

Навън е 40 градуса над нулата, а вашите ръце са лед студени? Това, донякъде, е нормално за жените, които имат телесна температура с 1-2 градуса по-ниска от тази на мъжете. Но, рязката разлика би трябвало да ви накара да се замислите.

Недостигът на желязо забавя метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза, и като аномалия от това са студените крайници.

3. Подуване на езика

При пациенти с желязодефицитна анемия често се наблюдава подуване на езика, сплескване и атрофия, както и нарушение на вкуса. Постоянна сухота в устата и изтръпване на езика? Веднага се консултирайте със специалист!

4. Дисгеузия

Дисгеузия или промяна на вкуса – това е нормално състояние, например за бременните жени. Една голяма част от тях изпитва огромно желание да похапват нещо кисело.

Но, ако имате непреодолимо желание да изядете парче тебешир, шепа пръст, трици от дърво или да сдъвчете насекомо – прегледайте се, задължително! Ненормалното желание да опитате нещо, което не става за ядене – директна индикация за липса на желязо в организма.

5. Чести инфекции

Ако сте склонни към чести инфекции или настинки и хартиените носни кърпички са ваш верен спътник, причината може да е недостатъчен прием на храни, богати на желязо.

6. Синдром на неспокойните крака

Усещането за изтръпване или мравучкане в краката често е симптом на недостиг на желязо /и магнезий/ в организма. Същото важи и за неспокойните крака. Ако ви е трудно да стоите в една позиция, често премятате крак връз крак, или не спирате да ги движите, дори и когато сте седнали – пуснете си едно изследване, ей така – за всеки случай!

7. Бледа кожа

Бледата кожа има благородно излъчване. Но, така е само в романите. Може и ако сте със светла кожа по рождение. В противен случай – нещо не е наред. Ако кожата ви остане бледа и след интензивна тренировка във фитнеса – може и да имате повод за безпокойство.

8. Недостиг на въздух

Недостиг на въздух по-често е сигнал за проблеми със сърцето и белите дробове. Но…

Ако постоянно имате задух, без видима причина, най-вероятно имате недостиг на желязо и ниски нива на хемоглобин.

9. Главоболие, сънливост, умора

Това е последният симптом, но той е пръв по важност.

Събуждате се „като утрепани“ след осем часа сън. Дремете през целия ден, понякога спите следобед. През уикендите не ставате от дивана и през 80% от времето имате главоболие. Най-вероятно имате нисък хемоглобин.

Хемоглобинът помага на червените кръвни клетки да пренасят кислород от белите дробове до други органи. При липсата на желязо тези процеси са бавни. Резултатът – непоносимо главоболие и постоянно изтощение.

Тези прости клинични признаци, ще ви помогнат да разберете дали е нормално нивото на хемоглобина в кръвта. Или ако не знаете – то поне да го проверите в по-скоро време.

Напомняме още веднъж – превенцията е най-добрият лечител. Яжте повече морски дарове, ядки, пълнозърнести храни, боб и зеленолистни зеленчуци, отървете се от лошите навици, и ще бъдете енергични и здрави.

Източник: medspecial.ru

хемоактив
ХЕМОАКТИВ – при анемия, нисък хемоглобин, ниско кръвно

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *