Внимание! Остеопорозата може да бъде смъртоносна

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Всяка пета жена умира след счупване на бедрената шийка. Причината е опасната тромбоемболия.

Много от жените 6 периода на менопауза трябва да приемат калциеви препарати. Логично и обосновано. На тази възраст при тях нараства рискът от т.нар. патологични счупвания заради остеопорозата. Същата тази толкова популярна болест, при която костите стават по-крехки и чупливи именно заради липсата на достатъчно калций. Особено предразположени са дамите в преклонна възраст. Типичните симптоми на остеопорозата са превит гръб, счупване на шийката на бедрото, пък и други счупвания – това се случва толкова често на доста жени, щом навършат 60. И при мъжете се случва, но много по-рядко.

Най-опасно от счупванията е на шийката на бедрото. Това състояние крайно трудно се поддава на лечение. Защото заради недостига на калций костта трудно зараства и много жени след такова премеждие губят завинаги своята способност да се придвижват самостоятелно. На някои им провървява и те могат да се придвижват, но с голям труд: единият крак така или иначе става по-къс от другия.

За голямо съжаление счупване шийката на бедрото често води и до смърт. Сухата статистика го показва – през първата година след такова счупване умира всяка пета жена. По принцип смъртта настъпва заради тромбоза: ако човек не се движи, в кръвоносните съдове често се образуват тромби, които могат да се откъснат и по кръвта да попаднат в кръвоносните съдове на белите дробове. Това състояние се нарича тромбоемболия и е крайно опасно. Ако се запуши голям кръвоносен съд, смъртта е мигновена, ако е малък – все едно се създават големи проблеми.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *