Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болка в коляното – най-ефикасните лекарства и рецепти

При болка в коляното знайте и прилагайте следното!

Болка в коляното – какво помага при този проблем?

Коляното е една от ставите в човешкото тяло, която е подложена на ежедневно натоварване. Много са причините, поради които в даден момент коляното или колената започват да болят – за кратко, за по-дълъг период от време или непрестанно.

10 от най-честите причини за болка в коляното

болка в коляното
Болка в коляното – ето на какво се дължи

Изброени на кратко, ето кои са някои от основните причини, водещи до появата на болка:

  • разкъсване на кръстосаните връзки (предни или задни);
  • разкъсване на колатералните връзки;
  • скъсване на менискуса;
  • разкъсване на капсулата на ставата;
  • разтягане на лигаментите или на сухожилията на колянната става;
  • изместване на колянното капаче;
  • фрактура на някоя от костите, които изграждат колянната става;
  • свободно движение в ставата на фрагменти от кост или хрущял, които са се отчупили при травма;
  • появата на кървене в ставата;
  • възпаление на торбичките с течност около колянната става, познато като бурсит.

10 заболявания, които предизвикват болка в коляното

Ето кои 10 са сред често срещаните заболявания, предизвикващи болка в коляното:

  • различни форми на артрит – ревматоиден или реактивен артрит, септичен артрит, остеоартрит, гонартроза;
  • подагра;
  • лупус;
  • туберкулозен гонит или туберкулоза на колянната става;
  • остеомиелит, засягащ колянната става;
  • киста на Бейкър – заболяването се изразява в образуването на киста, изпълнена с течност, зад самата колянна става;
  • болест на Хофа – натрупване на рехава мастна тъкан около колянната става в резултат на чести травми;
  • болест на Осгуд-Шалтер – наблюдава се основно при момчета на възраст от 8 до 14 години;
  • фибромиалгия;
  • рак на костите.

Това са само част от състоянията и заболяванията, които могат да предизвикат болка в коляното. При много от хората, които се оплакват от подобно неразположение, причината се оказва коренно различна.

Когато коляното боли при ходене

Въпреки че не може да се говори за една и съща причина за болка в коляното при ходене при всички пациенти, много често става дума за т.нар. „коляно на бегач”. Медицинският термин за състоянието е пателофемурален синдром. Характеризира се с остра, нетърпима болка при опит за движение. При хронифициране

Движението причинява болки в колената!

на състоянието тя може да стане по-тъпа, но постоянна.

Болката се предизвиква от контакта между колянното капаче (пателата) и бедрената кост (фемура). Триенето, което се получава, травматизира тъканите под пателата. Може да предизвика не само дразнене, но да доведе до инфекция и до размекване на самия хрущял, което в терминологията се среща като хондромалация. Усещането е за болка в едното или в двете колена, която се засилва при ходене, изкачване на стълби, спортни натоварвания.

Самото състояние се определя като тип спортна травма. Предизвиква се от чести, повтарящи се движения в коленете с една и съща траектория. Именно поради това се смята, че пателофемуралния синдром се среща най-често при спортисти, но и при млади жени.

За да се потвърди със сигурност, че болката в коляното се дължи на пателофемурален синдром, трябва да се извърши обстоен преглед. След локализиране и определяне на типа й може да се пристъпи към конкретно лечение.

Когато коляното боли при ставане

Болка в коленете при ставане могат да предизвикат както разнородни травми, така и не едно или две заболяния. Честа причина за това състояние е гонартрозата.

По своята същност гонартрозата се изразява с болка във вътрешната страна на коляното или непосредствено зад капачката. Най-често тя се появява при ставане, но още при изкачване на стълби и други движения, водещи до свиване на коленете.

В началните етапи на болестта най-често се говори за болка, предизвикана от натоварване. При покой тя изчезва. На по-късен етап обаче тя не се свързва с конкретно натоварване – болката става постоянна. Не отшумява дори при продължителна почивка.

В някои случаи може да се появи оток на ставата. В други да се ограничи възможността за сгъване и разгъване на коляното. Ако не се вземат своевременни мерки, гонартрозата може да доведе до хипотрофия на четириглавия мускул на бедрото, изкривяване на подбедрицата или деформация на самата става.

За да се определи със сигурност, че болката в коляното е предизвикана от гонартроза, следва да се извърши преглед от страна на ортопед-травматолог.

Когато коляното боли при покой

Свикнали сме да говорим за болка и неразположения, появили се при движение и натоварване. Случва се обаче коляното да боли и в състояние на пълен покой.

Една от честите причини за болка в коляното, непредизвикана от конкретно натоварване, е бурсит. По своята същност бурситът представлява възпаление на околоставната торбичка.

Често бурситът засяга колянната става. Появилото се възпаление в коляното предизвиква дразнене на тъканта, която е разположена от вътрешната страна на ставата. Самата тъкан загрубява, а течността в торбичката се увеличава. Това повишава налягането. В комбинация и със загрубелите стени се предизвиква дискомфорт и болка.

Бурситът може да бъде остър – да се появи внезапно със силна болка и да премине след адекватно лечение. Може и да хронифицира. При второто състояние оплакванията обхващат по-дълъг период от време, като най-често се появяват на пристъпи.

Причините за развитието на бурсит най-общо се разглеждат като травма, инфекция или отлагане на микрокристали.

Не следва обаче да се поставя самостоятелна диагноза дори оплакванията да съвпадат с някои от тези, изброени по-горе.

Лекарства при болка в коляното

Уредът Стоп пейн се използва често!

Когато се появи болка в коляното, тя започва да определя дневния ритъм. Движението е трудно, ограничено, коства усилия. За да се справят с това състояние мнозина се доверяват на иновативни методи. Пример за популярен продукт е универсалният уред за премахване на болката Стоп Пейн, който вече се продава и у нас.

Традиционалистите обаче се обръщат към медицината. За облекчаване на болка в коляното най-често се използват нестероидни противовъзпалителни средства. Именно поради това в редовете по-долу ще разгледаме основните характеристики на този тип медикаменти. Ще обърнем внимание на механизмите, чрез които се справят с най-честите заболявания и състояния, които предизвикват болезненост в едното или двете колена.

Основното действие при прием на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) е насочено към блокиране на ензима циклооксигеназа (СОХ). Въпросният ензим води до синтез на простагландини. Тези химични вещества отговарят за защитните реакции на организма, като едновременно с това предизвикват болка и повишаване на температурата.

По своята същност НСПВС се делят на няколко основни групи в зависимост от активната съставка:
  • на основната на оцетна киселина и нейните производни – в това число влизат диклофенак, етодолак, ацеклофенак и други;
  • на основата на пропионова киселина и нейните производни – ибупрофен, кетопрофен, декскетопрофен и други;
  • оксиками – пироксикам, мелоксикам и други;
  • други НСПВС са още глюкозамин, нимезулид, хондроитин сулфат.

Когато НСПВС се приемат заради болка в коляното, ефектът е облекчение, блокиране на възпалението и понижаване на температурата, ако такава се е появила.

Смята се, че действието на този род медикаменти помага в две основни посоки:

  • облекчава болката в ставите, в това число и в колянната става, при спортни травми, навяхвания, изкълчвания;
  • дългосрочен прием на НСПВС се препоръчва за лечение на повечето видове артрит, в това число и възпалителните му форми – ревматоиден артрит, остеоартрит. Прилага се и при хронични болки.

Препоръчително е НСПВС да не се използват при пациенти с прекаран инфаркт, инсулт, при неконтролирана хипертония, при болни от диабет, при доказана алергия. Чернодробните, бъбречните и някои сърдечни заболявания също са предпоставка болката в коляното да не се лекува с този род медикаменти.

С особено внимание терапия с НСПВС следва да се прилага при лица с проблемен стомах и при такива, които страдат от синдром на раздразненото дебело черво.

5 от популярните лекарства при болка в коляното

Някои от най-често използваните лекарствени продукти при болка в коляното са следните:

  • Диклак – един от често предписваните у нас продукти е Диклак. Препаратът е аналогичен на Диклофенак, като и двата влизат в групата на НСПВС.

В аптечната мрежа лекарството може да се намери под формата на таблетки, гел или ампули, които се инжектират. При болка в коляното се използва приоритетно Диклак гел, който се нанася локално. Втрива се в болезнения участък и води до сравнително бързо облекчаване на болката и възпалението. Продуктът не бива да се прилага за повече от една седмица. Не се нанася и ако в участъка има открито нараняване;

  • Напроксен характерен представител на НСПВС. Като такъв при приема му им редица предупреждения от възможни нежелани реакции. Предписва се за лечение на ревматоиден артрит, остеоартрит, при възпаления на тъканите около ставите, при бурсит, при подагра;
  • Нурофен продукт от групата на НСПВС, който се използва за разнороден тип болка. Ако болката в коляното не е свързана с конкретно заболяване, а се дължи на травма или претоварване, често изборът на обезболяващо пада именно върху този препарат;
  • Пиаскледин – това е сравнително нов продукт, които обаче се препоръчва все по-често. Той се приема под формата на таблетки най-вече при различни артритни заболявания на бедрото и коляното. Голямо негово преимущество е начинът му на действие. Има забавен и продължаващ ефект, благодарение на който болката в коляното не се усеща за по-дълъг период. В същото време, Пиаскледин не вреди на стомаха и бъбреците, каквито са предупрежденията при голяма част от НСПВС;
  • Профенидпри болка в коляното се използва и Профенид, ако тя е предизвикана от хронично ревматоидно заболяване с възпалителен характер. Някои видове артрози също се лекуват с продукта, като трябва да се вземат предвид възможните странични ефекти.

Ако не искате да приемате лекарствени продукти, за които се знае, че имат странични реакции, можете да намалите болката в коляното с такива под форматана гел за локално приложение. Популярен продукт, съдържащ диклофенак, е Волтарен. С активна съставка кетопрофен е Фастум гел, с ибупрофен – Ибутоп гел и Дийп Рилийф.

И все пак внимание се обръща на това, че всички тези продукти се предлагат с цел да облекчат болката в коляното, а не да премахнат причината за нея. Те са обезболяващи продукти.

Добавки при болка в коляното

Най-често медикаментозно лечение се предприема, когато болката в коляното стане прекалено честа, прекалено остра или непрестанна. В останалите случаи мнозина се опитват да тушират състоянието с по-безобидни и лесно достъпни продукти, каквито например са добавките. Затова и ние ще ви предложим:

5 добавки с изпитан ефект при болка в коляното

калций от червени водорасли – доказано е, че калцият, на който са източник червените водорасли, се усвоява от организма бързо и почти напълно. Червените водорасли съдържат още мед, магнезий, манган и други микроелементи и минерали. Това ги прави супер средство за превенция на заболявания като остеопороза, остеоартрит, проблеми в ставите. А именно тези са сред най-честите причини за болка в коляното. Затова приемането на калций от червени водорасли е идеално средство за превенция;

Супер калций от червени коралови водорасли Sanct Bernhard
Супер калций от червени коралови водорасли

босвелия – при болка в коляното добавките на основата на босвелия се приемат най-вече с цел намаляване на възпалението. Препоръчват се при остеоартрит и ревматоиден артрит;

Босевиля Sanct Bernhard
БОСВЕЛИЯ – край на болките в ставите!

дяволски нокът – ако болката в коляното е предизвикана от заболяване с ревматичен характер, добавките на основата на южноамериканското растение дяволски нокът нямаляват болка и сковаността. Движенията стават по-лесни, а подвижността се повишава като цяло. Тези добавки се препоръчват и при подагра, тъй като дяволският нокът подпомага изхвърлянето на пикочната киселина от организма;

Терапевтичен охлаждащ гел-балсам
Терапевтичен охлаждащ гел-балсам

рибено масло – най-често рибеното масло се препоръчва, когато болката в коляното се дължи на пренатоварване, тренировка, умора. Благодарение на мощния си противовъзпалителен ефект, то не само облекчава болката и премахва напрежение, но и предотвратява влошаване на състоянието;

Омега 3 рибено масло
ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО 1000

магнезий – ефектът от добавките, съдържащи магнезий, е доказано положителен по отношение на болните стави. Именно поради това подобни продукти се препоръчват и при болки в коленните стави – за намаляване на възпалението, за по-добра подвижност и за отпускане на болезнените сухожилия и мускули.

магнезий таблетки
Магнезий – най-важният минерал за организма
Различно!

Когато става дума за добавки, които се препоръчват при болка в коляното, няма как да пропуснем да отбележим и различния подход. Докато изброените по-горе продукти съдържат колаген, глюкозамин и други вещества, познати със свойството си да възстановяват ставите, продуктът Ре-флекс се основата на изцяло нов принцип. Хранителната добавка, която наскоро навлезе на българския пазар, но която вече доказа ефекта си, съдържа компоненти, насърчаващи естествените сили на организма да преодолее възпалението, а оттам и да неутрализира болката в ставите, в нашия случай – в коляното.

Положителното си действие Ре-флекс дължи на способността си да активизира кръвообращението. По този начин до болното място достигат хранителни вещества и кислород в изобилие. Стартира се ревулсивен процес, чрез който тялото само преодолява неразположенията.

АРТРОМИН

Артромин е хранителна добавка, която съдържа изцяло натурални продукти, създадена в помощ на хора, страдащи от проблеми със ставите и костната система. Основната му съставка е аквамин – комплекс от ключови за здравето на костите и ставите минерали.

АРТРОМИН съдържа също екстракти от босвелия, облепиха, шипка, гъба шийтаке и витамин D. Всички съставки са в оптимални количества и действат синергично и взаимноподсилващо за постигане на нужния ефект. НЕ ДРАЗНИ СТОМАХА!

Изглед на опаковката на продукта Артромин
АРТРОМИН – чешкото чудо за ставите

Народна медицина при болка в коляното

Ако решите да търсите облекчение на болката в коляното със средствата на народната медицина, то вариантите са няколко. Да си приготвите отвара, настойка, компрес, които да прилагате вътрешно или външно.

5 домашни компреса при болка в коляното

Предлагаме ви 5 изпитани компреса, които облекчават болката в коляното:

  • компрес с жълта глина – натуралната жълта глина е познат лек заради съдържащите се в нея лечебни минерали. Компресът се приготвя, като към суха глина се добавя хладка вода. Сместа, която се получава, трябва да се остави гъста и да се нанесе на дебел слой върху коляното. Болното място се омотава с предварително затоплен вълнен плат. Компресът се оставя да действа за през нощта, а на сутринта се отмива. За да има ефект, процедурата се повтаря всяка вечер в рамките на една седмица;
  • компрес със свинска мас – заради затоплящия ефект, който има свинската мас, се използва за облекчаване на болката в коляното. Тънък слой прясна свинска мас се нанася върху коляното, като се покрива с памучен плат. Отгоре се пристяга с друг плат от вълна и се преспива с компреса. С цел постигане на облекчение, процедурата отново се повтаря 7 дни;
  • компрес с хрян – компрес с листа от хрян се приготвя, като голям пресен лист от растението се залива с вряла вода. Докато е още топъл, се поставя върху болното място. Покрива се с подходяща хартия и се омотава с топла кърпа. Оставя се да действа за 5 минути, след което се премахва. Трябва да се има предвид, че компресът с хрян носи моментно облекчение при остра болка. При хора с чувствителна кожа обаче не бива да се прилага за повече от 5 минути, защото може да предизвика изгаряния;
  • компрес с картоф – срещу болка в коляното се приготвя и компрес от картофи. За целта се сваряват няколко средни картофа заедно с обелките. Намачкват се до получаването на хомогенна смес. Нанасят се върху болезненото място. Върху тях се поставя подходяща кърпа. С така нанесения компрес се прекарва нощта;
  • компрес със зелево листо – прясно зелево листа се намачква леко и се поставя около коляното. Пристяга се с подходяща кърпа и се оставя за през нощта. На сутринта отокът и болката значително ще са намалели.
5 билкови отвари при болка в коляното
Ето кои отвари се препоръчват при болка в коляното!

Ако решите да приемате билкови отвари с цел да намалите болката, възпалението и отока в коляното, то народната медицина дава много предложения. Повечето рецепти са с доказан ефект, като в същото време нямат нежелани реакции. Ето и нашите предложения:

  • отвара от дафинов лист – подходяща е за всякакви ставни болежки, в това числи при болка в коляното. Приготвя се, като 25 листа дафинов лист се кипват за 5 минути в половин литър вода. Оставят се да киснат за няколко часа. Изпива се на малки глътки в рамките на деня. Прилага се поне 3 последователни дни;
  • отвара от черен оман – с листа от черен оман се приготвя отвара, която помага при много оплаквания. Използва се и за облекчаване на болки в коленните стави, като намалява възпалението и отока. За приготвянето на отварата са необходими 500 мл вода и 1 с.л. от билката. Отварата се вари 10 минути. Приема се по 100 мл преди хранене по 4 пъти на ден;
  • отвара от пореч – с цел намаляване на възпалението на колянната става се приготвя отвара от пореч. Растението е богато на антиоксиданти и витамини, което допълнително подпомага възстановяването на тъканите и хрущялите;
  • отвара от вечерна иглика – при болка в коляното, предизвикана от ревматоиден артрит, помага вечерната иглика. Приема се по няколко пъти на ден;
  • отвара от градински чай – билката е позната още като салвия. Ползите й се дължат на това, че тя освобождава тялото от вредните радикали, което намалява болката.
5 билкови тинктури при болка в коляното

По правило, лековитите билки се прилагат не само под формата на отвара, но и като тинктура за външно приложение. Именно поради това болката в коленете често се лекува и с домашно приготвени билкови тинктури. Ето 5 рецепти:

  • тинктура от мухоморка – подходяща стъклена бутилка се пълни до половината със смлени гъби мухоморки (само шапки). Съдът се допълва с водка и се оставя на тъмно и хладно място за месец. При появата на болка в коляното с така приготвената тинктура се разтрива болното място по 2 пъти на ден.
  • тинктура от кестени – на ситно се настъргват 5 големи кестена. Накисват се в 200 мл терпентин. Оставят се за 14 дни на тъмно и хладно място. Използва се за разтриване на колената;
  • тинктура от цветове на картофи – за целта се използват цветове от картофи, предварително почистени от зелените части. Накисват се около 4 с.л. от тях в подходящ съд в 200 мл алкохол, най-добре високоградусов. Оставя се за 10 дни в хладилника. Използва се за разтривки по 3 пъти на ден;
  • тинктура от глухарче – тинктурата с цвят от глухарче се приготвя, като голяма китка пресни цветове се накисва в буркан с водка. След като киснат 3 дни, се прецеждат. С получената течност се навлажнява подходящ кърпа, която се поставя върху коляното. Омотава се с восъчна хартия и загрята тъкан и се оставя да действа около час. Това се повтаря всеки ден в продължение на седмица;
  • тинктура от коприва – приготвя се, като в стъклен съд с капак се нарязват няколко стръка прясна коприва. Добавя се високоградусов алкохол и се оставя на хладно и тъмно място за 14 дни. С така получената тинктура се разтрива болното коляно. Смята се, че копривата облекчава болката и спомага за намаляване на възпалението.
5 домашни мехлема при болка в коляното
Пригответе си домашен мехлем!

За облекчаване на болка в коляното популярни са и някои рецепти за домашно приготвени мехлеми. Ето 5 от тях:

  • мехлем с мумио – ако можете да си набавите мумио, си пригответе ефикасен мехлем срещу болка в коляното. За целта 5 грама мумио се разбъркват със 100 грама пчелен мед. С така приготвената смес се масажират болните зони преди лягане;
  • мехлем с мед – за приготвянето му са необходими 100 грама пчелен мед, горчица на прах, сода бикарбонат и готварска сол. Съставките се разбъркват до получаването на хомогенна смес. С мехлема се маже коляното веднъж на ден, като ефектът е затоплящ и облекчаващ болката;
  • мехлем с жълтурче – към 50 грама прясно набрани смлени листа от жълтурче се добавя около половин литър слънчогледово олио или студено пресован зехтин. Оставя се за 2 седмици в подходящ стъклен съд. След това се прецежда и се използва за разтривки на коляното по няколко пъти на ден;
  • мехлем с жълт кантарион – по 1 с.л. жълт кантарион, бял равнец и коприва се мелят до получаването на хомогенна смес. Към тях се добавя 1 с.л. разтопен бял вазелин. С така приготвения мехлем се масажира коляното преди лягане;
  • мехлем с медицинска жлъчка – с медицинска жлъчка можете да се сдобиете от почти всяка аптека. За приготвянето на мехлем за облекчаване на болка в коляното се разбъркват равни количества медицинска жлъчка, амоняк, зехтин, мед и алкохолно-йоден разтвор. Изсипват се в буркан с плътно затваряне. След разбъркване се нанася с масажни движения върху колянната става.
спонди гард
СПОНДИ ГАРД помага при шипове
5 нетрадиционни рецепти при болка в коляното

Макар мнозина да си остават скептично настроени към домашното лечение и рецептите, които се предават от поколение на поколение, те действат. Доказва го популярността на 5-те предложения, които ще ви дадем по-долу. Тези неочаквани лекове се откриват във всяко домакинство, но малцина знаят за ползите от тях. Вижте:

  • ябълков оцет – доказано е, че ябълковият оцет е лек при много заболяване. При болка в коляното помага заради алкализиращия си ефект. Когато попадне в организма, той подпомага разтварянето на вредните токсини, които често предизвикват възпаленията в ставите. С цел облекчаване на болка в коляното се приема кисел коктейл, приготвен от 20 гр ябълков оцет и около 300 мл филтрирана вода. Изпива се на равни интервали в рамките на деня;
  • червен пипер – лютивата подправка е естествен източник на капсаицин. Веществото има доказани болкоуспокояващи свойства. Лек се приготвя, като 2 с.л. стрит лют червен пипер се разтворят в около 100 мл загрят зехтин. Разбърква се и с помощта на памучен тампон се нанася върху болното място. Процедурата се повтаря сутрин и вечер за поне седмица;
  • джинджифил – антивъзпалителните съединения, които се съдържат в джинджифила, елиминират болката в коляното, без значение дали тя се дължи на натоварване, нараняване или артритно заболяване. За приготвяне на лек е необходимо малък корен джинджифил да се нареже на ситно. Кипва се в 200 мл вода, прецежда се и се овкусява с мед и лимон. Изпива се на 3 пъти през деня;
  • синапено масло – знанията за ползите от синапеното масло идват от Аюрведа. Смята се, че то намалява отока и болката и подобрява кръвообръщението в болното място. За да облекчите болката в коляното, загрейте 2 с.л. синапено масло и в него пуснете няколко парченца наситнен чесън. Оставете на слаб огън, докато чесънът придобие златист цвят. След като изстине маслото, го прецедете и с него масажирайте болното място;
  • английска сол – у нас английската сол се използва сравнително рядко за облекчаване на болката в коляното. Знае се обаче, че високото съдържание на магнезиев сулфат облекчава този тип неразположения. Магнезият в английската сол има свойството да освобождава организма от излишните течности, като в същото време намалява отока и възпалението.
Опитайте и акупунктура!

ЛЮБОПИТНО! Акупунктура при болка в коляното

Ако решите да подходите по-нетрадиционно към проблема „болка в коляното”, можете да опитате лечение чрез акупунктура.

Като основен плюс от този род лечение се посочва неговата безобидност. Самата процедура е неинвазивна, безболезнена, не изисква период на възстановяване, а дава задоволителни клинични резултати.

Лечение чрез акупунктура при болка в коляното се прилага най-вече при остеоартроза. С помощта на метода се премахват не само болката, но и сковаността, която често се свързва със заболяването.

СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: цялостна грижа за ставите
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: цялостна грижа за ставите

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 6 до “Болка в коляното – най-ефикасните лекарства и рецепти

  1. Снежана Б.Златева каза:

    Всичко,което препоръчвате ни прави по информирани!
    Искам да попитам,при гонартроза на двете колена( трета и втора степен) някои
    препоръчват лечетерапия сеанси-лекуват ли или облекчават само болката!

  2. Стефан каза:

    Много полезна информация за болка в коляното. Всичко е обяснено чудесно 🙂

  3. Естер каза:

    Много полезна информация събрана заедно! Мъжа ми си удари коляното и мисля да пробвам някое от домашните лечения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *