Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Деянов: Преумората причинява тежки заболявания на китката и на дланта

Китка и длан – функции. Заболявания на китката и на дланта, които могат да причинят инвалидизация. Контрактура на Дюпюитрен – същност. Причини за нейната поява – прекомерно натоварване на дланта или на цялата ръка предизвиква загуба на еластичността на фасцията или нейното изсъхване. Лечение – физиотерапия,  нагревки, масажи, електрофореза, импулсно магнитно поле.  Ганглионова киста – същност. Причини за нейната поява са преумора на ръката. Лечение: нехирургично – масажи, физиотерапия, лек натиск; пробиване на кистата с игла, за да изтече желеподобният пълнеж;  хирургично – кистата се изрязва.

В рубриката Академия „Здравословно“ по Телевизия СКАТ проф. Деянов представя 2 заболявания на китката и на дланта, които могат да доведат до инвалидизация.

 заболявания на ръката и на китката
Проф. Деянов заболявания на ръката и на китката

Контрактура на Дюпюитрен – под кожата на ръката се намират фасции – тънка прозрачна обвивка, която покрива всички мускули. Фасциите са еластични, но в определен момент  могат да загубят своята еластичност. Те започват да загрубяват или съхнат. Започват да придърпват сухожилието на безименния пръст и на кутрето навътре към дланта. Пациентът не може да разтвори и да разпъне своите пръсти. Това нарушава начина на живот, особено при хора, които работят активно с ръцете си. Заболяването не е свързано с болка, а с неудобство.

Все още точните причини за появата на това заболяване не са изяснени докрай, но се смята, че се появява вследствие натрупана преумора и травматизъм. Това е професионално заболяване при музикантите – пианисти, цигулари, китаристи. Контрактура на Дюпюитрен в последно време става често срещано заболяване, защото все повече хора работят по много часове на компютъра. По този начин се наблюдава натоварване вътрешната част на ръката – на дланта.

Контраптура на Дюпюитрен
Проф. Деянов обяснява какво представлява контрактура на Дюпюитрен

Еволюцията на заболяването е бавна, но ако не се вземат мерки навреме, тя довежда до инвалидизация. Появява се напрегната болка на дланта.

Лечение – в по-леките фази се прилага физиотерапия. Нагревки, масажи, електрофореза, импулсно магнитно поле. В напреднали стадии единственото решение е хирургично. Прави се пластика, при която се освобождават пръстите от сухожилията.

Ганглионова киста – около 60% от всички доброкачествени тумори на ръката. Киста, в която се съдържа муцин. Тя е мека, еластична, често няма болка, но създава естетичен дефект, когато е по-голяма. Обикновено при жените около 40-годишна възраст.

Ганглионова киста
Проф. Деянов показва къде се образува ганглионова киста

Тази киста не е болезнена, но травмира пациента, защото нощно време усеща едно придърпване. То нарушава нощния сън и самочувствието на пациента. Кистите протичат без симптомно.  Ако притиснат нервни окончания, може да се получи изтръпване. Пациентът започва да изпуска предмети – чиния, чаша или нещо друго.

Характерно за тази киста е, че се появява при претоварване на ръката. Много често се изявява при хора, които продължително работят с компютър, при жени, които спонтанно са извършили някакво  рязко движение.

Лечение – нехирургично. Във времето може сама да изчезне, но може отново да се появи. Масажи, физиотерапия, лек натиск са полезни. С тяхна помощ желеподобното вещество в нея се разнася из тялото. Другият начин е кистата да бъде спукана с игла и след като изтече течността, нейният обем намалява. Третият вид лечение е хирургично – кистата се изрязва.  Рискът е, че ако ръката продължи да бъде натоварвана и след операция, тя пак може да се появи. Съветът на проф. Деянов е да не се прибързва и да не се прави операция, особено ако няма болка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *