ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ОЛСАРТ / OLSART

Съдържа олмесартан медоксомил, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, хидроксипропилцелулоза, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол, оцветители

Предназначение

ОЛСАРТ е медикамент за контрол върху високото артериално налягане; принадлежи на групата ангиотензин-II-рецепторни антагонисти. Действа чрез отпускане на кръвоносните съдове. Прилагането на този медикамент по лекарска препоръка трябва да се съчетае със здравословно хранене и живот. Необходимо е ограничаване на солта, отказ от тютюнопушене, ограничен прием на алкохол, редовни движения и подходяща физическа активност, редукция на теглото при наднормени килограми.

Как се приема

Медикаментът се приема по лекарска препоръка – веднъж дневно, по едно и също време, най-добре на закуска. Таблетката се поглъща цяла, с чаша вода.

Терапията започва с прием на една таблетка от 10 мг; при необходимост лекуващият може да увеличи дневната доза до 40 мг. Ако пациентът е с бъбречно заболяване, не бива да взема повече от 20 мг на ден.

При неволно превишаване на дозата и проява на необичайни симптоми трябва да се потърси лекарска помощ. Ако е пропуснат прием в обичайното време, медикаментът се взема при първа възможност. Не компенсирайте на следващия ден с двойна доза!

Възможни нежелани ефекти

Възможно е в редки сбучаи приемът на ОЛСАРТ да предизвика алергични реакции – сърбеж и обриви, оток на лицето и ларинкса, затруднено преглъщане и говорене. Това налага незабавно спиране на приема и спешна медицинска помощ. На базата на подобна реакция не са изключени състояния с рязко понижаване на кръвното налягане и загуба на съзнание, особено при възрастни пациенти.

По-често съобщаваните странични ефекти са грипоподобни симптоми като запушен нос, болки в гърлото, кашлица, болки в мускулите и ставите. Има данни също за стомашен дискомфорт, болки, гадене и повръщане, стомашни възпаления, подуване на корема. При някои пациенти се развиват болезнени състояния – болки в гърба, в костите, ставни възпаления, възпаления на отделителната система, инфекции и кръв в урината.

Други симптоми са лесната умора, отоци на крайниците, болки в гърдите, отклонения на показатели от общата кръвна картина, засягащи чернодробните и бъбречните функции, както и липидния обмен.

Съобщава се също и за промени във водно-солевия баланс, замаяност, отпадналост и апатия.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ОЛСАРТ не бива да се употребява при алергични реакции към активното вещество или помощни съставки на продукта.

Медикаментът не се използва при пациенти с напреднал стадий на заболяване на черния дроб и бъбреците, както и при диабетици с прием на лекарства за понижаване на артериалното налягане.

Този лекарствен продукт не е предназначен за деца и подрастващи под 18-годишна възраст.

Не използвайте при бременност или кърмене.

Рискови групи са пациентите с непоносимост към захари, сърдечна недостатъчност или други сърдечни заболявания, отклонения във функциите на бъбреците и черния дроб, при обезводняване след повръщане или диария, при проблеми с надбъбречните жлези и хронично болни с постоянен прием на някои медикаменти. При всички тези групи е необходима оценка на риска, преди да се разреши използването на ОЛСАРТ. На пациентите от рискови групи с препоръчан прием на медикамента е необходимо лекарско наблюдение и периодични изследвания.

Взаимодействие с други медикаменти

При необходимост от паралелен прием на ОЛСАРТ с други медикаменти лекуващият следва да оцени съвместимостта на продуктите и възможните последици от него. Ако е необходимо се правят промени в терапевтичния план, за да се избегнат негативни въздействия върху пациента, както и отслабване на лечебни ефекти или усилване на страничните ефекти. Такова внимание е наложително при съчетаване с нестероидни противовъзпалителни, калиеви добавки, диуретици, хепарин, литий, други медикаменти за контрол върху високото кръвно налягане, антиациди.

Усреднена цена в аптеките – 11 лв за опаковка от 30 таблетки по 20 мг, или 18 лв за 30 таблетки по 40 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *