Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Чернев: От 1 март 2017 г. Здравната каса поема лечението на хепатит С, вече е напълно лечим

Хепатит В и хепатит С – същност. Причини за заразяване с хепатит В – по полов път основно. Заразяване с хепатит С – при слагане на обеци, при направата на маникюр, при татуси, пиърсинг и други. Заразата с хепатит С се проявява късно и протича безсимптомно. Усложнения – цироза и рак на черния дроб. Безинтерферонова терапия – революционно лечение на хепатит С във всеки стадий на болестта в рамките на 2 до 3 месеца. Тази терапия се прилага успешно в чужбина. От 1 март 2017 г. тя е поета от Здравната каса и всеки български пациент с хепатит С успешно преминава през нея. Въведени към момента са 4 диагностични режима – за всеки отделен пациент се определя различен режим в зависимост от степента на болестта, генетичните особености на пациента и други фактори. Лечението е подходящо за бременни жени, заразени с хепатит С без риск за бебето.

В поредицата Пулс – „Здравни предавания“ на Канал 3 водещата Гергана Добрева покани проф. Константин Чернев. Двамата обсъждат заболяването хепатит С и неговото лечение.

 хепатит С
Гергана Добрева поставя въпроса за хепатита

Проф. Чернев започва разговора с една чудесна новина. От 1 март 2017 г. Здравната каса поема лечението на всички пациенти, които са се заразили с хепатит С. Без значение от тежестта на тяхното заболяване. Лечението на хепатит С е революция в световната медицина. Терапията е ефективна и дава отлични резултати.

В момента в света са утвърдени 7 диагностични режима за лечение на хепатит С. България разполага с 4 от тях. Те са напълно достатъчни, за да могат българските пациенти да получават адекватни и качествени грижи. Лечението е максимално ефективно. Очаква се въвеждане и на още един пети медикамент. Това ще се случи до края на 2017 г.

Безинтерферонова терапия – много бързо, само в рамките на 3 месеца, пациентите трябва да бъдат излекувани от хепатит С. В България от 1 март 2017 г. вече се прилагат 2 безинтерферонови режима на лечение. Оздравяването на пациентите трябва да се случи в рамките на 2 месеца или това са 8 седмици.

хепатит С
Проф. Чернев съобщава добрата новина, че от 1 март всички пациенти с хепатит С могат да се лекуват без проблеми

По принцип лечението на хепатит С е много скъпо. Прилагайки тези нови методи на лечение, ще могат да се лекуват много повече страдащи от хепатит С. Всеки отделен пациент се лекува с различна лекарствена комбинация, защото пациентите не са унифицирани. При изготвяне на необходимата комбинация се вземат предвид различни фактори като степен на заболяването, генетичните особености на пациентите и други.

Това лечение е полезно и за бременни жени, които са заразени с хепатит С. Те ще бъдат подложени на безинтерферонова терапия. Няма риск за бебето да се зарази с него.

Проф. Чернев обяснява, че при всички пациенти заболяването протича напълно безсимптомно. Увреждането на черния дроб и на други органи е прогресивно. Когато човек си прави някакви изследвания, да поиска изследване за хепатит В и С. Колкото по-рано бъдат хванати тези заболявания, толкова по-добре за пациентите. Усложненията са цироза и рак на черния дроб.

 хепатит С
Проф. Чернев и Гергана Добрева в студиото на „Пулс“

Понеже заболяването се развива във времето, пациентите не могат да определят кога са се заразили и от какво. Младо момиче може да бъде заразено с хепатитата, когато са му пробивали ушите, за да му сложат обеци. Може да живее с инфекцията цели 10 години. Други примери са зарази при направата на маникюр, при направата на татуси, поставяне на пиърсинг. Затова проф. Чернев препоръчва поне веднъж на 5 години всеки човек да си прави изследвания за хепатит.

В България всички млади хора до 23-годишна възраст трябва да бъдат ваксинирани против хепатит В. Това е заложено в имунизационния календар. Инфекцията с хепатит С е много по-лесно заразима, отколкото с хепатит В. Той не индуцира достатъчно имунната защита. Различните антигени от хепатит С трудно стимулират имунния отговор, затова все още не е изобретена ваксина против него.

За разлика от хепатит В, С не е толкова опасен за околните. Инфекцията се предава по-трудно. Нивото на вируса в кръвта е много по-ниско в сравнение с хепатит В. Около 60% от хепатит В се предава по полов път, докато при другия вид това са само около 6%.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *