Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Юлиянов: Това са факторите, определящи какъв вид интервенция ще се приложи при коремна херния

Херния в коремната област – същност. Причини за появата – слабост или дефект в тъканите; образува се  отвор, през който излизат част от орган – черво, було, яйчник, част от матката, тестис или друг орган. Симптоми за появата на херния – пациентите изпитват следните неразположения – болка в областта около пъпа, в слабините; появява се подутина с различни размери; проблеми с храносмилането. Лечение на херния – конвенционални – отворени операции и лапароскопски интервенции. Избор на интервенцията – зависи от следните фактори – видът на хернията, възрастта на пациента, дали са страдали от съпътстващи заболявания, дали са пълни или слаби,  за колко време може да бъде извършена интервенцията. Златен стандарт – в световната медицина и у нас операциите на жлъчния мехур и хернии при жените се оперират само чрез лапароскопски способ.

В поредицата „Зона здраве“ гостува проф. д-р Александър Юлиянов по покана на Ваня Лозанова.

 хернии
Ваня Лозанова 

Проф. Юлиянов обяснява, че днес лапароскопски могат да бъдат извършени всички видове коремни операции, включително и трансплантациите, но съвсем не означава, че това е най-подходящият начин за всеки отделен случай. По тази причина предварително се извършват проучвания кой способ би бил от най-голяма полза за пациента.

Вземат се под внимание не само здравословния проблем, но също така възрастта на пациента, страда ли от още заболявания, дали е пълен или слаб.  За колко време може да бъде извършена интервенцията и други фактори. Ако една лапароскопска интервенция би отнела 8 или 9 часа, а отворената операция само 2 часа, много по-разумно е да бъде извършена класическата отворена операция.

По отношение на лапароскопската хирургия вече има определи интервенции, за които е доказано, че са най-подходящи и са се превърнали в златен стандарт. Такава операция е на жлъчния мехур (холецистектомия) – навсякъде вече тя трябва да се извършва единствено и само лапароскопски. Всички хернии при жените също трябва да се извършват лапароскопски, убеден е проф. Юлиянов.

херния
Проф. Юлиянов обяснява, че при лечение на коремна херния хирурзите избират между отворена и лапароскопска хирургия

Когато се извършва конвенционална – отворена операция на хернии, най-голяма травма се нанася върху коремната стена. Докато при лапароскопската хирургия се правят само няколко малки отвора, през които се вкарват лапароскопските инструменти.

Коремната херния е свързана с пробив на коремните тъкани, през който отвор преминава (излиза) част от черво, от булото, яйчник, част от матката, тестис или друг орган. При херния пациентите изпитват следните неразположения – болка в областта около пъпа, в слабините; появява се подутина с различни размери; проблеми с храносмилането.

Не пропускайте видеото на ТВ Стара Загора и разговора с проф. Юлиянов.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *