Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Енчев разкрива как трябва да водим правилен здравословен начин на живот

Здравословен начин на живот – пълноценно хранене и физическа активност.  Сериозни грешки по повод стремежа към здравословен начин на живот, които бързо изчерпват възможностите на организма и причиняват сериозни заболявания – лишаването от месо причинява анемия, силовото физическо натоварване довежда до сърдечно-съдови болести и до сериозни костно-ставни проблеми. Безсъние – същност и причини за неговата поява. Главоболие – същност и причини за неговата поява. Връзката на безсъние и главоболие с появата на някои по-сериозни неврологични проблеми.

На ТВ канал на МУ – Варна гостува проф. Явор Енчев – невролог.

Здравословен начин на живот
Проф. Енчев: Трябва да водим правилен здравословен начин на живот

Безсънието не е болест, а е симптом и то опасен. Много често безсънието е признак за някакво психично отклонение, обяснява проф. Енчев. Може да бъде признак на депресия. Може да бъде признак на главоболие. Всяка една болка в човешкото тяло, която не позволява нормален сън, може да доведе до безсъние.

Човек е устроен да следва ритъма на слънцето – денят и нощта. Когато този ритъм бъде нарушен, в мозъка се случват сериозни изменения. Могат да се получат хормонални смущения,  депресия.   Хората, които страдат от депресия трябва да потърсят медицинска помощ.

Главоболието може да бъде резултат на хиляди фактори, пояснява проф. Енчев. Това са проблеми в работата, в семейството, с децата,  безпаричие, любовно главоболие. Главоболието може да бъде много и различни видове. Не трябва да се забравя, че главоболието може да бъде признак за тумор на мозъка, съдово заболяване, високо кръвно и други.  Появата на главоболие не трябва да се подминава с лека ръка. Необходимо е да бъдат направени образни изследвания, лабораторни изследвания и други, за да се установи каква е причината за неговата поява.

В неврохирургията най-честите оплаквания са свързани със заболявания на гръбначния стълб. Заседналият съвременен начин на живот пред компютъра обездвижва гръбначния стълб.  От друга страна натоварванията във фитнеса също са вредни.

Но при мозъка най-честите заболявания са онкологичните. Това са първични и вторични тумори на мозъка. Първичните тумори са онези, които са се образували директно някъде в мозъка. Вторичните са метастазите, които са стигнали до мозъка, но тяхното първично огнище е рак на белите дробове, на гърдата, на гърлото или на друг орган.

Здравословен начин на живот – за някои това е вегетарианството, яденето на фибри, бягане по 10 км дневно, натоварване във фитнеса и други. Обаче точно тук се получава обратният ефект. При големите ежедневни физически натоварвания сърцето започва да изпомпва много по-големи количества кръв. По този начин то се амортизира много по-бързо, обяснява проф. Енчев. Крие рискове от инфаркт, кардиопатия и други сериозни заболявания, които човек сам си причинява в амбициозния стремеж да живее здравословно. Принудителното вдигане на големи тежести износват ставите много по-бързо.

Има хора, които наливат вода от извори, защото не е хлорирана и се приема за по-чиста. Но често пъти наблизо има ниви, които третират с химически препарати за растителна защита и околната среда отново е замърсена.

Под здравословен начин на живот трябва да разбираме пълноценно хранене. То е съществено за подрастващите и за жените, на които предстои да раждат. Трябва да има физическа активност, но не огромни физически натоварвания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *