Доц. Тонев: Лекуваме рак на дебелото черво с локална ексцизия

Рак на стомаха и рак на дебелото черво – същност. Причини за тяхната поява. Ранна диагностика на рак на стомаха и  рак на дебелото черво с най-модерна техника – ехографско изследване, което се извършва с помощта на ултразвук. Вътрелуменно ехографско изследване – позволява премахване на туморните клетки чрез ендоскопска интервенция –  локална ексцизия. Локалната ексцизия като метод за лечение на рак на стомаха и рак на дебелото черво спестява на пациентите тежка и травматична операция.

Пред камерата на mu-vi.tv застава доц. д-р Антон Тонев, който коментира, че заболяванията на стомаха и на дебелото черво вече са се превърнали в социален проблем. Основен дял в тези заболявания са предраковите и ракови заболявания.

рак на дебелото черво
Доц. Тонев коментира как модерната медицина лекува рак на дебелото черво чрез локална ексцизия

В миналото голяма част от тези заболявания са били диагностицирани на късен етап. Налагало се е извършване на тежка и нерядко инвалидизираща хирургия, чрез която пациентите да бъдат излекувани от раковите заболявания.

С напредъка на технологиите и на медицинското познание са създадени мощни апарати, който позволяват откриването на такива заболявания на един доста ранен етап. След като онкопроблемът  бъде диагностициран рано, с помощта на ендоскопски интервенции, той може да бъде отстранен бързо, лесно и без болки за пациентите.

До скоро лекарите казваха на своите пациенти, че рак на стомаха, на дебелото черво и на правото черво е лечим. Сега хирурзите казват, че той е и предотвратим.

Откриване на предраковите състояния с помощта на ехографско изследване. Това става посредством ултразвук, който облъчва самата структура, обяснява доц. Тонев. Модерният апарат има специален накрайник, чрез който такива новообразувания могат лесно и без болки да бъдат премахнати. Пациентът се прибира още на следващия ден в дома си.

Това е една съвременна методика и се нарича вътрелуменно ехографско изследване. Тя позволява част от раковите образувания да се премахват ендоскопски. Вътрелуменното ехографско изследване позволява чрез висока резолюция да бъде разгледан вътрешният строеж на стомаха и на дебелото черво. Ясно се различават предраковите и ракови образувания. Това позволява прецизно и точно да бъде планиран обемът на хирургичното действие.

Ако ракът е в начален стадий, той може да бъде изчистен с помощта на локална ексцизия. Това спестява на пациента тежка и травматична операция за отстраняване рак на стомаха или рак на дебелото черво.

Оценете статията
Оценка 4.2 от 14 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *