Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Янков изтъква 9 типа рискови пациенти, застрашени от туберкулоза

Туберкулоза – заразно заболяване, което се причинява от бактерия. Начин на заразяване с туберкулоза – по въздушно капков път. Рискови групи пациенти – със слаба имунна система; болни от СПИН; страдащи от хронични заболявания като язва, диабет, бъбречна недостатъчност, на хемодиализа, със сърдечна недостатъчност; хора, които активно пушат и пият. Симптоматика на туберкулозата – в началото оплакванията са леки – температура, слабост, нощно изпотяване, загуба на тегло. Туберкулозата има 3 вида резистентост – моно резистентност – не е чувствителна само към 1 медикамент; резистентност към 2 от главните медикаменти – мултирезистентна туберкулоза; третият тип е резистентност към медикаментите за лечение на  мултирезистентна туберкулоза. Диагностициране на туберкулоза – рентгенография и микробиологични изследвания. През 2016 г. у нас са регистрирани завишен брой заболели от туберкулоза.

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“, на ТВ Черно море, гостува доц. Камен Янков – пулмолог. Двамата с д-р Иванов акцентират върху проявите на туберкулоза в съвременните условия.

 туберкулоза
Д-р Иванов поставя въпроса за туберкулозата

За 2016 г. у нас са боледували от туберкулоза 1871 човека. 10% от тези болни са деца. За 2016 г. най-голям е броят на заболелите в област Враца, следват Видин, Монтана, Кюстендил, Габрово, Перник и София област.

Туберкулозата е едно от най-сериозни социални заболявания – масова инфекция, която е на второ място по смъртност в света след СПИН. Ежегодно 3 милиона души по света умират от туберкулоза. Това е статистическата бройка, а реалната е в пъти по-голяма, казва доц. Янков. Тя се разпространява в бедните части на света като Индия, държавите от Африка и други.

Днес туберкулозата е лечимо заболяване, но това зависи и от медикаментите, с които здравната система разполага. Туберкулозата се причинява от бактерия. Това е доста примитивен микроорганизъм, но в същото време е изключително устойчив на вредните фактори на околната среда. Може да оцелее дори в продължение на дни.

туберкулоза
Доц. Янков коментира завишения брой болни от туберкулоза за 2016 г.

Заразяването става по въздушно-капков път. Бактериите остават в аерозолно състояние в продължение на часове. След като се инхалират, попадат в дихателните пътища и се елиминират от локалните  сили на организма. Тези бактерии, които успеят да проникнат до алвиолите на белите дробове, преминават през кръвта и лимфата и причиняват разболяване на човека.

Много по-рядко през стомашно-чревния тракт в организма попадат бактерии от мляко, заразено от болни от туберкулоза животни. При варене туберкулозната бактерия умира. Опасно е, ако се пие сурово мляко, но такива случаи се изключително редки, а в България рискът е повече от минимален.

Като превенция против туберкулоза е важно хората да имат силна имунна система. Тя зависи и от начина на хранене – прием на витамини, особено витамин С (червено цвекло, лимони); желязо (всички зеленолистни зеленчуци); консумация на пресни зеленчуци и плодове; консумация на меса, но не тлъсти.  Стресът и други фактори на околната среда са в състояние да понижат имунитета.

туберкулоза
Доц. Янков и д-р Иванов в студиото на ТВ Черно море

Рискови групи пациенти – пациентите с потиснат имунитет и страдащите от СПИН. Вирусът на СПИН атакува имунните клетки, които са отговорни за защита от туберкулоза – левкоцитите. Пациентите с нарушено хранене – алкохолици, социално слаби хора, с язва на стомаха – имат повишена честота на туберкулозата. Пациенти, които обитават гъсто населени затворени помещения като затворите. Пациентите с хронични заболявания – диабет, бъбречна недостатъчност, на хемодиализа, със сърдечна недостатъчност.

Симптоматика на туберкулозата – не е остра. Продължителен период, преди пациентите да отидат на лекар, те не се чувстват добре, но тяхното здраве не е толкова влошено, за да търсят лекарска помощ – слабост, температура, загуба на тегло. Важен симптом е повишено нощно изпотяване – понякога отделянето на пот през нощта е толкова силно, че те сменят своите дрехи.

Преглед за установяване наличието на туберкулоза – специалистите пулмолози правят рентгенография. Тя е най-важният диагностичен подход, но установяването на туберкулоза става чрез микробиологични изследвания.

Резистентна туберкулоза – огромен проблем. Бактериите не са чувствителни към приеманите антибиотици. Две са причините за резистентност – свръх употреба на антибиотици, а втората е неправилното изписване и приложение на антибиотичните средства.

При туберкулозата има 3 вида резистентост – моно резистентност (не е чувствителна само към 1 медикамент); резистентност към 2 от главните медикаменти (мултирезистентна туберкулоза) и третият тип е резистентност към медикаментите за лечение на мултирезистентна туберкулоза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *