ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Ковачев: Варна вече разполага с модерна апаратура за операции в кухините на матката

Гинекологични изследвания за женското здраве – видове. Специализиран ултразвуков преглед – поне 1 път годишно. Цитонамазка за откриване рак на маточната шийка – 1 път годишно както за жени във фертилна възраст, така и за жени в менопауза (климактериум).  Мамографски изследвания – диагностика на млечната жлеза. Трансвагинална ултразвукова диагностика (трансвагинална ехография) – ранно откриване на туморни формации на яйчниците и на матката. Лечение на гинекологични заболявания с помощта на лапароскопска хирургия – предимства – много по-щадящи за жените, възстановяването е значително по-бързо и се намалява значително престоят в болницата. Хистероскопия – вътрешен оглед на матката чрез оптичен телескоп – хистероскоп. Хистероскопия се извършва посредством диагностичен и оперативен хистероскоп. Чрез него могат да се правят ендоскопски операции в кухината на матката, за отстраняване на полипи, субмукозни миомни възли, септуми и други диагностични процедури.

В поредицата на ТВ Черно море „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ гостува доц. Емил Ковачев. Двамата с д-р Иванов коментират някои важни аспекти от гинекологичното здраве на жените.

гинекологични прегледи
Д-р Иванов поставя въпроса за гинекологичното здраве на жените

С напредъка на медицината, все повече се набляга на мини инвазивна ендоскопска хирургия в гинекологията – в последните години все повече от гинекологичните операции се извършват с помощта на лапароскопия. Предимства – много по-щадящи за жените, възстановяването е значително по-бързо и се намалява значително престоят в болницата.

В профилактика на женското здраве се включва още трансвагинална ултразвукова диагностика (трансвагинална ехограхия), която има за цел ранно откриване на туморни формации на яйчниците и на матката. Туморите на яйчниците засягат всички възрастови групи. Голяма част от тях нямат ранни симптоми.

Трансвагинална ултразвукова диагностика се извършва посредством сонда (мека оптична тръба). Тя се поставя вътре във влагалището. Благодарение на нея се визуализират яйчниците и матката. Ясно се виждат тумори и кисти, възпаления и сраствания, увеличените лимфни възли.

хистероскоп
Доц. Ковачев е изключително доволен от закупения модерен хистероскоп във варненската АГ болница

Мамографски изследвания – най-често използваният способ за обследване на млечната жлеза за рак и други образувания. Доц. Ковачев съветва поне веднъж годишно всяка жена да минава през специализиран ултразвуков преглед. Специализираният ултразвуков преглед не е опасен за здравето на пациентките, понеже няма вредно облъчване.

За цитонамазката е желателно да се прави изследване поне един път в годината. Ако има някакви промени, трябва да се взема и на 6 месеца. Чрез цитонамазка се прави профилактика на карценом на маточната шийка. Когато рак на маточната шийка се диагностицира в ранен стадий, неговото лечение е лесно и то довежда до пълно излекуване. Цитонамазката е най-важното изследване за всяка пациентка не само в репродуктивна възраст, но и в климактериум (менопауза).

Свръх модерната апаратура е закупена, благодарение на мащабна благотворителна кампания. Това е модерно хистероскопско оборудване за Специализираната АГ болница „Проф. Димитър Стаматов“ – Варна. Това е диагностичен и оперативен хистероскоп. Чрез него могат да се правят ендоскопски операции в кухината на матката, за отстраняване на полипи, субмукозни миомни възли, септуми на матката и други диагностични процедури, обяснява директорът доц. Ковачев.

 хистероскоп
Доц. Ковачев и д-р Ковачев в студиото на ТВ Черно море.

Хистероскопия е  вътрешен оглед на матката чрез оптичен телескоп, който се нарича хистероскоп. Хистероскопия се прилага като средство за диагностика и като хирургичен способ за лечение на определени гинекологични  състояния. По време на хистероскопия  може да се вземе малко парченце тъкан за изследване (биопсия).

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *