Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диетолози съветват: 6 трика, благодарение на които ще избегнете йо-йо ефекта

Това, че сте свалили излишните килограми, е само първата част от дългата и трудна борба с наднорменото тегло. Сега трябва да положите усилия да задържите резултата. Ето няколко хитрости, с които ще успеете да надлъжете апетита си и да останете в така жадувания по-малък номер дрехи.

1. Запазете си един „лаком“ ден

Това, че диетата е свършила, не означава, че трябва да му отпуснете края. Всичките положени усилия ще отидат буквално на вятъра и йо-йо ефектът е гарантиран. В същото време, да продължите да се ограничавате е доста изнервящо. Затова излъжете апетита и отделете един ден от седмицата за „лакомия“. Това съвсем не означава, че в този ден трябва да прекалите и да се разпънете от ядене до степен „не мога да дишам“.

„Лакомият“ ден е за глезотии в умерено количество: шоколад, пица, сладолед, пържени картофки и т.н.

йо йо ефекта
Как да избегнем йо йо ефекта?

Обърнете обаче внимание на условието: може да хапнете от всичко, което много обичате, но умерено. Така ще задоволите глада, породен в мозъка, и ще можете по-спокойно да спазвате някои ограничения в храненето.

2. Мед вместо захар

Ясно, че не бива да прекалявате със захарта, независимо от начина, по който влиза в устата ви (шоколад, пастички, кейкове…). А повечето изкуствени заместители са още по-лош вариант. Какво да направите, ако въпреки всичко искате да си пиете кафето сладко, а не горчиво? Или да хапвате по парченце домашен сладкиш? Много е просто – заместете захарта с мед.

Меденият кекс не отстъпва по нищо на традиционния, дори е още по-вкусен. А въпрос на навик е да свикнете с меденото кафе.

Един съвет – добавете му и малко мляко, така вкусът ще стане още по-хубав. Медът е не само полезен за организма, а и с много по-малко калории от захарта. Според италиански диетолози обаче не бива да се превишава дневната доза от 100 грама.

3. Супата – вашият най-добър приятел

Ако забележите, че килограмите ви тръгнат бавно нагоре, не бързайте да гладувате. По-добре заместете или добавете към едно от дневните си хранения супа. Супите са много ценен съюзник в борбата с излишното тегло.

Ако супата е богата, то тя спокойно може да замести едно ядене. А ако е по-бедна, започнете с нея храненето, но яжте много бавно. Много скоро мозъкът ви ще започне да отчита приема на храна, а течността ще запълни стомаха ви. Така след това ще изядете по-малко количество.

4. Утолете глада с нещо полезно

Случва се между отделните хранения да се обади гладът. При това с такъв мощен рев, че трудно може да му устоите. За да не полетите с бърза крачка към първата вредна храна, която се изправи пред очите ви, имайте готови решения за такива ситуации. У дома дръжте на масата някакви ядки. Не ябълки, тъй като на гладно те още повече ще засилят симптомите.

Ядките са хем полезни, хем бързо засищат. На работа на помощ може да дойде едно блокче шоколад – дали е черен, или млечен, няма значение. Учените доказаха, че и млечният е полезен, когато не се прекалява. Други подходящи варианти за справяне с глада са пълнозърнестите бисквити (1-2, а не целият пакет!), банан, любим сезонен плод, морков… Да се правите, че не чувате „стържещия“ стомах е голяма грешка. Това ще ви изнерви и вечерта ще се нахвърлите като вълк на храната, поглъщайки много повече от нормалното.

5. Не пропускайте хранене

Това е най-честата грешка, която правят хората на диета или след диета, твърдят специалистите.

Пропуснатата вечеря може да има ефект върху силуета ви, но само в началото. След това организмът се пригажда и започва да се подготвя за тези пропуски, трупайки запаси при всяко хранене. А запасите обикновено се трупат на най-трудно поддаващите се на слабеене места по тялото – това със сигурност го знаете. Затова се хранете редовно. Може за вечеря да хапнете половината количество от обяда, но не и да я пропускате.

6. Физкулт-Ура!

Не е нужно да се потите 3 пъти седмично във фитнеса или да се запишете на спорт. Номерът е да правите някакво движение ежедневно. Дали ще бъде ходене пеша (дори за една спирка), танцуване пред телевизора или йога, това вие решавате, съобразно интересите си. Важно е да не пропускате ден и да отделяте поне по 15-20 минути за движение.

А ако правите 2 серии по 15 минути (една сутрин и една вечер), то гарантираме: ще поддържате формата си с лекота и удоволствие. Нека не забравяме, че при движение се освобождават ендорфини, които помагат и за настроението.

Искате ли да контролирате вълчия апетит? Вижте ТОВА

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *