ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рискът от диабет и как да се предпазите със средства от природата

Напълно в нашите възможности е да снижим риска от диабет и да се предпазим или намалим неприятните странични ефекти от хипергликемията. При това като използваме само природни средства. Ето как!

Плодове и зеленчуци

Специалистите смятат, че един от най-големите врагове на здравето е прекомерната консумация на захар. Тя се съдържа в голяма част от храната – не само в сладкишите, а и в алкохолните и безалкохолни напитки, консервираните продукти, пакетираните готови храни, заготовките, полуобработените продукти, сосовете, маринатите… Според учените, насищането на организма с прекомерно високи дози захар води до натрупване на захар в кръвта, което след месеци или години увеличава риска от диабет и може да доведе до диабет тип 2. Освен това уврежда в по-малка или по-голяма степен сърцето, мозъка, черния дроб, бъбреците, променя клетъчната структура и създава благоприятна среда за развитието на туморни образования.

Проблемът, според специалистите, е в известен смисъл и сезонен. Ако през лятото, например, спокойно можем да минем без толкова сладко, то през есента и зимата, със застудяването, гладът за сладко се увеличава. Всичко това обаче може спокойно да се контролира с помощта на различни природни средства и така да снижим риска от диабет.

Какво се случва в организма?

Консумацията на твърде много въглехидрати (захари под формата на хляб, торти, бисквити и др.) води до покачване нивата на глюкоза в кръвта (кръвна захар). За да постигнат баланс, лангерхансовите острови в панкреаса секретират инсулин, глюкагон и соматостатин. И трите хормона, при отделянето си, навлизат в кръвта през капилярните стени. Глюкозата (кръвната захар) е основният източник на гориво за нашия организъм. Но тя не може да навлезе в клетките без помощта на инсулина. Какво по-конкретно се случва? Следхранене панкреасът освобождава достатъчно количество инсулин, който от своя страна абсорбира глюкозата и я преработва в енергия за клет­ките. Когато обаче глюкозата не се абсорбира достатъчно от клетките, започва да се натрупва в кръвта. Именно това е състоянието, което познаваме като хипергликемия.

Застрашени органи

МОЗЪК. Както хипергликемията, така и хипогликемията могат да нанесат трайни поражения на нервната система. Симптомите са тревожност, слабост, пропуски в паметта. Стресът пък повишава нивата на кортизол – хормона, който от своя страна влияе на инсулина и води до промени в нива­та на кръвната захар.

СЪРЦЕ. Нестабилните нива на кръвната захар с течение на времето могат да доведат до увреждане на сърдечния мускул (no-застрашена е лявата сърдечна камера) и да увеличат риска от сърдечна недостатъчност, аритмия или тахикардия. Високите нива на глюкоза правят също така по-крехки стените на капилярите.

ЧЕРЕН ДРОБ. Ако кръвта съдържа прекалено много захар, черният дроб работи зле, което води до натрупване на глю­коза в неговите клетки. Глюкозните депа в чернодробната тъкан не се абсорбират и постепенно се превръщат в опас­ните триглицериди, които пък се вливат в кръвния поток.

БЪБРЕЦИ. Задачата им е да филтрират кръвта и задър­жат нивото на кръвната захар. Но ако кръвта, която прис­тига в бъбреците, съдържа твърде много глюкоза, излишъ­кът се разрежда в урината, увеличавайки производството й и това води до последващо обезводняване.

ТЕСТ Заплашени ли сте от диабет?

Кои от следните твърдения се отнасят за вас?

  • В последно време сте по-жадни от обикновено.
  • Изхвърляте урина по-често от обикновено (дори по 8-10 пъти на ден). Също така урината ви има много светъл цвят.
  • Усещате умора, дори веднага след като се събудите.
  • Случвало ви се е да чувствате временно замайване или слабост.
  • Понякога изпитвате непреодолима нужда да хапнете нещо сладко.
  • Усещате необяснимо чувство на тревожност, внезапни пристъпи на тъга, нервност и/или промени в настроението.
  • В края на храненето, особено вечер, винаги изпитвате необходимост да хапнете и нещо сладко.
  • От време на време имате проблеми със зрението.
  • От известно време пълнеете предимно в областта на корема, ханша, бедрата, вътрешната страна на бедрата и гушата.
  • Имате проблеми с храносмилането. Често след хранене изпитвате болки или коремът ви се подува.
  • Понякога усещате в устата си дъх на ацетон.
  • Задържате вода.

РЕЗУЛТАТИ:

Ако сте отговорили положително на 3 или повече въпроса, то е препоръчително да се консултирате и със специалист, тъй като е възможно да сте в преддиабетно състояние. Ако евентуалната заплаха бъде „уловена“в този момент, с помощта на природни средства е напълно възможно да намалите сериозно риска от диабет.

Променете храненето си

Не става дума за специална диета, а за съвсем леки промени в хранителния режим, които обаче ще снижат риска от диабет. Изберете 2 или 3 дни от седмицата – свободни от захар. В тези дни не трябва да консумирате както сладкиши, така и всички обработени продукти, които съдържат, макар и в малка степен, захар. Плодовете не влизат в това число, тъй като съдържат фруктоза, която е полезна за организма. Важно е в избраните дни да се лишите от рафинирана захар. Това постепенно ще стабилизира нивата на кръвната захар. Ако изпитвате непреодолима нужда да хапнете нещо сладко, то нека е плод или продукт с естествен подсладител – Стевив например. Имайте предвид само, че стевията е около 300 пъти по-сладка от същото количество захар, тоест кафена лъжичка от нея се равнява на 800 г захар! Така че внимавайте с количеството. Този тип хранене неусетно ще се превърне в навик и няма да ви тежи, но пък ще ви предпа­зи от диабет.

Станете приятели с канелата

Тази екзотична подправка трябва да се пре­върне във вашия най-добър приятел на маса­та. Канелата има способността да пречиства организма и по-конкретно кръвта и черния дроб, освен това редуцира мазнините, сти­мулира обмяната на веществата и „изгаря“ вредните триглицериди. И още – като до­бавка към някои храни и напитки придава пикантен вкус и така намалява желанието за нещо сладко. Ето три идеи как ежедневно може да присъства в менюто ви.

В КАфЕТО. Най-лесно е да поръси­те готовото кафе с канела на прах. Но има още по-добър начин, който придава на кофеинобата напитка много по-плъ­тен и интересен вкус. Просто добавете канела (на вкус) към смляното кафе малко преди да го пуснете през машината или сварите.

КЪМ мляко. Без значение дали е прясно, или кисело мляко, вкусът му става много по-добър, ако го подправите с чаена лъжичка канела (на една чаена чаша). По този начин млякото няма нужда от добавка на каквато и да е захар, а канела­та освен всичко друго, дава и енергия на организма.

ЗА ДЕСЕРТ. Забравете за тортите и пастите след основно хранене. От тях се пълнее, а и водят до натрупване на захар

в кръвта. Много по-полезно е да хапнете десерт, приготвен от кисело мляко, плод и щипка канела.

Препоръчваме ви добавката КАНЕЛА С ХРОМ И ЦИНК

Включете в храненето си

Ябълка – най-полезният плод

ЯБЪЛКОВ САЙДЕР

Според последните научни изследвания на италиански специалисти, 1 чаша ябълков сайдер по време на хранене е в състояние да предотврати повишаването на кръвната захар. Разбира се, напитката трябва да е без добавена захар, за да има наистина ефект. Спокойно може да замените обичайната чаша вино с ябълков сайдер.

Препоръчваме ви добавката – ябълков оцет и ябълкови фибри – таблетки за дъвчене. За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

ЯДКИ И СЕМЕНА

Вместо вреден снакс, между отделните хранения похапвайте бразилски орехи, бадеми и лешници. Ако консумирате тези ядки 5 пъти в седмица, ще намалите риска от диабет наполовина, твърдят учените. Освен това заменете традиционния бял хляб с пълнозърнест, в който преобладават семената от сусам и лен. Този вид хляб е богат на протеини, добри мазнини и полезни влакнини, които улесняват работата на стомашно- чревния тракт и усвояването на захарите.

ГОРЧИВИ РАСТЕНИЯ

Като радиката и цикорията например. Те съдържат калий и хлорофил, които имат свойството да тонизират панкреаса и черния дроб, и повишават секрецията на инсулин. Освен като салати, може да ги консумирате и като ги задушите с малко масло, чесън и чили, и да ги използвате като гарнитура към ястията.

Диета, която ще ви предпази

Този режим е лек за спазване и продължава 10 дни. Същественото е, че всяко хранене се придружава от природно средство, което по един или друг начин балансира нивата на кръвната захар. Според специалистите, за този период организмът ще се изчисти от токсините и сам ще нормализира кръвната захар, намалявайки по този начин риска от диабет.

Принципите на диетата са лесни. За 10 дни се лишавате напълно от рафинирана захар и продуктите, които я съдържат. Но без да стресирате организма с тотална липса на сладко, а като замените захарта с полезните й еквиваленти – стевията например. Също така обогатете основните хранения с продукти, считани за съюзници в борбата с диабета.

КЪМ ЗАКУСКАТА. Добавете екстракт или сушени плодове от момордика (горчив пъпеш). Това растение притежава способността да нормализира синтеза на инсулин и да контролира диабета. Различни изследвания на независими един от друг научни екипи доказват, че то редуцира нивото на кръвната захар и така предпазва от усложнения.

ПРЕДИ ОБЯД И ВЕЧЕРЯ. Екстрактът от глог намалява стреса, успокоява и е отличен избор при оплаквания като тахикардия или аритмия. По този начин предотвратява повишаването на секрецията на кортизол, което пък се отразява на инсулина.

ВЕЧЕР. Чай от черница срещу триглицеридите, които се натрупват в черния дроб.

В листата на това растение се съдържа вещество, което намалява резките промени в инсулина и глюкозата след приемане на храна. Освен това спомага за блокиране на ензимите, разграждащи захарта и скорбялата в организма, пише Здравен журнал.

Повече течности!

Естествено газираните води са изключително полезни за нормализиране на кръвната захар. Помагат също така и детоксикиращите чайове. Всъщност, колкото повече течности пиете, толкова по-добре ще работи панкреасът. Според изследване на американски учени, хората, които пият по 4-5 чаши вода (или чай), са с 20% по-малко предразположени към хипергликемия в сравнение с онези, които изпиват едва 2 чаши дневно. Причината е, че течностите помагат на панкреаса да секретира инсулин. Естествените газирани води се препоръчват, тъй като са по-лесно усвоими от организма и формират по стените на храносмилателната система покритие, което забавя усвояването на глюкоза. Освен вода и чай, много полезен за организма като превенция срещу диабета е сокът от бъз. Но трябва да се пие сутрин на гладно и следобед, за да има по-силен ефект.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *