Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Притеснявате се от жените – състоянието е лечимо!

Притеснявате се от жените – състоянието е лечимо При социалната фобия човек се чувства несигурен при общуването с хората

Аз съм на 35 години. По характер съм затворен и притеснителен човек. Иначе животът ми тече спокойно, нямам много екстремни ситуации. Единственият ми сериозен проблем е че трудно общувам с хората, трудно завързвам контакти, особено с жени. Имам чувството, че просто не мога да създам трайна връзка. Не мога да се отърва и от чувството, че на обществено място ще направя нещо погрешно и ще ми се смеят. Досега съм правил много усилия да се справя с тези проблеми, но безуспешно. Искам да попитам д-р Герев мога ли да се справя с този проблем ?

Васил Папазов, София.

Смятам, че имате много често срещан психичен проблем, който в медицината се нарича “социална фобия”. Това на пръв поглед безобидно състояние, с което вие живеете много години, може да остави траен отпечатък във вашата психика и да ви донесе много дискомфорт и разочарования. Това е така защото в повечето случаи състоянието се оценява като “странност на характера”, а то на практика е нещо повече от това. По принцип хората страдащи от социална фобия са затворени, притеснителни, трудно осъществяват контакти, т.е. хем страдат от социална изолация и хем изпитват страх от нея. Това води до още по-голямо затваряне в себе си. Всеки нов контакт на страдащите им носи огромно напрежение и безпокойство. На практика човек не е полезен както за себе си, така и за обществото заради контактите, от които се страхува.

Този феномен се наблюдава и при много известни актьори, а не единствено при социални аутсайдери. Те например получават т. нар. “сценична треска” точно преди да се появят пред публика.

Социалната фобия има лечение, защото на практика се дължи на недостиг на биологично активни вещества в мозъка, които могат да се набавят по различни начини.

Д-р Веселин Герев е психиатър, консултант на в. “Здраве за всички”. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел.: 0887/ 940-075.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *