Не вярвайте на всичко: Това са 4-те най-големи лъжи за здравето!

Това са най-големите митове, свързани със здравето

Колко вода трябва да пием на ден? Как е правилно да спрем кръвотечението от носа? Трябва ли да сваляме температурата? Как да разграничим медицинските препоръки от бабините деветини? Проверете собствените си познания и поправете грешките в подхода.

МИТ: При кръвотечение от носа главата трябва да се наведе назад

Ако главата е наведена назад, кръвта ще се стича в гърлото, а по-нататък зависи: ако попадне в хранопровода, има опасност да се нагълтаме с толкова кръв, че да ни прилошее. Ако пък попадне в дихателните пътища, то при обилно кръвотечение може да се задушим.

здравето
МИТ: При кръвотечение от носа главата трябва да се наведе назад

Особено опасно е да се подхожда по този начин при малките деца, които все още не умеят да контролират дишането си и лесно могат да се задавят.

Правилният алгоритъм на действие при кръвотечение от носа е следният: наклонете главата леко напред, издухайте носа, сложете лед в горната част на носа, при умерено кръвотечение стиснете ноздрите с пръсти, а при обилно сложете в носа тампони, напоени с вода. И се старайте да не нервничите, иначе кръвното ви налягане ще се качи, от което ще се усили и кръвотечението.

МИТ: Високата температура не трябва да се сваля – организмът трябва да се бори сам

Всичко зависи от цифрите. Ако температурата на тялото е над 38,5°С, трябва да се свали, защото вече силно натоварва мозъка, сърцето и останалите органи в човешкото тяло. Но по-ниската температура, например 37,5°С, не само е безопасна за човека, но дори спомага за по-бързото оздравяване.

При повишаване на температурата се увеличава и интензивността на фагоцитозата – процес на поглъщане на микроорганизми от клетките на имунната система.

МИТ: При припадък трябва главата да се подпре на възглавница

B стремежа си да осигурим на пострадалия максимален комфорт, не трябва да забравяме за физиологията на припадъка. Той се случва заради внезапно понижаване на кръвното налягане и намаляване на притока на кръв към мозъка.

Ако главата се вдигне по-нагоре, притокът на кръв към нея ще намалее още повече, а това няма да подобри състоянието на припадналия. Затова по правилно е да го оставим на твърда повърхност и да повдигнем краката му.

МИТ: Bceкu ден трябва да пием по 2 литра

Наистина се препоръчва да се изпиват по 100 мл вода на всеки 100 употребени в храната килокалории. При средно 2000 ккал на ден се получават точно 2 литра.

Но има едно важно уточнение, за което авторите на диети понякога забравят: 60% от необходимите течности се поемат със самата храна. Това означава, че е достатъчно да се пият 750 мл вода на ден. Но имайте предвид, че в жегите или по време на спортуване се получава обезводняване, затова трябва да пиете повече вода. Колко? На този въпрос ще отговори вашият организъм: почувствате ли жажда, пийте.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *