Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ХЕЛИДЕС / HELIDES

Съдържа езомепразол, захарни сфери, хипромелоза, диметикон емулсия 35% , полисорбат 80, манитол, диацетилирани моноглицериди, талк, кополимер на метакрилова киселина и етилакрилат (1:1 ) дисперсия 30 % от метакрилова киселина и етилакрилат, натриев лаурил сулфат и полисорбат 80, триетил цитрат и макроголглицеролови стеарати, оцветители

Предназначение

ХЕЛИДЕС представлява продукт от типа инхибитор на протонната помпа. Приемът му редуцира производството на киселина в стомашния сок, като по този начин се предотвратяват епизодите на гастроезофагеален рефлукс с присъщи симптоми като парене и болка в хранопровода, киселини и възпаление (причинени от връщането на стомашни сокове). Препоръчва се при язвена болест, причинена от хеликобактер пилори, за лечение на медикаментозни язви, при комплексна терапия на синдрома Цьолингер-Елисон, свързан със свръхпродукция на киселина поради нарастване на панкреаса.

Как се приема

Приемът на ХЕЛИДЕС – дневна доза и продължителност, зависи от здравословния проблем; параметрите на терапията се определят от лекуващия. Капсулите могат да се приемат независимо от храненията – преглъщат се цели, с достатъчно вода. Ако пациентът има проблеми с преглъщането, съдържанието на всяка капсула се изсипва в чаша вода; разтворът се изпива в рамките на 30 минути.

При увреждания на хранопровода и гърлото – възпаление, болка, поява на язви, обичайната доза е една капсула от 40 мг дневно в продължение на месец. Лечението може да бъде продължено по преценка на лекаря. Поддържащата терапия след овладяването на остро състояние е 20 мг дневно за срок, определен от специалист. Този тип приложение на медикамента е допустим за възрастни и деца над 12 години.

При  лечение на язва, причинена от хеликобактер пилори, приемът е два пъти дневно по 20 мг в продължение на една седмица. Терапията се прилага при възрастни и младежи над 18 години.

Медикаментозна язва за пациенти над 18-годишна възраст се лекува с този медикамент по схемата една капсула от 20 мг дневно за четири до осем седмици. Синдромът Цьолингер-Елисон се поставя под контрол с двукратен дневен прием на капсули от 40 мг; продължителността на лечението се определя индивидуално от специалист.

При пропуснат прием не бива да се удвоява следващата доза. Неволното предозиране може да има последици – има голяма вероятност от проява на странични ефекти; ако това се случи, потърсете медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ХЕЛИДЕС може да провокира тежка алергична реакция с болезнени обриви, поява на мехури и разраняване на кожата, лющене, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане с хрипове, проблеми с преглъщането и говора. При подобни симптоми незабавно търсете медицинска помощ.

ХЕЛИДЕС може да причини отклонения в чернодробните функции; те се разпознават по пожълтяването на кожата и склерите, потъмняване на урината и усещане на постоянна умора.

Чести са оплакванията от главоболие, болки в стомаха и корема, диария или запек, гадене и повръщане, засилено газообразуване.

В по-редки случаи се проявяват симптоми като подуване на крайниците, влошено качество на съня, пресъхване на устата,  замайване. Не са изключени прояви като увеличено потене, зрителни затруднения, объркване и депресия, ставни и мускулни болки, алопеция, отклонения в някои кръвни показатели, халюцинации, агресивно поведение, влошени функции на бъбреците и черния дроб, бронхоспазми.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ХЕЛИДЕС не се приема при алергия към един или повече от компонентите на продукта. Ограничението се отнася и за случаите, когато е проявявана алергия към други инхибитори на протонната помпа.

Рискови са пациентите с бъбречни и чернодробни заболявания; приемът при тях се разрешава индивидуално след оценка на риска и при стриктен лекарски контрол.

ХЕЛИДЕС е противопоказан за кърмачки. При бременност приемът се разрешава индивидуално.

Медикаментът не се препоръчва за деца под 12 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходима е точна преценка за възможните лекарствени взаимодействия, ако пациентът взема и други медикаменти паралелно с ХЕЛИДЕС. Лекуващият може да промени терапията като спре, замести определени лекарства или като препоръча график за приема им през определени интервали от време. Повишено внимание си изисква при пациенти, които приемат лекарства при СПИН, гъбични инфекции, антидепресанти, диазепам – срещу тревожност, епилепсия и за мускулен релакс, а също и при антикоагуланти и продукти от типа на цизаприд – при парене и стомашно разстройство.

Усреднена цена в аптеките – 9 лв за опаковка от 14 капсули по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *