ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Подаграта е възпаление – какви са причините и как да се лекувате?

Подаграта е болезнено възпаление на ставите, доскоро смятано за по-разпространено сред мъжете, но вече засяга все повече жени. Какви са причините и как да се лекувате?

Подаграта

Заболеваемостта от подагра се е увеличила с две трети от 1997 година, като едва една трета от пациентите получават ранно и ефикасно лечение, съобщават здравните власти във Великобритания. Другата тревожна новина е, че броят на заболелите жени е все по-голям и вече се изравнява с този на мъжете. Най-засегнати са дамите след периода на менопаузата, когато нивото на естрогена, който пази ставите, спада стремително.

Какви са причините?

Подаграта се проявява, когато нивото на пикочната киселина в кръвта се вдигне над нормата и образува кристалчета в ставите, които предизвикват остро възпаление. В три четвърти от случаите първата атака на болестта засяга палеца на крака. Причината за това„предпо­читание“ на подаграта е неясна, но една от вероятностите е, че краката ни обикновено са по-студени от ръцете. Пръстите на ръцете, китките, лактите и коленете също могат да бъдат засегнати, както и възпалението да се получи едновременно в стави на краката и на ръцете.

Нивото на пикочната киселина може да мине референтните (в нормалните граници за сравнение) стойности, ако организмът про­извежда прекалено много или не изхвърля достатъчно пикочна ки­селина през отделителната система. Това състояние може да се дължи на неправилно хранене, прекаляване с алкохол, наднормено тегло, повишено кръвно налягане, някои медикаменти като диуретици (срещу задържане на течности), лекарства при сърдечносъдови болести, диабет, хронична бъбречна болест, псориазис и химиотерапия.

Всички тези рискови фактори се срещат по-често с напредване на въз­растта, оттук и болестта се определя като характерна за по-възрастните хора. Според проучванията заболе­ваемостта при мъжете и жените се изравнява, както споменахме, но ако има добра новина, то тя е свързана с новите предположения, че подаграта предпазва от болестта на Алцхаймер.

Какви са симптомите?

Подаграта започва внезапно, с остра ставна болка, зачервяване, подуване и при движение болезнената атака става още по-силна и нетърпима. Пациентите често се появяват при лекаря по джапанки или изрязани чехли, защото не могат да търпят дори докосването на обувката върху възпаления палец на крака си.

Симптомите отшумяват постепенно до две-три седмици, като кожата върху засегнатото място може да се обели след този период. След първата проява на болестта има над 50% вероятност кризата да се повтори до една година, като острите и/или възобновяващи се периодично атаки на подаграта могат да увредят трайно засегнатите стави.

При някои пациенти кристалчетата на пикочната киселина могат да образуват твърди възелчета около лакътната или колянната става, китката, в Ахилесовото сухожилие, ухото. В някои случаи подаграта е причина за образуването на песъчинки и камъни в урината (формират се от кристалчетата в пикочната киселина). Те предизвикват силни болки в кръста, гърба, корема или при уриниране.

Какви изследвания са необходими?

При подобни оплаквания веднага посетете личния си лекар. Симптомите могат да са от различен произход – например ревматоиден артрит, друго възпалително ставно заболяване със сходни прояви. Важно е да се сложи правилната диагноза бързо и да се предприеме подходящото лечение, за да не се увредят ставите трайно.

Лекарят ще ви насочи към специалист, след като ви направи някои изследвания. Най-вероятно ще има нужда от кръвна картина, изследване на урината, рентген, микроскопски тест на ставна течност или ултразвуково образно изследване. Те могат да открият кристалчетата, образувани от повишените нива на пикочната киселина.

Какво лечение и какъв хранителен режим могат да подобрят състоянието?

На първо време ще ви е необходимо болкоуспокояващо. Посъветвайте се с личния си лекар какъв точно медикамент да вземете. Това е особено важно, ако страдате от сърдечносъдова или бъбречна болест, както и при проблеми с храносмилането.

Остри, продължителни и повтарящи се кризи от подагра се третират само под контрол на специалист, защото може да се наложи употребата на стероиди (те ограничават възпалението, но изискват повишено внимание при прилагането им), както и други средства с доста нежелани странични ефекти. Лекарят ще смени терапията, ако ползата е по-малка от вредата във вашия случай.

Други предпазни мерки са:

-ограничаване на алкохола и кафето,

-намаляване на месните продукти и морските дарове,

-избягване на деликатеси със силни подправки,

-прием на повече течности (за предпочитане минерална вода по 2,5 л дневно),

-цитрусови плодове, пълнозърнести продукти, млечни храни, яйца.

Намаляване на излишното тегло също е важен фактор за подобряване на състоянието при подагра, пише Журнал за жената.

Четири начина да облекчите болезнена става

Почивайте, не ходете, но мърдайте пръста с възпалената става редовно и внимателно (доколкото ви е възможно да го правите). Така ще намалите схващането и избегнете обездвижването му.

Слагайте лед на болезненото я място за по 15 минути на всеки 4 часа. За целта извадете няколко кубчета лед от фризера, пъхнете ги в пликче, увийте го стегнато в малка кърпа и поставете студения компрес.

Стягайте я с еластична превръзка засегнатото място – помага за контрол на отока и ви напомня да се движите внимателно.

Повдигайте крака си при всяка я възможност – на табуретка пред стола или дивана, за да го поддържате нависоко. В случай че е засегната става на ръката ви, използвайте възглавница или слинг за носене на бебе с цел да я държите повдигната.

Препоръчителни хранителни добавки

Препоръчват се хранителни добавки за отказване от алкохола и намаляване на наднорменото тегло. За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта. Всички посочени по-долу продукти могат да бъдат намерени в нашия магазин и поръчани чрез сайта или по телефона.

АЛКОГАРД / ALKOGUARD

Високото съдържание на изофлавони,  гликозиди, ензими, витамини и други биологично активни вещества в този продукт съдействат за поддържане на нормалните функции на черния дроб, сърдечно-съдовата система и цялостната жизненост на организма. Намалява желанието за употреба на алкохол.

МАЛИНОВИ КЕТОНИ КОМПЛЕКС Номер 1 за отслабване! код30806

Малиновите кетони имат специфичен аромат на малини, тъй като са естествени химични съединения.

Те стимулират секрецията на адипонектин, който е естествен хормон. Той влияе върху разграждането на мастните киселини, контролира нивата на кръвната захар и регулира много метаболитни процеси.

Ренохелп М има комплексно действие, благодарение на хранителните вещества от които е съставен. Те подкрепят всички бъбречни структури и нормализират функциите на цялата отделителна система. В Ренохелп се съдържа сух екстракт от леспедеза капитата (Lespedeza Capitata), сух екстракт листа от бреза (Betula sp.), сух екстракт червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea L).

Лечение с билки

По време на обостряне на подаграта помагат билкови отвари, консумирани в големи дози. Варят се 4 супени лъжици от билката или билковата смес в литър вода за 3 минути. Захлупва се и седи така цяла нощ. На другия ден се прецежда и се пие на 5 пъти през деня. Лечението трае от две седмици до 3 месеца.

Рецепта 1

Смесете 3 с.л. от розмарин сушена билка, 4 с.л. от листата на червени боровинки, 3 с.л. детелина, 3 с.л. жълт кантарион, 2 с.л. счукано ленено семе, 2 с.л. коприва листа, 2 с.л. листа мента. За отвара 1 литър вземете 4 супени лъжици от сместа и ги пригответе според указанията по-горе.

Рецепта 2

Смесете 4 с.л. жълт кантарион, 2 с.л. счукано ленено семе, 3 с.л.  корен от глухарче, 1 с.л. цвят от вратига, 4 с.л. Японска фалопия, 3 с.л. шишарки от хмел, 2 с.л. листа от боровинки. За отвара 1 литър вземете 4 супени лъжици от сместа и ги пригответе според указанията по-горе.

Рецепта 3

Смесете по 2 супени лъжици от бреза пъпки, пелин, бял равнец, детелина цветя, глухарче корен, билка бутрак (кози рогца, коноплянка), цветовете на вратига, цвят безсмъртниче. За отвара 1 литър вземете 4 супени лъжици от сместа и ги пригответе според указанията по-горе.

Рецепта 4

Смесете по 2 супени лъжици от енчец, плод шипка, корен от репей, листа и стебла бял смил, плодовете на офика, корен омайниче. За отвара 1 литър вземете 4 супени лъжици от сместа и ги пригответе според указанията по-горе.

Прочетете в тази статия подробно за диетата при подагра!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *