ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Господинова: 3 начина за подсилване имунитета на децата

Имунитет – същност и необходимост за здравето на децата. Имунологичен скрининг на децата. Причини, които довеждат до отслабване на имунитета при децата. Начини  за укрепване  на имунитета чрез неспецифични мероприятия – здравословно хранене, спорт, слънце; специфични мероприятия – имунопрофилактика чрез прием на различни видове имуностимулатори. Ваксини – принцип на действие. Видове ваксини, които  се поставят на децата. Връзката между ваксините и засилване на имунитета.

Доц. д-р Маргарита Господинова и проф. Красимир Методиев гостуват в mu-vi.tv, за да обяснят какво представлява имунитетът и как поставените ваксини спомагат той да бъде засилен.

имунитет
Доц. Господинова обяснява как действат ваксините за подобряване на имунитета

Имунитетът е защита на организма. Той го защитава от различните патогени на околната среда. Имунитетът е вроден и придобит. Придобитият имунитет се предава от майката на бебето. До 6 месечна възраст бебета не боледуват от болести, от които майките са боледували, обяснява проф. Господинова.  Придобит имунитет е онзи, който се развива с течение на времето в защита на организма от гъбички, вируси, инфекции и други бактерии.

Имунитетът може да бъде още висок и нисък. Пациент, който е с висок имунореактивен тип, ще боледува рядко или няма да боледува от инфекции. Пациент, който е с нисък имунореактивен тип, ще боледува често или винаги от различни вируси, грип и други инфекции, казва проф. Методиев.

Имунологичен скрининг – прави се в акредитирана лаборатория. Резултатите показват какво е състоянието на имунната защита на детето, как реагира на различните причинители на болести. Ако се окаже, че детето е с по-нисък имунореактивен тип, тогава майката ще бъде предупредена да наблюдава много по-отговорно промените в здравословното му състояние.

имунитет
Проф. Методиев съветва българите да не се лишават от ваксините, защото те гарантират здраве

Повишаването на имунитета при децата не се извършва с помощта на „вълшебна“ таблетка. Неговото укрепване се извършва ежедневно. Затова е важно дали хората водят здравословен начин на живот, който е свързан непосредствено със стандарта на живот, здравословното хранене, спортната активност, както и прекараното време на слънце и сред природата. Излагането на слънце е жизнено важно при децата, защото то стимулира производството на витамин D, който предпазва от рахит.

Подобряване на имунитета чрез неспецифични мероприятия, които включват разнообразната като количество и качество храна, богата на витамини и на микроелементи. Подобряване на имунитета чрез специфична имунопрофилактика – прием на различни видове имуностимулатори. Една част от тях са приготвени от най-често срещаните бактерии, причинители на заболявания, като тези на остри респираторни заболявания, например. Използвани са лиофилизирани бактерии, които се поемат по определена схема и в определен сезон, така че да доведат до стимулация на имунитета. Имунният отговор на макроорганизмът се подобрява и той реагира с една добра защита при среща с тези причинители.

Посредством ваксинацията се въвеждат различни микроорганизми, които помагат на организма да образува антитела, като изгражда имунна памет. Силата на самия имунитет зависи както от самата ваксина, така и от способността на организма да реагира на антигенна стимулация.

Ваксините са включени в т.нар. ваксинационен календар. Проф. Методиев е твърдо убеден, че родителите не трябва да спират новородените и малките деца от задължителните ваксини. Полезни са и онези ваксини против тетанус, дифтерия, хепатит и други инфекциозни заболявания.

************

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *