Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Карамфилов: Ето кои са най-добрите апарати за кръвно и как да направите точно измерване

Високо кръвно налягане – артериална хипертония – повишаване на кръвното налягане. Съществува следната зависимост – по-ниските и по-леки хора имат по-ниски стойности на кръвно налягане, за разлика от по-едрите, по-високите и по-пълните хора, които имат по-високи стойности на  кръвното налягане. Актуални норми на европейското кардиологично дружество: стойностите 120/80 са оптимални; от 120 до 130 се приемат за нормални стойности; от 130 до 139 са приемат като висока норма; стойностите над 140/90 се приемат за високо кръвно налягане. Проследяване на стойностите на кръвното налягане – най-добре вкъщи, защото не действа синдромът „хипертония на бялата престилка“; в продължение на 2 седмици кръвното налягане се измерва по 2 пъти дневно и стойностите се записват. Апарати за мерене на кръвното – класическите живачни апарати на бицепса и слушалката дават най-точни  данни за кръвното. Добри апарати – електронни, поставени на бицепса. Най-неточни – електронни апарати на китката. Рисковете от високото кръвно налягане за здравето като цяло – уврежда очите, мозъка, бъбреците и сърцето. Преди лечение на високото кръвно кардиологът назначава изследвания на очите, на сърцето, на мозъка и на бъбреците. Други изследвания – ЕКГ и ехография. Лечение – медикаментозно, подходящ режим на хранене, движение и спорт.

В поредицата за здраве на Канал 3 „Пулс“ водещата Гергана Добрева покани доц. д-р Кирил Карамфилов, за да обясни какви рискове и опасности крие високото кръвно налягане.

високо кръвно налягане
Гергана Добрева поставя въпроса за високото кръвно налягане, защото е значим не само като здравословен, но и като социален проблем

Наричат артериалната хипертония съвременна епидемия. Определят я като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Доц. Карамфилов е обезпокоен от факта, че много пациенти даже не предполагат, че имат високо кръвно. Други пък знаят за него, но не се грижат достатъчно добре за своето здраве.

Има симптоми, които насочват пациентите, че имат по-сериозен проблем от една настинка, например. Или като оплакванията при проблеми с белите дробове – затруднено дишане, болки и други. Тогава пациентите сами ще потърсят лекарска помощ, за да бъдат изпратени на рентген и да се установи какъв е техният проблем.

Когато пациентите развият високо кръвно налягане, симптомите не са специфични. Хипертонията уврежда бавно и постепенно различни органи и системи. Много често пациентите започват да търсят лекарска помощ едва, когато имат някакви усложнения. Високото кръвно налягане уврежда очите, мозъка, сърцето, бъбреците.

високо кръвно налягане
Доц. Карамфилов дава полезни обяснения относно високото кръвно налягане

Артериалната хипертония представлява повишаване на кръвното налягане. Съществува следната зависимост – по-ниските и по-леки хора имат по-ниски стойности на кръвно налягане, за разлика от по-едрите, по-високите и по-пълните хора, които имат по-високи стойности на кръвното налягане.

Актуалните норми на европейското кардиологично дружество: стойностите 120/80 са оптимални. От 120 до 130 се приемат за нормални стойности. Стойностите от 130 до 139 са приемат като висока норма. Всички стойности над 140/90 се приемат за високо кръвно налягане, обяснява доц. Карамфилов.

За да се установи дали един пациент е получил високо кръвно налягане, той трябва да го мери 2 пъти дневно в продължение на 2 седмици. Доц. Карамфилов обръща внимание на факта, че стойностите на кръвното налягане, измерено в лекарския кабинет не винаги е миродавно.  Съществува един синдром, наречен „хипертония на бялата престилка“. Когато един човек влезе в лекарския кабинет, той често пъти изпитва някакъв стрес или притеснение. Това нерядко е свързано с покачване на кръвното.

Затова проследяването на стойностите на кръвното става най-добре вкъщи, когато човек се е наспал и не е пил кафе или други енергизиращи напитки, няма притеснения или дразнители. Така се отчита най-реалистичните стойности на кръвното, които следва да се записват. Най-добрите апарати за кръвно налягане са старите живачни, които са поставят на бицепса на ръката и кръвното се чува през слушалката. Трудно е човек сам да си мери кръвното по този начин, затова доц. Карамфилов препоръчва да се използва електронен апарат, но от тези, които се увиват около бицепса на ръката.

високо кръвно налягане
Доц. Карамфилов и Гергана Добрева в студиото на „Пулс“

Не трябва да забравяме, че при физическо натоварване, повишаването на кръвното налягане е наложително. По този начин мускулите се кръвоснабдяват повече, за да може тялото да има повече енергия. Ето защо сърцето започва да се съкращава повече и кръвното се покачва.

Кръвното се покачва не само, когато хората пият кафе, кока-кола или други алкалоидни напитки, но и когато приемат определени храни. Кръвното се повишава и при някои емоционални вълнения и състояния.

Когато пациент за първи път отиде при специалист кардиолог, той трябва да му назначи изследвания за всички таргетни (важни) органи, които могат да бъдат увредени от високото кръвно. Това са преглед при очен лекар (офталмолог). Да се направят изследвания на урина, за да се определи дали има белтък в бъбреците.  Или да бъдат направени изследвания на азотните тела, които също са свързани със състоянието на бъбреците. Електрокардиограмата продължава да бъде много добро изследване както за състоянието на сърцето, така също и за кръвното налягане. Друго изследване е ехография.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Доц. Карамфилов: Ето кои са най-добрите апарати за кръвно и как да направите точно измерване

  1. Алекс илиев каза:

    Пълни глупости ,най точните апарати за кръвно са истинските клинично валидирани апарати.Този тип апарати са създадени именно с тази цел,да се намали до минимум човешката грешка.Най много мее яд като почнат хора които най малко имат предсттава какво представлява електронен апарат за кръвно ,да дават становища ,за които им плащат медицинските представители на различните марки апарати за кръвно.АБЕ ХОРА ГЛЕДАЙТЕ СИ ДОКТОРЛЪКА .,Д,РУГОТО ГО ОСТАВЕТЕ НА ХОРАТА С КОМПЕТЕНЦИЯ ПО ВЪПРОСА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *