Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Кочева: Кашлицата не е само симптом за настинка, може да издава и сърдечни проблеми

Самолечение – сериозен проблем на съвременния българин. Прибягване до самолечение поради липсата на време за консултация с лекар и поради липсата на доверие към медиците. Видове самолечение – пациентите сами си поставят диагноза на база някои външни симптоми; сами избират и купуват лекарства; пациентите се консултират с фармацевтите в аптеките и купуват препоръчаните от тях лекарства.  Самолечението крие рискове за пациента и за лекаря. Неправилно поставена диагноза – причините за кашлица могат да бъдат болно гърло, настинка, проблеми с белите дробове или сърдечно-съдови проблеми. Самолечение с антибиотици. Самолечение по преценка на пациента или на фармацевта може да влоши състоянието на болния, да обостри други здравословни проблеми, да причини фатални последици. Проблемът самолечение може да се реши чрез отговорното отношение на 3 нива – пациент, фармацевт и лекар.

В здравната поредица на CredoWeb.bg д-р Донка Кочева алармира, че самолечението е опасно за живота и за здравето на пациентите.

 самолечение
Д-р Кочева призовава хората да не прилагат самолечение, защото могат да си причинят огромни страдания

През последните години пациентите казват, че когато изпитват неразположение, те нямат време да посетят лекар. Затова започват да се самолекуват.

Д-р Кочева е категорична, че няма безобидни лекарства. Самолечението води до опасни последици. При самолечение първите рискове са за сметка на пациентите. Самолечението създава огромни затруднения и за лекуващия лекар. Има лекарства, които маскират истинското заболяване. Когато едни пациент е използвал по свое усмотрение някакво лекарство, а след това е потърсил помощ, лекарите много по-трудно могат да установят от какво реално страда човекът.

Правилният подход е при неразположения да се търси консултация със специалист. Хората трябва да попитат своя лекуващ лекар дали закупените от тях лекарства са подходящи за предотвратяване на техните проблеми, или не.

Д-р Кочева дава следния полезен пример. Много хора смятат, че когато имат кашлица, тя е симптом за болно гърло или реакция, понеже имат проблеми с белите дробове. В такива случаи те могат да решат да се лекуват сами, но кашлица се появява и когато хората страдат от проблеми със сърцето. Аналогичен е проблемът с главоболието – глава боли поради проблеми с мозъка, с очите, високо или ниско кръвно, проблеми със стомаха, при чревна пропускливост (Синдром на тънкото черво), от преумора, стрес или при мигрена.

Друг изключително опасен момент е самолечението с антибиотици. Пациентите избират сами какви антибиотици да вземат или се допитват до аптекарите. Често пъти те посягат към грешните антибиотици. Негативните последици от неправилна употреба на антибиоцити са резистентност, алергични реакции до натравяне.

Решаването на проблема със самолечението трябва да се реши по етичен начин на три нива, обяснява д-р Кочева – пациент, фармацевт и лекар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *