Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се променя живота ни, след като ни отстранят гърдата

Премахването на млечната жлеза при рак на гърдата е една от най-разпространените „жен­ски“ операции.

Но дори и след такава сериоз­на хирургична намеса животът може да се върне в нормалното си русло, ако се спазват някои препоръки и правила.

По време на операцията се налага да бъдат отстранени не само засегнатите тъкани на гърдата, но и лимфните въ­зли на подмишницата, зона на струпване на туморни клетки. В резултат на това при Вся­ка трета пациентка, а дори и по-често, през следващите 3 месеца се развива лимфен оток на ръцете. Отстраняването на намиращите се в подмишни­ците лимфни възли нарушава транспортирането на една от най-важните биологични течно­сти – лимфата. Появата на оток зависи на първо място не от самия пациент и не от уменията на лекаря, а от степента на ув­реждане на лимфните съдове по време на заболяването. Отокът може да се избегне само в тези случаи, когато лимфните възли на пациентите не са увредени напълно от туморните клетки, и част от тях може да се запази след операцията. Тези здрави, запазени след операцията лимф­ни възли поемат върху себе си „работата“ на пострадалите и предпазват от усложнения.

Въпреки това, непълното премахване на лимфните възли може да доведе до рецидив на тумора. Затова повечето ле­кари прибягват до цялостно премахне на лимфните възли, като при това се отстраняват и много малки съдове, които са свързани с тези възли. Резул­татът е застой на лимфата в меките тъкани на ръката, оток. Този оток се увеличава, когато жената провежда след операци­ята необходимата за лечението лъчева терапия и когато се е развило възпаление.

При някои пациентки отокът е лек, а при други, обратното, води до тежки усложнения. Това не зависи от възрастта и дори от здравословното състояние, въпреки че, разбира се, при физи­чески силните жени усложнения­та се срещат много по-рядко. В групата на риска попадат жени, страдащи от венозна недоста­тъчност. При това заболяване почвата за бъдещия оток е „подготвена“ предварително от нарушенията в обменните про­цеси в клетките, от повишената пропускливост на кръвоносните съдове.

НА КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ

Ако преди операцията лекари­те са диагностицирали венозна недостатъчност, ще трябва да си правите редовни лечебно-про­филактични прегледи за предо­твратяване на необратимите патологични изменения в меки­те тъкани на ръката. По време на тези процедури лекарят прави оценка на състоянието на лимф­ната и кръвоносната система и предписва необходимото лече­ние. Но дори и тези жени, които са понесли операцията сравни­телно по-леко, през първите три години трябва да ходят на лекар на всеки 3-4 месеца, а след това – веднъж на шест месеца.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *