Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Ангов: Използваме 2 метода за установяване на проблемите с вестибуларния апарат

Вътрешно ухо – същност и функции.  Заболявания на вътрешното ухо – симптоми.  Вестибуларен апарат – отговаря за равновесието на организма. Заболяванията на вътрешното ухо и на вестибуларния апарат са причина за появата на световъртеж, шум в ушите, намален слух,  загуба на равновесие и други. Връзка на вестибуларния апарат и очите – нистагъм. Методи за диагностициране на проблеми и заболявания на вестибуралния апарат – само функционални изследвания (спонтанен нистагъм и провокиран нистагъм). Методи при провокиран нистагъм – калоричен и ротационен тест.

В поредицата „Здравословно“ на ТВ СКАТ при проф. Деянов гостува д-р Георги Ангов – отоневролог.

 вестибуларен апарат
Проф. Деянов поставя въпроса за вестибуларния апарат, защото вече много хора се оплакват от такива неразположения

Заболяванията на вътрешното ухо и на вестибуларния апарат са причина за появата на световъртеж, шум в ушите, намален слух, загуба на равновесие и други.

Вестибуларният апарат се състои от 3 канала, които се наричат полуокръжни канали. Разположени са в трите равнини на пространството. Те се дразнят от различни движения на главата.

Когато движим главата си в различни посоки, се получава дразнение върху вестибуларните канали. Това дразнение оказва влияние върху очите.

Човек има два вестибуларни апарата. В мозъка има централни вестибуларни ядра. Те се намират в мозъчния ствол и извършват координация между двата вестибуларни апарата. Вестибуларният нерв изпраща информация към тези ядра в ствола на мозъка. Малкият мозък модулира функциите на вестибуларните ядра.

вестибуларен апарат
Д-р Ангов дава полезни съвети при проблеми с вестибуларния апарат

При някои заболявания в ствола на мозъка или в малкия мозък, включително и когато са се образували тумори, една от първите реакции на организма е нарушено равновесие. Световъртежът е алармиращ симптом. При неговата поява задължително трябва да се търси първопричината за неговата поява.

Когато на човек му се завие свят, първото нещо, което много пациенти си мислят, е че получават инсулт или кръвоизлив в мозъка. За щастие, в голям процент от случаите, причините се дължат на проблеми с вътрешното ухо, обяснява д-р Ангов.

Вестубиларният апарат е свързан с очите. Когато се наблюдават проблеми с него, те дават отражение върху движението на очите и обратно. Проблеми с очите могат да се дължат и на проблеми с вестибуларния апарат. Едно от очните заболявания, причинено от проблеми с вестибуларния апарат, се нарича нистагъм. 

Вестибуларният апарат може да бъде изследван само функционално. Ако бъде наблюдаван малкият мозък на ядрено-магнитен резонанс, не се вижда нищо, защото няма отклонения в патологията. Изключение правят някои възпалителни процеси или тумори.

 вестибуларен апарат
В студиото на „Здравословно“

Изследванията за нистагъм стават по 2 начина – единият е спонтанен, а вторият провокиран нистагъм. При спонтанния нистагъм пациентът трябва да гледа в определена точка известно време, а специалистът наблюдава движението на неговите очи.

Провокиран нистагъм се постига посредством няколко похвата. Единият е калоричен тест. Вкарва се вода или въздух във външния слухов проход. Въздухът или водата биват по-нагряти и по-охладени. Различната температура предизвиква реакция или потискане на вестибуларния апарат. При калорчиния тест се прави стимулация на всеки вестибуларен апарат по отделно.

Ротационен тест – пациентът седи на специален стол. На главата му има специални електроди, които записват движението на очите, отчетено при движението на стола. Движенията на очите и движенията на стола се сравняват.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *