Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Деянов: Лекуваме мигрена с прием на 4 вида лекарства от ново поколение

Мигрена – хронично неврологично заболяване, което протича с пристъпи. Продължителност на пристъпите – от няколко минути, часове до няколко денонощия. Видове мигрена – с и без аура. Аура – симптоми, които се появяват от 1 до 2 часа преди същинския пристъп на мигрена – изтръпване, загуба на сетивност, замъгляване на зрението. Мигрена без аура – болката е внезапна, силна и трудно поносима. Центърът на болката обикновено е едното слепоочие. От слепоочието започва да се разпространява челно и тилно. Обхваща почти половината на главата. Модерно лечение на мигрена чрез 2 подхода – стопиране на мигренозния пристъп и профилактика на мигренозния пристъп – дават отлични резултати. Акупунктура – изключително добри резултати при лечение на мигрена. Съвременна превенция на мигренозния пристъп – прием на лекарства от най-ново поколение. Спазване на подходящ хранителен режим.

В авторската поредица по Телевизия СКАТ „Академия Здравословно“ проф. Деянов представя проблема мигрена.

мигрена
Проф. Деянов разглежда заболяването мигрена

Мигрена е неврологичен проблем. Това е хронично заболяване, което протича на пристъпи. Пристъпите се характеризират с едностранно пулсиращо главоболие. Често е съпровождано с повръщане, фотофобия – светлината дразни очите и фонофобия – шумът дразни сетивата и създава още по-голям дискомфорт.

Заболяването засяга 10% от населението. Жените страдат 3-4 пъти по-често от мъжете. Мигрената при жените се обостря по време на месечния цикъл. Това подсказва, че в неговата патогенеза влияние оказват и хормоните. По време на мигренозния пристъп в определени зони на главния мозък настъпва понижаване на кръвопотока – вазоспазъм. След това се наблюдава бързо разширение на съдовете. Точно в този момент се получава болковият синдром, при който се отделят биогенни активни субстанции като хистамин и серотонин, които подчертават клиничната картина.

Пристъпите на мигрена могат да продължат от няколко минути, един ден до няколко денонощия. Съществуват 2 форми на мигрена – с и без аура. Аура са група симптоми, които са предвестници на големия мигренозен пристъп – изтръпване, загуба на сетивност, замъгляване на зрението. Тези симптоми се появяват от 1 до 2 часа преди настъпване на истинския пристъп на мигрена.

мигрена
Мигрената атакува много по-често жените от мъжете

Но има мигрена, която не започва след проявата на аура, а директно, обяснява проф. Деянов. Болката е внезапна, силна и трудно поносима. Центърът на болката обикновено е едното слепоочие. От слепоочието болката започва да се разпространява челно и тилно. Обхваща почти половината на главата.

Понякога пациентите, дори лекарите бъркат мигрена с клъстерно главоболие. То е много сложен патогенетичен механизъм.

Лечение на мигрена – предписват се няколко групи медикаменти. Лечението се извършва главно в 2 направления – стопиране на мигренозния пристъп и профилактика на мигренозния пристъп. Пациентите приемат аналгетици – нестероидни противовъзпалителни препарати, алфа блокери, които моделират кръвоносното русло, които премахват мигренозните спазми. Лекарства срещу вегетативната компонента – повръщане. Акупунктура – изключителен резултат дава при лечение на мигрена, коментира проф. Деянов.

Превенция на мигренозния пристъп се извършва с няколко вида медикаменти. На първо място са калциевите антагонисти, следват антидепресанти, бетаблокери, антиконвулсанти. Превенцията на мигрена е свързана още с хранителен режим, в който не се приема сирене, какао, шоколад, червено вино, консерви, банани, алкохол и тютюнопушене.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *