ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Асенов изтъква 3 предимства при прилагане на мини инвазивна гръдна хирургия

Гръдна хирургия – същност. Органи, които лекува – бял дроб, плевра, диафрагма, сърце, хранопровод. Туморите в гръдния кош са доброкачествени и злокачествени. Заболяванията, които не са злокачествени се лекуват чрез гръдна хирургия – кисти, които могат да бъдат вродени и придобити; привнесени чрез паразити (кучешка тения). Други заболявания са рак на белия дроб, плеврити, гнойни плеврити, медиастинит, туберкулоза. Травми на белите дробове подлежат на гръдна хирургия – спукване на белия дроб, белодробен паренхим, деформации на гръдния кош. Начини за извършване на гръдна хирургия – разрез между ребрата или разрез на гръдната кост. Лобектомия – частична резекция на белия дроб. Мини инвазивна гръдна хирургия – предимства – бързо възстановяване на пациентите, по-кратък престой в болницата, по-малко следоперативни усложнения.

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“, на TV „Черно море“, гостува доц. Румен Асенов – гръден хирург от Военноморска болница – град Варна.

 гръдна хирургия
Д-р Иванов разисква възможностите на гръдната хирургия

Доц. Асенов е командирован от ВМА – София към Военноморска болница – град Варна, за да участва в създаването на отделение по гръдна хирургия в морската столица. По този начин пациентите ще бъдат лекувани на място и няма да се налага да бъдат изпращани на лечение в София.

Най-често срещаното заболяване е рак на белия дроб, който е в особено големи размери при мъжете, коментира доц. Асенов. Той се лекува трудно и често завършва с фатален край за пациентите, понеже се открива доста късно.

Туморите в гръдния кош биват доброкачествени и злокачествени. Тези тумори увреждат  пространството, което се образува между двата дяла на белия дроб, диафрагмата, гръбначния стълб и гръдната стена. Точно в това пространство се намират сърцето и хронопроводът. Тумори се образуват по гръдната стена и по диафрагмата.

 гръдна хирургия
Доц. Асенов участва в създаването на ново отделение по гръдна хирургия

Освен тумори, гръдната хирургия лекува различни заболявания, които не са злокачествени – кисти, които могат да бъдат вродени, придобити или привнесени чрез паразити (кучешка тения). Други заболявания са плеврити, гнойни плеврити, медиастинит, туберкулоза. Травмите на белите дробове като спукване на белия дроб или белодробен паренхим също  са част от гръдната хирургия, както и деформациите на гръдния кош.

Гръдната хирургия се извършва по няколко начина. Единият е навлизане през междуребрието на пациента до органите. Прави се разрез между ребрата или се прави  разрез на гръдната кост. Лобектомия – частична резекция на белия дроб. След извършена операция на белия дроб е нормално да се появи течност, която е част от самия процес на оздравяване. Опасност крие появата на някаква инфекция.

 гръдна хирургия
Доц. Асенов и д-р Иванов в студиото на ТВ „Черно море“

Все повече навлиза мини инвазивната хирургия за лечение на заболявания в гръдния кош. При мини инвазивна хирургия се правят 3 или 4  малки отвора с помощта на специална апаратура. През тези отвори  се навлиза в самия гръден кош. Разрезите са малки – около 2,5 см всеки. Правят се на различни места. След приключване на операцията остават малки белези като козметичен дефект. Мини инвазивната гръдна хирургия има много предимства – бързо възстановяване на пациентите, по-малък престой в болница и по-малко усложнения.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Доц. Асенов изтъква 3 предимства при прилагане на мини инвазивна гръдна хирургия

  1. ивайло каза:

    Здравейте!Моля,уточнете-дали човекът на снимката е същияПолковник, Д-р Румен Асенов,гръден хирург към ВМА-СОФИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *