ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Христозов: 4 са основните видове за лечение на розацея

Розацея – същност. Фактори, които отключват  розацея – стрес и всякакви емоции, които предизвикват зачервяване на кожата; прием на  прекалено пикантни храни; пиене на прекалено горещи напитки; висока консумация на алкохол; прилагане на някои козметични масажи и козметични процедури. Ппациенти, които страдат от розацея – от детска възраст до дълбока старост. Разлика между розацея и обикновено изчервяване. Очна розацея. Кортикостероидна розацея. Лечение на розацея – избягване на факторите, които довеждат до изчервяване; подходяща терапия, назначена от дерматолог; антикърлежова терапия; лазерна терапия. Студова алергия. Студова ортикария. 

В поредицата „Духът на здравето“ при д-р Щонова гостува дерматологът д-р Евгени Христозов. Д-р Христозов обяснява, че розацея е твърде широко разпространено заболяване, но също така то е твърде неразпознаваемо дори и от лекарите.

 розацея
Д-р Щонова поставя въпроса за заболяването розацея

Заболяването розацея е било познато още в епохата на Възраждането в чужбина. Има описани случаи на хора със зачервено лице и с нос като картоф. Уилям Шекспир прави описание на човек с огромен червен нос. В миналото го наричали проклятието на келтите. През 1812 г. английският дерматолог Томас Бейкмън дава названието розацея – нещо, което е направено от рози.

Светлата кожа прави по-видими промените по нея, казва д-р Христозов, но в никакъв случай това заболяване не е проклятие на келтите.  Два фактора се приемат от медицината, че отключват розацея.  Това са  дефект във  вродения имунитет и  повишена реактивност на кръвоносните съдове, които лесно се разширяват.

Фактори, които отключват розацея:

1 – Стрес и всякакви емоции, които предизвикват зачервяване на кожата;

2 – Прием на прекалено пикантни храни;

3 – Пиенето на прекалено горещи напитки – също разширяват кръвоносните съдове;

4 – Висока консумация на алкохол и най-вече на червено вино, защото отново разширява кръвоносните съдове;

5 – Някои козметични масажи и козметични процедури също могат да доведат до появата на розацея.

 розацея
Д-р Христозов дава полезни и ценни съвети относно розацея

Разлика между розацея и обикновено изчервяване: Пациентите с  розацея не се изпотяват, докато хората които се изчервяват, вследствие на някакви емоции (срам, гняв), се изпотяват, ето защо розацеята не се отразява благоприятно при работа. Ако един предприемач се изчервява постоянно в своята работа, по време на преговори, неговите стратегии ще бъдат разгадани лесно от неговите опоненти. Има и други подобни професии като журналисти, адвокати и т.н.

Заболяването започва още в детска възраст. Първата проява на по-сериозните симптоми започва около 25 до 30-годишна възраст. Първи стадий – предклиничен – започва още в детска възраст.  Първи клиничен стадий – по-късно в пубертета. Има пациенти на средна възраст, които се оплакват от пъпчици, които приличат на акне. Прегледът при дерматолог показва, че това е розацея.  Някои от пациентите в по-напреднал стадий получават  отоци по лицето, картофоподобно удебеляване на кожата.

розацея
Д-р Щонова и д-р Христозов в студиото на „Духът на здравето“

Очна розацея – при нея зачервяването е съсредоточено върху очите и около тях –  сухи и зачервени  очи, възпалени клепачи, възпален ирис и други.

Кортикостероидната розацея не е истинско заболяване – тя се появява вследствие лечение на някакво заболяване с кортикостероиди.

Лечение на розацея – вземат се под внимание 3 основни фактора:

1 – Избягване на факторите, които довеждат до зачервяване (изброените по-горе).

2 – Подходяща терапия – кожата е различна (суха, мазна) и подходът трябва да бъде различен. Лечението се извършва задължително от дерматолог.

3 – Антикърлежова терапия – възпалителните процеси са предизвикани от бактерия, която живее по кожата и в червата на кърлеж. Този кърлеж е миниатюрен и живее по кожата на човека. Той се храни с мазнината от кожата и с мазнината от мазните кремове, които дамите използват.

4 – Лазерна терапия.

Съвети:

Да се мият с топла вода и сапуни без ароматозатори.

Да не използват козметични препарати с алкохол.

Отстраняването на грима нежно, за да не бъде раздразнена кожата.

Студова алергия – червено-синкави петна, които се получават по външните части на тялото – лицето, ръцете, дори по бедрата, когато хората не са облечени в дебели и топли дрехи. Температурата, при която студовата алергия се проявява е около 0 градуса. Под 0 градуса става дума за измръзване.

Студова ортикария – когато кожата бъде изложена на студ, по нея се появяват уртики (реакция на кожата под формата на обрив, екзема, зачервяване като при ожулване с коприва).  Терапията се състои в това да бъдат премахнати факторите, които довеждат до нея – кожата винаги да бъде добре защитена с плътни тъкани и с кремове.  Не пушете, носете дебели дрехи през зимата, спортувайте редовно.

Ще ви бъде полезно да чуете обясненията на д-р Христозов от видеото на Би Ти Ви    ТУК >>>.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *