Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Геренова демонстрира 3 начина на палпация на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза – заболявания. Видове изследвания, които се правят на пациентите за установяване състоянието на щитовидната жлеза. Класическият метод включва оглед, палпация и аускултация на щитовидната жлеза. Палпация – три метода за установяване големината на щитовидната жлеза, констистенцията и наличието на възли (нодули), наличие на регионални лимфни възли. Първи метод – палпация с една ръка. Втори метод – палпация с две ръце – пръстите са поставени на врата на пациента, а прегледът се извършва с палците. Трети метод – палпация с две ръце, докато пациентът е с гръб към медика – палците са поставени върху задната част на врата, а прегледът се осъществява с останалите пръсти.

Проф. Жулиета Геренова застава пред камерата на „Медицина“ и прави нагледна демонстрация по какъв начин се извършва преглед за установяване състоянието на щитовидната жлеза.

палпация на щитовидната жлеза
Д-р Геренова демонстрира първия начин на палпация на щитовидната жлеза – преглед само с една ръка

На първо място е оглед. Желателно е пациентът да застане прав. Ако пациентът има някакви увреждания, може да бъде и седнал. Специалистът ендокринолог прави оглед на повърхността на щитовидната жлеза. Добре е пациентът да застане в профил. По този начин специалистът добива още по-добра представа за големината на щитовидната жлеза.

Палпация на щитовидната жлеза – дава много по-точна и по-нагледна информация за състоянието на щитовидната жлеза. Прилагат се няколко начина на палпация.

Метод на изследване с една ръка – палецът се поставя върху единия лоб, а останалите пръсти върху втория лоб на щитовидната жлеза. По този начин могат да бъдат установени наличие на възли, колко е голяма щитовидната жлеза, каква е нейната плътност.

След това пръстите на двете ръце се поставят зад врата на пациента, а  палците върху двата лоба на щитовидната жлеза. Така чрез палците специалистът добива най-ясна представа за положението, в което се намира щитовидната жлеза. Медикът кара пациента да преглътне слюнка, за да може отново да види какво се случва с щитовидната жлеза. Разновидност на този метод е пръстите да бъдат поставени от двете страни на врата, а не зад врата. Мануалният преглед отново се прави с помощта на палците.

При третия метод на палпация пациентът застава с гръб към медика, който поставя палците си върху задната част на врата, а с пръстите извършва прегледа. Отново пациентът трябва да преглътне слюнка. След това специалистът може да направи аускултация – да преслуша с помощта на стестоскоп мястото, където се намира щитовидната жлеза и двата лоба.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *