Проф. Деянов: Тези 5 симптома гарантират инсулт! Запомнете ги и незабавно потърсете помощ

Как да разпознаете първите симптоми на мозъчен инсулт? Видове инсулт – исхемичен и хемарогичен, причини за появата им.

мозъчен инсулт симптоми
Проф. Деянов обяснява кои са първите симптоми на инсулт

 

Причини за мозъчен инсулт: 

Причини за появата на исхемичен мозъчен инсулт – намаляване или спиране на кръвопотока към мозъка, следствие запушване с тромб, спазъм или нарушение на тонуса на големи съдове, които захранват мозъка. Получава се обезкървяване на мозъчната тъкан.

Причини за появата на хемарогичен мозъчен инсулт – стена на кръвоносен съд в мозъка се пука и кръвта започва да тече навън. Този процес е придружен с много силна болка в главата.

Лечение на мозъчен инсулт – задължително се търси медицинска помощ на тел. 112; транспортиране в специализирана болница; скенер за установяване вида на инсулта; тромболиза. Признаци, че един пациент е получил мозъчен инсулт – при усмивка, здравата част на лицето се извива нагоре, а засегната не може да се движи; когато говори не може да произнася думите, а фъфли; при показване на езика, той започва да стърчи на едната страна; при вдигане на двете ръце нагоре, едната се вдига добре, а втората не може да се вдигне въобще ли не може да се задържи на високо.

 

Ето при какви симптоми на инсулт трябв да потърсите спешна помощ според проф. д-р Христо Деянов:

 

В предаването „Академия ЗдравОсловно“ на ТВ СКАТ проф. Деянов разглежда мозъчен инсулт, защото това е много сериозно заболяване, при което времето е от особено значение.

Статистиката е тревожна. Всяка година между 35 и 40 000 души получават мозъчен инсулт. Това са регистрираните в здравната мрежа пациенти. Около 1/3 от тези пациенти умират, след като са получили инсулт.  Исхемичните мозъчни инсулти са 2/3 от всички случаи на мозъчни инсулти. Те са по-големият процент спрямо хеморагичните инсулти.

Мозъчен инсулт е спешно състояние, при което пациентът трябва по най-бързия начин да бъде транспортиран в болница.

Първи симптоми на инсулт: 

Исхемичен мозъчен инсулт – внезапно изтръпване на едната страна на лицето, на ръка или на крак. Внезапно замъгляване пред очите или полумрак на зрението. Умствено объркване. Загуба на памет или внезапна загуба на съзнание. Неясен говор, загуба на говор или проблеми с разбирането на думи. Внезапно силно главоболие без видима причина. Необяснимо виене на свят, сънливост и липса на координация – може да се получи падане. Гадене и повръщане.

исхемичен инсулт, хеморагичен инсулт
При хеморогичен мозъчен инсулт се пука кръвоносен съд в мозъка и кръвта тече навън, при исхемичен – кръвоносен съд се запушва с тромб

Проф. Деянов съветва всички нас, ако видим наш близък, колега или друг човек, че има някой от изброените по-горе симптоми, незабавно да се обадим на спешна помощ, за да бъде транспортиран в специализирано лечебно заведение.

 

Докато подавате съобщение на тел. 112 диспечерът ще ви попита по какво разбрахте, че се касае за инсулт.

Можете да прецените по следния начин:  Ако пациентът е в съзнание, накарайте го да се усмихне. Когато е получил инсулт, здравата страна на лицето ще се изкриви в усмивка, а поразената страна ще остане отпусната. Помолете пациента да каже няколко думи – той ще започне да фъфли и няма да може да говори добре. Поискайте да повдигне и двете си ръце. Ако едната ръка се вдига добре, а другата пада или въобще не може да бъде вдигната, със сигурност става дума за мозъчен инсулт. Ако накарате пациента да се изплези, езикът стърчи на една страна.

Исхемичен мозъчен инсулт бива няколко типа – емболичен, тромботичен и хемодинамичен. Основната причина е намаляване или спиране на кръвопотока към мозъка, следствие запушване с тромб, спазъм или нарушение на тонуса на големи съдове, които захранват мозъка. Получава се обезкървяване на мозъчната тъкан. Запушване на кръвоносен съд с ембол – тромб се получава най-често при предсърдно мъждене – кръвта се сгъстява и се получават тромбчета, които влизат в големия кръг на кръвообръщението. Така могат да достигнат до мозъчните кръвоносни съдове и да ги запушат.

 мозъчен инсулт
Проф. Деянов обяснява, че при мозъчен инсулт, човек не може да се усмихва добре – едната половина от лицето се движи, а втората виси

Основната разлика между исхемичен и хеморагичен мозъчен инсулт е острата болка в главата.

 

Болката е толкова силна, че пациентът има чувството, че някой го е ударил по главата. Тази болка е характерна за хемарогичния инсулт. Тази болка се получава, защото стената на кръвоносния съд се е спукала и кръвта се излива навън.

Пациентите с хемарогични инсулти се възстановяват по-бързо и при тях последиците остават по-малко трайни, инвалидизацията е по-малка за разлика от исхемичните мозъчни инсулти.

Съвременното лечение на инсултите първо е свързано със задължително транспортиране до специализирана болница. Всеки пациент с мозъчен инсулт трябва да премине през скенер. Ако се установи, че човекът е получил исхемичен мозъчен инсулт, трябва да се приложи новият метод за лечение – тромболиза. Той се прилага до 2-я или до 3-я час от настъпване на инсулта. Тромболизата помага да се реканализира запушеният от тромба кръвоносен съд. Лекарството разтваря тромба и кръвта отново започва да тече нормално. Колкото по-бързо се приложи тромболиза, толкова по-малка по обем мозъчна тъкан ще бъде засегната, следователно пациентите ще се възстановят скоростно.

В чужбина от известно време прилагат друг метод за лечение на исхемичен мозъчен инсул, при който чрез катетър се влиза в запушения кръвоносен съд и тромбът се изтегля навън. Кръвта отново нахлува през съдовете и пациентите се възстановяват незабавно, още  пред погледа на лекуващите ги лекари.

НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес
НЕВРОХЕЛТ плюс – подпомага възстановяването след инсулт, стимулиура мозъчната дейност

инсулт симптоми

Оценете статията
Оценка 3.5 от 22 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.