Начало / Здравето от А до Я / БОНДУЛС / BONDULC


БОНДУЛС / BONDULC

Съдържа травопрост, бензалкониев хлорид, макрогол глицерол хидроксистеарат 40, трометамол, динатриев едетат, борна киселина, манитол, натриев хидроксид, вода

Предназначение

бондулсТечната форма БОНДУЛС се използва като капки за очи, за да се намали налягането в зрителния орган. Тези капки за очи се използват самостоятелно или в комплексна терапия за лечение на глаукома. Прилагат се по лекарско предписание.

Как се приема

Капките за очи БОНДУЛС се прилагат веднъж на ден – поставя се по една капка в проблемното око или и в двете очи, ако такива са лекарските указания. Процедурата се изпълнява вечер преди лягане. Капкомерът не трябва да докосва окото или прилежащи тъкани. Продължителността на лечението се определя от лекуващия. Пациентът не може да променя самоволно дозите или да прекъсва/удължава сам лечението.

При пропусната апликация не трябва да се наваксва с двойна доза или с прекалено кратък интервал между две апликации. При неволно предозиране измийте засегнатото око колкото може по-бързо.

Ако в лечението на окото се използват и други капки, между двете апликации трябва да има поне 5-минутен интервал.

Капките са годни за терапия в продължение на 4 седмици след разпечатването на бутилката.

Възможни нежелани ефекти

Най-често след поставянето на капките може да се получи зачервяване на окото или промяна в цвета на ириса. Сред симптомите, свързани с терапията с този медикамент, могат да са болка и дразнене, секреция, интензивно сълзене, зрителни затруднения, сухота, парене, сърбеж, чувствителност към светлина, оток и възпаление на клепача, промени в растежа и цвета на миглите, както и главоболие и промяна в пигментацията на кожата около окото.

В по-редки случаи се съобщава за възпаление на конюнктивата и роговицата, умора, разширение на зеницата, алергия – и заедно с реакциите на самото око затруднено дишане, промени в артериалното налягане, замайване, кашлица, обща слабост и усещане за умора, кожни смущения – сърбеж, зачервяване и обриви, запушен нос, болки в раменете, шум в ушите и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

БОНДУЛС не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Тези капки не се използват за деца и подрастващи под 18 години.

Медикаментът е противопоказан при бременност и кърмене.

Ако капките причиняват зрителни смущения, не трябва да се шофира; избягвайте работа с тежки машини.

Ако пациентът носи меки контактни лещи, те трябва да се махнат преди апликацията и да се върнат обратно поне 15 минути след поставянето на капките.

Взаимодействие с други медикаменти

Всяко лекарствено съвместяване на БОНДУЛС се обсъжда с лекуващия, за да се намали вероятността от промяна в терапевтичните ефекти или увеличен риск от проява на странични ефекти.

____________________________________________

Усреднена цена в аптеките – 12 лв за опаковка от 2.5 мл

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб