Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Гудев представя 5 полезни стъпки при наличие на артериална хипертония

Артериална хипертония – същност и причини за появата. За артериална хипертония се говори, когато стойностите на кръвното са 190/120. Правилно поведение при новооткрита артериална хипертония – назначаване на необходимите изследвания; анализ на рисковите фактори като липиден метаболизъм и атеросклероза. Медикаментозно и немедикаментозно лечение на артериална хипертония. Вторична симптоматична артериална хипертония. Обучение на пациентите как сами да мерят своето кръвно налягане и да записват отчетените стойности. Негативни последствия от наличието на артериална хипертония –  развитие на сърдечна недостатъчност,  мозъчен инсулт,  исхемична болест на сърцето, периферно-съдова болест.

В здравната поредица на CredoWeb.bg гостува проф. д-р Асен Гудев. Проф. Гудев обяснява какво поведение трябва да имат лекарите и пациентите, за които е установено, че страдат от хипертония.

 артериална хипертония
Проф. Гудев дава полезни съвети за правилното поведение на лекари и пациент при установяване на артериална хипертония

За артериална хипертония се говори, когато стойностите на кръвното отчетат 190/120. Когато пациентите научат от своите лекари, че са развили артериална хипертония, да настояват на момента да започнат медикаментозно лечение. Много хора развиват артериална хипертония без да имат странични оплаквания като главоболие, световъртеж и други.

Първият момент, в който заболяването бъде установено, е изключително важен, защото артериалната хипертония е важен фактор за развитие на сърдечна недостатъчност, за мозъчен инсулт, за исхемична болест на сърцето, периферно-съдова болест. Част от пациентите с бъбречна недостатъчност са я получили вследствие на лошо лекувана артериална хипертония.

Лекуващите лекари използват индивидуален подход към всеки свой пациент. Какви медикаменти ще бъдат назначени е строго индивидуално решение, но общото е, че лекарите трябва да научат своите пациенти как редовно да мерят кръвното си налягане и да записват неговите стойности, за да се установи дали тези стойности са вследствие на временни проблеми или пациентът трайно е развил артериална хипертония.

Записвайки какви стойности са отчели, те дават важна информация за лекуващия лекар какви решения да вземе в бъдеще. Дали пациентът поддържа високи стойности постоянно, или се наблюдават колебания и по което време на деня, дали са развили вторична симптоматична артериална хипертония и т.н.

Важно е какво немедикаментозно лечение ще бъде назначено. Има задължителен минимум от изследвания, които трябва да бъдат назначени на пациентите. Лечението на артериална хипертония включва оценка на сърдечния и на глобалния сърдечен риск. Прави се оценка на метаболизма, на липидния метаболизъм и други. По този начин може да се проведе контрол върху рисковите фактори като атеросклероза, обяснява проф. Гудев.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *