Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Магдалена Пашова: При болки в червата, в съчетание с главоболие и хранителни алергии, имате чревна пропускливост

Тънко черво – същност. Функции на тънкото черво за организма – защитна бариера за вируси, бактерии, токсини; пропускат полезните вещества, които са необходими за подхранване на клетките. Механични увреждания на тънкото черво – накъсвания, при които е разрушена тяхната мембрана; те не могат да задържат недобре разградената храна, бактерии, токсини, вируси и други нечистотии, които са погълнати заедно с храната – навлизат през кръвта към клетките в тялото. Чревна пропускливост – Синдром на пропускливите черва. Симптоми за проблеми с тънкото черво и за появата на чревна пропускливост – чести подувания на стомаха и на червата, газове; нередовно ходене до тоалетната по голяма нужда; хранителни алергии и непоносимости към дадени храни; автоимунни заболявания; чести главоболия и мигрени. Изследвания за установяване Синдром на пропускливите черва – микробиологично изследване на фекалии; тестове за алергии; изследване нивата на зонулин.

В рубриката за здраве на предаването „Всеки следобед с Криси“ по Канал 3 холистичният нутриционист Магдалена Пашова обяснява защо чревната пропускливост е толкова опасна за здравето.

 пропускливо черво
Водещата Криси и нейният гост разискват проблема за пропускливото черво

В последно време все повече хора страдат от синдрома на пропускливото черво. Тънкото черво е мястото, през което храната се усвоява от целия организъм. Разградените храни се превръщат в молекули, които преминават през стените на тънкото черво, попадат в кръвта и така достигат до всички клетки.

По тази причина е много важно дали пропускливостта на тънките черва е добра, или не. Ако тя е добра, хранителните вещества ще достигнат до всички клетки в организма и ще го нахранят. Ако не е добра, хранителните вещества няма да бъдат усвоени, а тялото ще гладува.

Стените на тънкото черво притежават свойството за избирателна пропускливост – какво да пропуснат към кръвта и какво не. Вируси, бактерии, токсини не се пропускат през стените на тънките черва, ако те са здрави, играят ролята на защитна бариера.

 пропускливо черво
Магдалена Пашова обяснява как пропускливото черво е опасно за здравето 

Тънкото черво е изключително уязвимо и лесно може да бъде увредено механично. Когато е нарушена целостта на чревната мембрана, тънкото черво не е в състояние да запази в себе си не добре разградена храна, бактерии, токсини, вируси, други нечистотии, които са погълнати с храната. В такъв случай имунната система се активира, за да защити организма от вредителите.

Увреждането на тънкото черво се дължи на индустриалната храна, ниското качество на приеманата храна. В миналото хората приготвяли зърнените храни чрез продължително накисване и ферментация, като по този начин тя става лесно смилаема. Достигайки до червата, тя е готова да бъде усвоена. Същото важи за консумацията на сурови ядки. Суровите ядки са полезни, а не печените. Но суровите ядки не се приемат сухи и твърди, а трябва да бъдат накиснати, за да омекнат и по този начин да бъдат усвоени лесно и пълноценно.

Неправилните комбинации храни също са опасни за тънкото черво. Например, ако в едно ястие са използвани храни от различни хранителни групи. Също така яденето под стрес е вредно и опасно, защото храната не се сдъвква колкото е необходимо, влиза към стомаха, който не може да я разгради качествено и така стига до тънкото черво.

пропускливо черво
Магдалена Пашова и Криси в студиото на Канал 3

Симптоми за проблеми с тънкото черво и за появата на чревна пропускливост: чести подувания на стомаха и на червата, газове; нередовно ходене до тоалетната по голяма нужда; хранителни алергии и непоносимости към дадени храни; автоимунни заболявания; чести главоболия и мигрени също може да са се появили вследствие на чревна проводимост.

Изследвания за установяване Синдром на пропускливите черва – микробиологично изследване на фекалии. Тестове за алергии – установяване наличие на антитела. Изследване нивата на зонулин – зонулин е белтък, който отговаря за отварянето и затварянето на епителните канали на тънките черва. Колкото количеството зонулин е по-високо, толкова чревната пропускливост е по-голяма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *