Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нов вид лъчетерапия съхранява здравите тъкани при лечение на рак

Рак. Достижения на медицината в лечението на рак, отчетени на XIV-ата национална онкологична конференция в София. Ежегодното актуализиране на Медицинските стандарти за лечение на солидни тумори при възрастни – приети от Министерството на здравеопазването и НЗОК. Днес преживяемостта при онкозаболявания е повече от 65%, благодарение на новите технологии. Редовната профилактика при жените и при мъжете е съществена за бързото и качествено излекуване на пациентите – прегледи при гинеколог, с мамограф, при уролог, колоноскопия – преглед на дебелото черво. Брахитерапията и лъчетерапията са алтернатива на оперативното лечение. Свръхмодерното лечение с линеен ускорител. Таргетна терапия. Специалисти – лечението на рак със съвременните методи се извършва от диагностици, радиоонколози и онкохирурзи. Разшифроването на човешкия геном, открит през 2000 г., дава шанс да бъдат открити причините за появата на заболяванията и да бъдат изобретени подходящи лекарства, медикаменти и терапии.

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани проф. Асен Дудов и д-р Камен Недев. Заедно правят анализ на постиженията в медицината в лечението на рак, отчетени по време на XIV-ата национална онкологична конференция с международно участие в София (20 до 22 април 2017 г.).

 рак
Д-р Щонова запознава зрителите с новостите в лечението на рак

Акцентите в проведената конференция са новостите в лечението на рак като иновативни лекарства, разширяване индикациите при утвърдени лекарства в  практиката, таргетното лечение. Направен е коментар на интересни медицински случаи. Разисквани са практически проблеми. Проведено е ежегодното актуализиране на Медицинските стандарти за лечение на солидни тумори при възрастни. Те са приети от Министерството на здравеопазването и НЗОК.

Благодарение на иновациите в медицината, високите технологии и модерните лекарства, преживяемостта на онкоболните е повече от 65%.  Проф. Асен Дудов изтъква предимствата на прицелната таргетна терапия и активното лъчелечение, които се прилагат активно и у нас. Те са изключително полезни за всички онкопациенти.

 рак
Проф. Дудов е участник в проведената концефернция в София за новостите в лечението на рак

Прицелната таргетна терапия е строго индивидуална за всеки пациент. В хода на лечението може да бъде променена в зависимост от начина, по който оздравителният процес протича. Част от терапията се провежда посредством прицелни лекарства под контрола на специалист онколог в домашни условия.

В Европа и в България нарастването на болните от рак е плавно, но постоянно. В момента няма бум на рак, но няма и  спад. Ракът е второто по смъртност заболяване по света. Но неговите тенденции са да заеме първото място.  През 2000 г. е открит човешкият геном. Докато учените го разшифроват,  те се опитват да открият причините за тежките и смъртоносни заболявания, както и да бъдат създадени подходящи медикаменти за тях.

Заболяването от рак става по две причини – наследственост и спонтанна поява на рак. Най-често наследствеността е свързана с рак на млечната жлеза и на дебелото черво. Д-р Камен Недев обяснява, че при добра профилактика както за жените, така и за мъжете заболяването ще бъде открито в ранен стадий и лечението ще протече бързо. Жените да правят редовно прегледи при гинеколог, с мамограф. Мъжете да посещават уролог. И за двата пола е важна колоноскопията – преглед на дебелото черво.

 рак
Д-р Недев е участник в конференцията в София и съветва всички хора да правят редовна профилактика за ранно откриване на рак

Раковите клетки са безсмъртни, когато имат храна, среда и кислород, те могат да живеят вечно. Когато един пациент вече е болен от  рак, промяната в начина на хранене не оказва влияние. Например ако стане вегетарианец, той няма да оздравее или да изчисти метастазите. Това става с помощта на медикаменти, на лъче- и химиотерапия.

Брахитерапията и лъчетерапията са алтернатива на оперативното лечение. Особено важно е свръхмодерното лечение с линеен ускорител.  Лечението на рак със съвременните методи се извършва от диагностици, радиоонколози и онкохирурзи.

Брахитерапията е вид вътрешно лъчелечение, при което източникът на радиация се вкарва в самия тумор или в непосредствена близост. Това води до редица предимства за пациентите в сравнение с традиционното външно облъчване, категоричен е д-р Камен Недев. При брахитерапия част от туморните клетки загиват на момента, като тяхното количество зависи от дозата, останалите загиват постепенно до пълното им изчезване.

рак
Д-р Недев и проф. Дудов изтъкват, че благодарение напредъка в медицината, ракът вече не е такава заплаха

Предимствата на брахитерапията пред външното лъчелечение са свързани със съхраняване на здравите тъкани. При лъчелечение повече здрави тъкани могат да бъдат увредени, особено ако дозата е по-висока. При брахитерапията се атакуват вътрешно само туморните клетки и по този начин останалите здрави клетки и тъкани се запазват невредими.

При лъчелечение се облъчват туморните клетки, но те се увреждат и умират постепенно. Някои умират още в момента на облъчването. Колкото по-висока е дозата, толкова повече е техният брой, обяснява д-р Недев. Останалите клетки загиват в рамките на няколко месеца. При провеждането на лъчетерапия, здравите околни клетки и тъканите също могат да бъдат увредени.

Точно нежеланите странични ефекти при лъчетерапията са сведени до минимум при брахитерапията. При нея източникът на лъчение се вкарва в самия болен орган, обяснява д-р Недев.

рак
Д-р Щонова, д-р Недев и проф. Дудов в студиото на БТВ

При брахитерапия, в увредения от рака орган, се вкарва игла с дължина 20 см и с диаметър 2 мм. През иглата преминава иридий 192, който достига до клетките на тумора. Самото облъчване протича в рамките на 15 до 20 минути.

Брахитерапията може да бъде прилагана самостоятелно или като съпътстващо лечение. При комбинираното лечение брахитерапията убива клетките на тумора, а външната лъчетерапия облъчва съседните лимфни възли, за да не се появят метастази, коментира д-р Недев в сайта cityclinic.bg.

Не пропускайте видеото на БТВ с участието на проф. Дудов и д-р Недев, гости на д-р Щонова.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *