ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Цеков: Туморните заболявания на гръбнака имитират симптомите на дискова херния

Неврохирургия – същност и заболявания, които се лекуват чрез нея.  Дегенеративни заболявания на гръбначния стълб – увреждания вследствие естественото износване на дисковете или при тежък физически труд в напреднала възраст. Дистрофично-дегенеративни заболявания – не са естествени и не са свързани с възрастта – внезапно напълняване, вземане на лекарства и стимуланти, свръхнатоварване във фитнеса при младите хора. Дискова херния – същност и причини за нейната поява. Опасностите, които крият посещенията при чакръкчия – може болките в гръбначния стълб да се дължат на тумори, на абцес или други, които се откриват от специалистите след преглед с модерна медицинска техника.

В поредицата „Пулс“ – здравни предавания Канал 3 гостува проф. Христо Цеков – неврохирург. Двамата с Гергана Добрева обсъждат различните заболявания на гръбначния стълб.

дискова херния
Проф. Цеков дава полезни съвети за страдащите от дискова херния

Дископатия – наличието на някакво разстройство в диска. Дисковете играят ролята на амортисьор. Болките са в долната част на гърба, защото там натоварването през целия живот е най-голямо. Това важи за хора, които спортуват активно, тези които правят мускули във фитнеса и хора, които работят тежък физически труд.

Дегенеративни заболявания на гръбнака – износване на структурите на гръбначния стълб. Прекомерното напълняване или прием на различни стимуланти довеждат до ранни дегенеративни промени. Тогава  имаме дистрофия – дистрофично-дегенеративни заболявания.

Болката може да бъде в костите, в сухожилията или в мускулите. Специалистът с богат опит може да определи диагнозата, но не винаги това е възможно, понеже има имитиращи заболявания.

Проф. Цеков споделя пример от неговата богата практика. Млада пациентка има симптомите на остра дискова херния, но след направени изследвания се оказало, че всъщност заболяването не е дискова херния, а абцес в мускула до гръбначния стълб. Той достига до нерва и имитира дисковата херния.

дискова херния
Водещата Гергана Добрева покани проф. Цеков, за да обясни на зрителите въпросите, свързани с дискова херния

Ако тази пациентка не беше потърсила навреме лекар специалист, а беше отишла да й наместят гръбначният стълб (при криволак или чакръкчия), можеше да се получат фатални последици от този абцес. Но там по костите може да има тумор, който причинява разграждане на костта, а пациентът да си мисли, че има дискова херния, която се нуждае от наместване. Може да се получа парализа.

Симптоми при дискова херния – болки в гърба, на едно място или се разпространяват по долните или горните крайници.  Много е важно човек да не се навежда от право положение, а да прикляква. Това се отнася не само за страдащите от дискова херния, но и за здравите хора. Щангистите никога не се навеждат, за да вземат щангата, а приклякват. Това приклякване е щадящо за дисковете на гръбначния стълб, обяснява проф. Цеков.

Гергана Добрева поставя въпроса защо се нарича дискова херния, когато ние си представяме хернията като нещо, което излиза навън (херния в слабините при мъжете). Проф. Цеков обяснява, че когато два прешлена притиснат твърде силно и рязко диска между тях, те го сплескват. По този начин двата прешлена се доближават максимално близко един до друг, а желеподобната консистенция на диска излиза встрани, точно както познатата херния.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *