ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Попов: Затлъстяването може да ви доведе до инфаркт, инсулт или диабет

Затлъстяване – същност и начини за измерване на затлъстяването. Видове затлъстяване – андроидно затлъстяване и геноидно затлъстяване. Най-често срещани усложнения при затлъстяване са артериална хипертония, атеросклероза, инсулинова резистентност, диабет тип 2, мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда и увреждане на бъбреците. Бъбреците страдат още от възпалителни проблеми на отделителната система, образуване на песъчинки и камъни в бъбреците, пилонефрити. Скрининг на бъбреците – вземане на кръв, за да бъде изследван креатининът в кръвта (показател за функцията на бъбреците); изследванията на урината дават информация за възпалителните процеси в бъбреците и на отделителната система; ехографски изследвания (дават нагледна информация за наличие на камъни в бъбреците, кисти и други образувания). Лечение на болните бъбреци – медикаменти за изчистване на песъчинките и малките камъчета от бъбреците; по-големите камъни се разбиват посредством  литотрипсия, когато са до 2 см;  за камъни над 2 см е задължително оперативно лечение.

Доц. д-р Илия Попов е гост на предаването „Зона здраве“ по ТВ Стара Загора. Доц. Попов обяснява по какъв начин затлъстяването влияе зле върху здравето и конкретно на бъбреците, както и кои още заболявания са опасни за тях.

 бъбреците
Доц. Попов препоръчва редовен скрининг на бъбреците

Затлъстяването е описано в далечната 1896 г. То представлява съотношение между телесното тегло в килограми и ръста в метри на квадрат.

През 1997 г. Световната здравна организация приема стандарти за телесната маса. Той се определя на база индекс. Затлъстяването води след себе си и редица съпътстващи заболявания.  Натрупването на мастна тъкан в абдоменалната (коремна) област е известно още като андроидно затлъстяване. Друг вид затлъстяване е геноидното. Причините за появата на затлъстяване са неправилно хранене, проблеми с метаболизма, застоял начин на живот.

Някои от най-често срещаните усложнения при затлъстяване са артериална хипертония, атеросклероза, инсулинова резистентност, диабет тип 2, мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда и увреждане на бъбреците.

Бъбреците страдат, когато човек се разболее от различни болести. На първо място бъбреците страдат от пилонефрити – възпалителни заболявания, а на второ място е диабет тип 2. При диабет се увреждат кръвоносните съдове на бъбреците. Следва хипер функция на бъбреците, а после започва една занижена функция, появява се бъбречна недостатъчност. Затлъстяването е едно от основните заболявания, което уврежда бъбреците. Затлъстяването е патологично състояние, при което се получава дислипидемия – повишен холестерол.

бърбеците
Водещата на Зона здраве Ваня Лозанова разговаря с доц. Попов за здравето на бъбреците

Никой медик у нас или в света не може да каже защо се образуват камъни в бъбреците, обяснява доц. Попов. Целта на медиците е да не допускат повторното им образуване. На първо място отключващи фактори за образуване на камъни в бъбреците са различните възпалителни проблеми на отделителната система. Често хората не обръщат внимание на тези проблеми, особено жените. Това са органични соли, които трябва сами да се изчистят от тялото посредством отделителната система. Ако това не може да се случи, те остават в бъбреците. Първо като песъчинки, а после като камъни. През лятото трябва да се приемат течности по 2 литра и повече дневно, а през останалите сезони по 1,5 литра дневно.

Когато в бъбреците има камъни, те причиняват възпалителни процеси – пилонефрити. Само с помощта на медикаменти песъчинките и малките камъчета от бъбреците могат да бъдат изчистени. Големите камъни налагат друг тип лечение, като литотрипсия при камъни до 2 см и за камъни над 2 см е задължително оперативно лечение.

Скрининг на бъбречните заболявания се извършва по няколко начина. Взема се кръв, за да бъде изследван креатининът в кръвта. Той е показател за функцията на бъбреците. Изследванията на урината дават информация за възпалителните процеси в бъбреците и на отделителната система. Ехографски изследвания – дават нагледна информация за наличие на камъни в бъбреците, кисти и други образувания.

Ще ви бъде полезно да изгледате видеото на ТВ Стара Загора и разговора с доц. Попов.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *