Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тези уникални растения предпазват от рак, лекуват очите и сърцето

Тези невероятно полезни растения задължително трябва да присъстват във вашето меню, защото предпазват от рак, лекуват очите и сърцето. Специално за вас – читателите на Lekuva.net, направихме списък, който ще ви помогне да се храните по-здравословно.

Зеленолистните зеленчуци, за които става дума, са подходящи много повече за готвене, отколкото за салати. Те са голяма и разнообразна група.

уникални растения
Уникални растения, които лекуват

Една чаша сварени смесени зеленолистни зеленчуци съдържа около 33 калории. Миксът е богат на бета-каротин, който се превръща във витамин А в организма. Също така съдържа половината от дневната нужда от витамин С, както и антиоксиданта витамин Е, който предпазва сърцето. Богат е на фитохранителни вещества, познати като органосерни съединения, които неутрализират потенциалните карциногени. Съдържат и каротиноиди, намаляващи риска от свързаните със стареенето очни заболявания и някои видове рак.

Зеленолистните зеленчуци са сред най-широко разпространените. Включват къдраво зеле, спанак, къдрава маруля, индийски синап и лапад. Те виреят най-добре в умерено хладни условия и могат да се намерят на пазара целогодишно.

Какво да търсите?

Лесно се избират добри зеленолистни зеленчуци. Независимо от сорта, подбирайте ярко оцветени, свежи листа. Големината не е от такова значение за вкусовите качества на растението, както неговото състояние.

Избягвайте повредени или изключително мръсни листа, както и следи от повяхване или пожълтяване – сигурен белег за старост.

Друг признак на остаряване е наличието на вдървени стъбла и груби жилки в листата и те гарантират, че тези зеленчуци ще са жилави и горчиви.

Къде да купите най-доброто?

По селскостопанските пазари, където производителите излагат продукцията си, зеленолистните зеленчуци са винаги пресни. В супермаркета изложените в хладилник зеленчуци най-вероятно също са пресни, тъй като ниските температури възпрепятстват загниването и бактериите.

В кухнята

Съхранение

Не измивайте зеленчуците, преди да ги приберете – прекалената влага подсилва загниването на листата. Използвайте перфорирани найлонови торбички за съхранение, които позволяват на въздуха да циркулира около листата и да поддържа достатъчно влага, за да се запази свежестта им.

Подготовка

Накиснете ги в студена вода и след това старателно ги измийте непосредствено преди готвене, за да отстраните всяка мръсотия от стъблата и нагънатите листа.

Отрежете всички повредени външни листа и срежете жилавите стъбла. Те не се ядат по принцип и трябва да бъдат премахнати с изключение на цветните жълти или червени стъбла на листното цвекло, които са вкусни, когато се приготвят отделно от листата.

Приготвяне

Зеленолистните зеленчуци често стават жертва на преваряване, което ги прави клисави, повяхнали и сивкави на цвят. Краткото и внимателно готвене обаче извлича фините им аромати, без да разрушава деликатната структура на листата.

По-конкретни готварски препоръки за всеки сорт са посочени по-горе. Едно правило обаче важи за всички тях: не забравяйте, че при топлинна обработка се смаляват до една трета от първоначалния си обем.

Сортове:

1. Червено салатно цвекло

Подобно на спанака, то има нежни листа, които се сваряват бързо. Те са с благ вкус. Сгответе ги в покрит дълбок тиган, използвайки само водата, отделена от листата им, и малко масло или зехтин.
Сред възможните подправки, подходящи за тях, са чесън, арпаджик, смлян кимион или сос от люти чушки.

2. Салатно (листно) цвекло

Често наричано швейцарско цвекло (без очевидна причина), тази едролистна разновидност често замества спанака и червеното салатно цвекло, но има още по-землист вкус. Не се среща в България. То може да бъде запържено с масло, задушено на пара или бланширано.

Стъблото или основната жилка в листата, която може да е яркочервена, жълта или яркобяла, се нарязва и се задушава отделно в олио или масло. Приготвянето на стъблата отнема повече време.

3. Лапад

Този зеленчук, който е в близко родство с киселеца, е особено популярен в българската кухня. Намира приложение в супи, за сърми, печен на фурна и др. Листата му са особено крехки и при продължителна топлинна обработка се разпадат.

4. Къдрава салата

Член на семейство Цикории (в което влизат цикория, къдрава маруля и червена салата „Радичо“), тя прилича на по-твърда маруля с рехави листа. Вътрешните й нежни листа трябва да са почти бели; те са подходящи за салати.

Външните листа трябва да се задушат – около 15 минути, за да се подсилят тяхната лека сладост и приятна горчивина. Силният вкус на къдравата маруля е подходящ за наситени, сметанови сосове или люти, пикантни подправки.

Попарена, задушена в масло около 5 минути, тя е чудесна основа за топли зимни салати. Поднесете я с печени круши, горгонзола и орехи като вкусно предястие в студеното време.

5. Къдраво зеле

Този зеленчук е познат в няколко разновидности с листа, които са много накъдрени, назъбени или перести и в различни нюанси като синьо-зелено, червеникаво-виолетово, сиво-зелено или бледозелено.

С изключение на първите крехки зеленчуци за сезона, всички останали са доста жилави – те трябва да се задушават от 12 до 15 минути. Особено вкусно е нарязано и прибавено към супите в края на готвенето.

6. Спанак

Вероятно най-популярният зеленолистен зеленчук, спанакът е с тъмнозелени, хрупкави нагънати или по-бледозелени гладки листа. Сварете подрязаните спаначени листа в тенджера само с водата, която се отделя от тях след измиването им. Покрийте с капак и задушете за 1-2 минути.

7. Листата на ряпата

Те имат натрапчив аромат. Латиноамериканците ги варят в продължение на часове, за да получат мека консистенция и да притъпят острия вкус. Други кулинари предпочитат да запазят цвета на зеленчука, хрупкавостта му и острия му аромат, като го варят по-кратко – около 20 минути.

8. Индийски синап

Тези бледозелени нагънати листа изпускат силен аромат, особено ако не се сварят повече от 15 минути. По-дългата топлинна обработка омекотява вкуса им. Много готвачи бланшират листата, за да премахнат острия аромат, след това ги отцеждат и ги задушават с различни подправки.

Азиатските добавки като пресен джинджифил, соев сос и печени сусамени семена са интересно допълнение към индийския синап.

Свежи идеи

Някои прости подправки за сварени зеленолистни зеленчуци са:

– Балсамов оцет

– Пресен лимонов сок

– Ориенталско сусамово олио и соев сос

– Ситно нарязан пресен копър

– Печени сусамови семена

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *