Начало / Здравословен живот / Фалшификатите са навсякъде около нас! Разберете как да купувате качествени подправки и билки


Фалшификатите са навсякъде около нас! Разберете как да купувате качествени подправки и билки

В lekuva.net често публикуваме материали, които имат за цел да изобличат фалшификатите. Защото всеки заслужава да получава качество срещу парите си

фалшификати

Фалшификатите са навсякъде около нас. Най-много трябва да внимаваме с онова, което купуваме, за да подобрим здравето си. Защото голяма част от достъпните средства, необходими за рецептите от народната медицина, са ментета.

Никой не е имунизиран от придобиването на фалшифицирани подправки и билки. Но, винаги има начин да разберем какво сме купили, ако направим някои прости тестове у дома.

Фалшификати сред подправките – как да ги познаем?

Черен пипер

Зрънцата на истинският черен пипер не трябва да надвишават 3-5 мм. Качественият черен пипер се разпада на големи парчета, когато го стиснем между пръстите, и остава леко мазни петна. Фалшивият черен пипер става на прах и не остава мазни петна. За предпочитане е да не купувате пакетиран черен пипер, а такъв, който може да пипнете, помиришете и пробвате. Забравете за пълните мелнички в големите магазини, както и за пакети, които дори не са прозрачни.

Канела

Ако купувате канела на пръчки, изберете такива, които не са много красиви и не така симетрично усукани. Качествената канела е малко по-светла на цвят. Капнете йод върху канелените пръчици. Ако йодът стане син, значи имате пред себе си най-разпространеният аналог на канелата, който не е менте, но не е и канела.

Шафран

Най-често под прикритието на тази скъпа подправка ние купуваме евтин аналог, сушено цвекло или куркума. За да разграничите ментето от оригинала вижте цвета – той трябва да е наситено червен.

Ванилия

Шушулките на ванилията имат няколко разновидности. Техните свойства се запазват в продължение на много години. Белият прах в малките пакетчета, които се продават в магазините е синтетичен ванилин.

Карамфил

Качественият карамфил има силен аромат и пикантен вкус. Има равен кафяв цвят, а пъпките са малко по-тъмни. Както и черния пипер, така и карамфила пуска малко мазнина, след като го стриете.

Лошото качество на карамфила се познава като пуснете подправката в малко вода. Ако потъва – значи е качествен, а ако плува на повърхността – значи не е пресен.

Кардамон

Определяне на качеството на кардамона, може да стане чрез неговия външен вид. Дължината на семенниците трябва да бъде не повече от 2.5 см, а цветът – кафяв и зелено. Свежият зелен оттенък показва химическо оцветяване, а жълтото – грешно сушене.

Звездовиден анасон

Цветът на качествения звездовиден анасон е червено-кафяв. При натиск той също отделя маслена течност. Избягвайте да купувате подправка, която има прекалено тъмни плодове.

Куркума

Не всеки знае, че често под прикритието на куркума ние купуваме оцветено брашно. Може да се разобличи фалшивата куркума, като се ръсне малко количество от продукта във вода. Ако на повърхността се образуват белезникави петна, най-вероятно в пакета няма куркума, а само следи от куркума.

Източник: mirspets.ru

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб