Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Инсултът се преодолява с тези упражнения, билки, добавки и храни

Инсултът поразява все по-голям брой хора ежедневно

Възстановяването след инсулт изисква търпение!

Инсултът нанася различни по обхват поражения на мозъчната дейност, причинени от остро нарушение на кръвообращението в мозъка. Той се нарежда на второ място след инфаркта на миокарда като причина за преждевременна смърт. С напредването на възрастта рискът от апоплектичен удар, както още е познато състоянието, се увеличава.

Основната причина за мозъчен удар е наличието на съсирек (тромб), който запушва съдовете, снабдяващи мозъка с кръв. Запушването в комбинация с изтъняването на кръвоносните съдове може да доведе до кръвоизлив в мозъка, пораженията от който често са тежки и дори фатални.

На практика, разглеждат се 2 вида инсулт:

  • исхемичен – тук причината е именно запушването на кръвоносните съдове, които снабдяват мозъка с кръв. Статистиката сочи, че в 87% от случаите става дума за исхемичен инсулт;
  • хеморагичен – предизвикан от разкъсването на кръвоносен съд.

Кои са сигналите при инсулт?

За да се ограничат тежките последици и за да се избегне леталният изход, необходимо е поразеният от инсулт да получи незабавна помощ. Като ранни признаци за подобна опасност се разглеждат следните:

  • постоянно и продължително главоболие;
  • световъртеж;
  • позиви за повръщане;
  • проблеми в съзнанието, в някои случаи – загуба на съзнание;
  • затруднения в говора и зрението и други.

Ако при вас или при ваш близък се появи някои от изброените симптоми, незабавно потърсете адекватна лекарска помощ.

Превенция от инсулт

Ето какво е добре да правим за мозъка си!

Смята се, че чрез спазването на някои основни правила на живот, в това число на хранене, движение, емоции и натоварване, може драстично да се намали опасността от апоплектичен удар.

Мозъкът е органът в човешкото тяло, който се отличава с най-активна обмяна на веществата. Затова му е необходима и много енергия, набавена от правилна храна. Вредните навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, прекаляване с въглехидрати и мазна храна, обездвижване, поддържане на високо кръвно налягане се отразяват директно върху „сивите клетки”.

Ето кои са най-честите съвети, които се дават за поддържане на добро здраве и за превенция от инсулт:

  • поддържане на стойности на кръвното налагане под 140/90 mmHg;
  • консумация на под 6 грама готварска сол на ден;
  • стриктен контрол на нивата на холестерола, а при диабетноболни – на гликемията;
  • при възможност – спиране на цигарите и ограничаване на консумацията на алкохол;
  • следене не телесното тегло. Оптималната обиколка на талията на мъжете е 102 см, а на жените – 88 см. Смята се, че над тези сантиметри съществува сериозен риск заради натрупването на висцерални мазнини;
  • физическо натоварване в зависимост от състоянието за поне 30 минути на ден;
  • ежедневно трениране на мозъка чрез четене на книги, игра на шах, смятане на ум, изучаване на език или друго приятно занимание;
  • консумация на храна, богата на полезни вещества, които ще пречистят тялото от свободните радикали, нанасящи сериозни поражения върху клетките;
  • редовното отпускане и релаксиране също се смята за фактор, предпазващ от инсулт;
  • прием на добавки, който поддържат тонуса и здравето на тялото и на мозъка в частност.
Неврохелт помага след инсулт!

Неврохелт

Подобна добавка с доказани ползи при хора, прекарали инсулт, е Неврохелт. Изцяло натуралният продукт, който съдържа комбинация от традиционни за китайската медицина изсушени гъби (шийтаке, херициум, копринум, рейши), стимулира дейността на мозъка при натоварване, преживяни мозъчни инциденти и увреждания. Нещо повече – полезните вещества в нея водят до възстановяване на самите нервни тъкани.

Грижа след прекаран инсулт

Ако ваш близък или човек, за когото следва да полагате грижи, преживее инсулт, то без съмнение пред вас изникват редица въпроси за това какво трябва и какво не трябва да правите.

При много от пациентите, прекарали инсулт, се наблюдават затруднения в говора, частична или цялостна пареза, но в същото време те са запазили логичната си мисъл и адекватната реакция към заобикалящия ги свят.

Интелектът е буден, въпреки затрудненията в речта. Именно поради това трябва да се говори с болния – обсъждането дори на ежедневни ситуации може значително да подобри не само говора, но и цялостното му състояние.

Това обаче не е достатъчно. В много случаи пораженията върху на нервната система трябва да се лекуват и медикаментозно. Най-често медикаментите се предписват с цел да се стимулира и възстанови дейността на онези огнища в мозъка, които отговарят за движенията и говора. Възобновяването на функциите им е условие за пълно физическо и психическо възраждане.

По принцип съществува цялостна схема за това как трябва да се проведе възстановителния период при хора, прекарали инсулт. Ето кои са основните моменти, към които е добре да се придържа всеки, които се грижи за пациент с подобен проблем:

  • след укрепване на състоянието е добре да се започне с опити за сядане в леглото. Без напъване и без престараване, при първите сигнали за виене на свят или друго неразположение, болният трябва да легне;
  • при първите опити за изправяне на крака пациентът задължително трябва да разчита на помощник. Мускулите също са преживели удара, те са отслабени, краката – в някаква степен атрофирали;
  • в зависимост от това коя е поразената страна, болният трябва първо да стъпва на здравия крак, като сам регулира времето, което ще е изправен;
  • при първите крачки помощникът трябва да е от здравата страна. Макар да е по-трудният, това е правилният вариант, защото по този начин се дава по-голяма свобода за раздвижване;
  • с времето болният ще укрепне и ще започне да ходи самостоятелно. По всяка вероятност обаче сгъването на коляното ще остане проблемно. Затова се препоръчва помощта на физиотерапевт, както и прилагането на упражнения, които ще укрепят мускулатурата и ще подпомогнат раздвижването. Същото важи и за ръката от поразената страна.

Хранене след прекаран инсулт

Едно от условията за възстановяване след инсулт е спазването на специален хранителен режим. Хранителните вещества, както вече стана дума, са от изключително значение за правилното функциониране на процесите в мозъка. Затова и трябва да се подбират източници на полезни вещества, да се ограничи консумацията на алкохол, цигари, полуфабрикати, мазна храна и въглехидрати.

В редовете по-долу ще разгледаме противоположните групи храни – тези, които са допустими, и тези, които са забранени за пациенти след прекаран инсулт. Ще ви предложим и примерно меню.

Подходящи храни след апоплектичен удар:
  • месо – пуешко, телешко, заешко, пилешко;
  • риба – треска или писия, приготвена на пара или печена;
  • белтък от яйце;
  • продукти от пшенично брашно;
  • кафяв ориз, както и макаронени изделия и овесени ядки;
  • мляко и нискомаслени млечни продукти;
  • сладки храни със заместители на бялата захар;
  • топло мляко, топли бульони, слаб чай.
Полезната храна е задължителна!
Забранени храни след инсулт:
  • всички видове преработено месо, колбаси, бекон;
  • купешки бисквити и десерти;
  • млечни продукти с високо съдържание на мазнини – кондензирано мляко, сметана;
  • газирани безалкохолни напитки, подсладени сокове, силно кафе, силен чай.

Може да се посочи и списък от храни, които е разрешено да се консумират в разумно количество, например веднъж през седмицата. Подобни храни са говеждо месо без мазнини, яйца, мазна рица, крема сирена, мармалад, мед и сладки сушени плодове.

Важно е с тях да не се прекалява, защото консумацията на вредни храни не само че ще затрудни възстановяването след прекаран инсулт, но може да се превърне и в предпоставка за нов апоплектичен удар.

Примерно дневно меню след инсулт

Закуска: сандвич със сирене и купичка овесени ядки със сушени плодове и чай;

Втора закуска: плод по избор;

Обяд: пилешко месо без кожа, приготвено на пара, свежа салата, сок;

Следобедна закуска: чай и домашни бисквити;

Вечеря: паста със салата и плодове.

4 от най-полезните плодове и зеленчуци след инсулт

Всички ние сме наясно колко ползи за здравето носи консумацията на плодове и зеленчуци. Доказват го и резултатите от скорошно проучване, проведено от учени  от Института за изследване и развитие на храните в гр. Пловдив. Според направените изводи повишеният прием на пресни плодове и зеленчуци води до значителен спад на риска от редица заболявания. Причината се крие в това, че този род храни съдържат вещества, предпазващи клетките от вредата на свободните радикали.

В този дух, посочват се и някои от плодовете и зеленчуците, които имат доказан здравословен ефект при хора, прекарали инсулт.

  • Вишни – вишните са особено полезни след инсулт, защото подобряват метаболизма и подпомагат работата на сърцето. Благоприятният ефект от консумацията им оказва влияние върху цялата сърдечно-съдова система, като в същото време предпазва мускулите от увреждания;
  • Червено цвекло – червеното цвекло е известно заради мощния си антиоксидантен ефект, дължащ се на съдържащите се в него каротеноиди и аскорбинова киселина. Ползите от него са за целия организъм, но най-вече за кръвоносната и храносмилателната системи;
  • Домати – витамин С, каротеноиди и полифеноли са само част от полезните вещества, които се съдържат в доматите. Те подпомагат нормалния процес на обмяната на веществата, предпазват от затлъстяване и нарушения на сърдечно-съдовата система, които често са причина за инсулт;
  • Моркови – морковите често се използват за подобряване на зрението и против възпаления. Те са един от най-богатите източници на провитамин А, който има мощен ефект срещу действието на свободните радикали.

Задължителните витамини срещу инсулт

Както вече стана дума, инсултът представлява нарушение в кръвообращението в мозъка. Според някои изследователи, определени витамини са в състояние да го предотвратят, като намалят риска с близо 20%. При хора, които вече са пострадали, пък тези витамини могат да ограничат вредните последици.

Витамините е препоръчително да се приемат и като добавка!

Ето кои са препоръчваните витамини срещу и след инсулт:

  • витамин С – учени от Американската академия по неврология твърдят, че в организма на хората, които вече са прекарали инсулт, се наблюдават много ниски нива на витамин С. Именно поради това дефицитът на този витамин следва да се нареди до наднорменото тегло, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол сред рисковите фактори за апоплектичен удар. Като необходима дневна доза се посочват 90 мг при мъжете и 75 мг при жените;
  • витамин Е – витамин Е носи особени ползи в случаите на вече прекаран инсулт. Смята се, че приемът му под формата на добавка дори за няколко седмици значително ще намали вредните последици от апоплектичния удар. Ще ограничи пораженията върху мозъка, ще предпази невроните от загуба на връзките помежду им, ще нормализира притока на кръв. Именно поради това специалистите препоръчват превантивния прием на витамин Е при хора, спадащи към рисковите групи;
  • витамини от група В – изследвания върху здравословното състояние на хора от различни възрастови групи сочат, че приема витамини от група В значително намалява риска от възникването на инсулт. Следва да се посочи обаче, че от значение са и други фактори, сред които скоростта на усвояване на витамините, концентрацията на фолиева киселина в организма и други.
Магнезий срещу инсулт

Редица изследвания показват, че консумацията на храни с високо съдържание на магнезий значително намалява риска от инсулт. Когато в менюто редовно присъстват семена, ядки и зелени зеленчуци, рискът от исхемичен инсулт намалява с 15 %.

Народна медицина при инсулт

Борови шишарки – лек с доказани ползи при инсулт

Боровите шишарки се смятат за един от натуралните продукти, най-ефективни за преодоляване на пораженията след инсулт. Летливите вещества в тях доказан стимулиращ имунната система ефект, като освен това се отличават с мощно антимикробно действие.

Боровите шишарки са доказан лек при инсулт!

Нещо повече – съдържащите се в боровите шишарки танини имат следните ползи:

  • предпазват мозъчните клетки от разрушаване;
  • подпомагат циркулацията на кръвта;
  • намаляват парезата;
  • спомагат за преодоляване на речевите дефекти;
  • нормализират високото кръвно налягане.

За намаляване на пораженията от инсулта и за цялостно възстановяване от край време народната медицина препоръчва настойка от шишарки. За приготвянето й са необходими млади борови шишарки заедно със семената. След измиване и почистване с тях се пълни подходящ буркан, който се допълва с водка. Оставя се на тъмно място на стайна температура за период от 2 до 3 седмици. Прецежда се няколко пъти през плътна марля. Продуктът, който трябва да се получи, е с гъста консистенция и с тъмночервен цвят.

За преодоляване на пораженията от инсулт се приема по 1 ч.л. от така приготвената настойка по 2 – 3 пъти на ден за период до 3 седмици. Прави се 7-дневна почивка, след което курсът се повтаря. С цел поддържане на стабилен положителен резултат се правят по 3 цикъла в годината.

Лечители посочват, че от съществено значение за успеха на терапията е подбирането на млади шишарки, без загнили части и без вредители. Шишарките не бива да се събират от земята, защото по тях има полепнали микроби.

Препоръчително е боровите шишарки да се събират, когато съдържащите се в тях танини са в най-високи стойности. Подходящо е времето от началото на м. март до края на м. април. След този период те губят лечебните си вещества под напора на слънцето и дъжда.

10 билкови рецепти след инсулт

Използването на билки при пациентите, прекарали инсулт, е с редица ползи. То се препоръчва както от народните лечители, така и от специалистите, практикуващи традиционна медицина. Предлагаме ви 5 билки и рецепти, които имат ефект както за намаляване на пораженията, така и за превенция:

Градински чай

Познато още като салвия, това лековито растение се препоръчва най-вече за възстановяване на речевите способности при хора, прекарали инсулт. С билката се приготвя слаба отара, която се приема на глътки по няколко пъти на ден, най- малко 3 пъти;

Живовляк

Живовлякът също се смята за чудесен лек за пациенти, прекарали инсулт. Най-добре е тя да се комбинира с бял равнец и жълт кантарион, като равни части от трите билки се смесват. От 1 с.л. билкова смес и 200 мл вода се приготвя отвара, която се кипва за 5-10 минути и се оставя да се охлади до стайна температура. Разделя се на 3 равни части, които се изпиват в рамките на деня. Дозата не бива да се надвишава;

Змийско мляко

Растението змийско мляко е силно отровно, но в правилна доза е ефективно средство за превенция от инсулт и за лечение след прекаран такъв. От змийско мляко се приготвя отвара, като 1 с.л. билка се добавя към 1 ч.ч. вряла вода. Оставя се за няколко минути да се запари, след което се прецежда. Курсът на лечение започва с прием на малка лъжичка за деня, след което дозата внимателно се увеличава до достигане на 2 с.л. дневно. След апоплектичен удар може да се приема отвара от змийско мляко за месец;

Кавказки ямс

Кавказкият ямс също се смята за чудесно средства за превенция и възстановяване след инсулт. За приготвянето на лековита напитка са необходими 100 г корени от кавказки ямс, които се заливат с ½ литър водка в подходящ съд. Оставят се за 10 дни, след което се долива количество вода, необходимо за повторното достигане на количество от ½ литър. От така приготвената тинктура се добавя към вода, чай или други напитки по ½ ч.л. преди храна. Приема се за месец, след което се прави почивка от седмица. Терапията се повтаря 4 пъти;

Разклонена боянка се използва след инсулт!
Боянка 

За нормализиране на функциите след инсулт се използва и разклонена боянка. Лек се приготвя като малка лъжичка листа от билката се настояват в чаша вряща вода. На ден се изпиват по 3 чаши;

Мащерка

За преодоляването на парализата се приема тинктура от мащерка. Приготвя се като 50 г билка се настоява в малко бурканче, пълно догоре с алкохол – водка или ракия. Така приготвената тинктура се втрива в поразените от парализата части от тялото;

Хвойна

Отвара от хвойна се прилага за лечение на леки форми на инсулт, както и за превенция. Приготвя се, като 1 с.л. билка се вари в 250 мл вода за около 20 минути. След сваляне от огъня се оставя да изкисне за няколко часа. Така приготвената отвара е подходяща както за перорален прием, така и за външно приложение. С нея се масажират засегнатите от парализа места;

Наклонен божур

При парализа се използва и билката наклонен божур. С 2 с.л. наситнени корени се приготвя настойка в чаша с вода. След прецеждане от нея се приемат по 2 с.л. по 3 пъти на ден;

Японска акация и бял имел

Комбинацията от тези 2 лековити растения е с доказани ползи след прекаран инсулт. За приготвянето на лек са ви необходими по 50 г от двете билки. След смесване се поставят в подходящ съд и се заливат с ½ литър алкохол. Съдът се оставя за месец на тъмно. След прецеждане от настойката се приема по 1 ч.л. сутрин и вечер за 20 последователни дни. Прави се почивка от 2 седмици, след което курсът се повтаря;

От глухарче се приготвят лековити топчета!
Глухарче

След прекаран инсулт с доказани възстановителни ползи е и лекът от глухарче. Приготвя се като 50 г изсушени корени от глухарче се стриват до фин прах. Към тях се добавя 50 г билков мед. Правят се топчета с помощта на чаена лъжичка, който се съхраняват в хладилник в подходящ съд. Лековитите топченца се приемат по 3 пъти на ден, като предварително се разтварят в запарка. Запарката се приготвя от 1 с.л. листа от глухарче и чаша вряла вода.

Раздвижване след инсулт

Едно от пораженията, които най-често остават трайни след апоплектичен удар, е парезата на крайниците. Именно поради това раздвижването, упражненията и физиотерапията са от съществено значение за възвръщането на болния към нормалното ежедневие.

Раздвижването е от съществено значение след инсулт!

Когато се започне терапията за раздвижване, специалистите посочват, че първото и най-важно правило е търпението. Както от страна на болния, така и на неговия близък, който ще го подкрепя. На следващо място се нарежда необходимостта от продължаващи тренировки поне няколко месеца, след като човек е възвърнал физическата си увереност. А най-добре до живот.

Нека за начало болният застане пред огледалото, да се огледа, за да се увери кои мускули има нужда да раздвижи, кои стави да укрепи и кои мастни наслоявания да изчисти.

Всичко се започва с прости движения. Натоварването през първите дни е леко и кратко, подбират се несложни упражнения за различните групи от мускули. Постепенно се увеличава интензитетът, продължителността и обхватът на тренировките.

Като важна част от възвръщането на двигателната активност се посочват задължителните разходки за хората, прекарали инсулт. Това е така, защото ефектът е комбиниран – болният не само че натоварва  тялото си равномерно, но и контактува с хора, събира впечатления, закалява се. В началото са достатъчни 30-минутни излизания, които ще подобрят цялостното състояние и ще намалят риска от повторен инсулт.

Какъвто и подход да изберете за възстановяване след инсулт – за вас или за ваш близък, както вече стана дума, от основно значение е търпението. Парализата, говорните смущения и цялостното неразположение се преодоляват с постоянство и търпение!

Източници:

http://www.stroke.org

http://www.oocities.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *