ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Разбойников и неговият екип извършиха медицинско чудо при 50-см дисекация на аорта

Кръвоносна система – същност и елементи. Аорта – функции.  Разкъсване на аортата (дисекация на аортата) – причини – вродена бикуспидна аортна клапа, аневризма. Признаци  и симптоми за дисекация на аортата – прекалено ниско кръвно налягане от порядъка на 60/20, болки и тежест в гърдите, загуба на зрението в едното око. Диогностициране – електрокардиограма, компютърна томография. Времето – колкото по-бързо бъде диагностициран един пациент и започне операция, толкова шансовете за живот са по-големи. Лечение на разкъсана аорта – операция, при която тялото се охлажда до 18 градуса и се поддържа ниско кръвно налягане; хемостаза.  В България е извършена свръх сложна сърдечно-съдова операция на разкъсана 50-сантиметрова аорта и пациентът е спасен – истинско медицинско чудо.

Д-р Неделя Щонова представя в „Духът на здравето“ режисьора Смилен Савов, който оцеля и се възстановява след операция и 8 дни в кома вследствие на 50-сантиметрово разкъсване на аортата.

аорта
Д-р Щонова представя истинското медицинско чудо за спасен пациент с огромна дисекация на аортата

Всичко започва случайно. Майката на Смилен е лекар офталмолог – доц. д-р Руска Христова. На 29 декември 2016 г. тя забелязала, че цветът на лицето на Смилен е доста бледо. Измерила кръвното му, което отчело 60/20 на едната ръка. Смилен бил контактен, но в безпомощно състояние.  Казал, че има тежест в сърдечната област и към шията, както и че не виждал с дясното око.

По-късно лекуващият лекар д-р Разбойников показал снимката от скенера на доц. Христова. Смилен не е имал оросявяне на дясната половина, затова изгубил зрението си с това око.

Когато се прави операция на аорта вследствие дисекация (скъсване), никога не се знае какъв ще бъде крайният резултат, обяснява д-р Росен Разбойников. Шансът е била на страната на Смилен, защото много бързо е бил диагностициран и изпратен за операция.

дисекация на аорта
Д-р Разбойников спаси Смилен

Операцията започва вечерта в 18:00 часа и приключва на следващата сутрин в 08:00 часа. Оказало се, че по рождение клапата на Смилен има вместо 3 платна – 2 платна –  вродена бикуспидна аортна клапа. В неговия случай това е причината за дисекация на аортата. Пациенти с вродена бикуспидна аортна клапа са застрашени още от аневризма на мозъка – скъсване стената на кръвоносен съд в мозъка, вследствие на което кръвта нахлува в самия мозък.

Преди започване на операцията Смилен е бил подложен на експресна диагностика – компютърна томография. Точно там става ясно какви са пораженията от дисекацията на аортата. Както определи д-р Разбойников, това е около 50 см скъсана аорта.  По време на самата операция тялото е охладено до 18 градуса. Сменени са клапи и други части от разкъсаните кръвоносни съдове. Поставена е марлена тампонада, но след операцията тялото продължава да кърви. Тампонадата е махната 3 часа по-късно от необходимото. Втори екип прави втора операция, при която е приложена хемостаза. Хемостазата се оказва напълно успешна.

дисекация на аорта
Смилен получи дисекация на аортата, но се възстановява скоростно
дисекация на аорта
Д-р Разбойников, Смилен и доц. Руска Христова

Поради загубата на голямо количество кръв, много хора откликват и даряват, пояснява д-р Разбойников.  Смилен се събужда от комата на 5 януари 2017 г. Тогава разбира какво точно му се е случило. Следва бързо възстановяване и вече е зареден с ентусиазъм да реализира нови проекти.

Не пропускайте да чуете разговора в студиото на „Духът на здравето“, посветен на това рядко медицинско чудо. Да усетите ентусиазма на спасения Смилен, който живее втори живот  ТУК >>>. 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Д-р Разбойников и неговият екип извършиха медицинско чудо при 50-см дисекация на аорта

  1. Дани каза:

    Това събитие е станало 2016_2017г Искам да знам как се чувства Смилен сега? Как минава един ден на Смилен и какви лекарства и добавки пие за да подпомага съединителната тъкан?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *