Полезно: Ако ви мъчи силна кашлица, прочетете тази статия!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Гърдите ви сякаш се раздират отвътре, стомашните мускули започват да ви болят от пристъпите на силна кашлица. Ето какво да предприемете, за да я облекчите, наред с предписанията от лекаря.

1. Първите признаци за бронхит са дразнене в гърлото, сякаш е поръсено с прах и пясък, и суха кашлица, която след няколко дни става дълбока, влажна и с отделяне на непрозрачен зеленикав секрет.

Всички тези неразположения са съпроводени със затруднено дишане, хрипове, леко повишена температура – до 37,2 градуса.

силна кашлица
Ако ви мъчи силна кашлица, тази статия е за вас

2. Самолечението при бронхит е опасно. Причините за развитието на болестта са много и доста разнообразни, затова не бива всеки път да се доверявате на някаква „вълшебна“ таблетка против простуда, която ви е помогнала миналия път, когато сте се разкашляли.

Главните „провокатори“ за появата на бронхит са вируси (при 80% от случаите), бактериални инфекции, алергии и терапията при тях е различна.

3. При бактериалните инфекции помагат антибиотиците, при вирусните няма полза от тях. Лекарят ще установи дали бронхитът ви е причинен от бактерии или вируси и съответно ще прецени какви медикаменти да ви предпише. Антибиотичното лечение при бактериален бронхит трябва да бъде изпълнено точно и докрай, за да се постигне пълно излекуване.

4. Сухата кашлица се повлиява добре от сиропи и хапчета против кашлица, приемани за 2-3 дни. При влажна кашлица се препоръчват отхранващи медикаменти, които ще облекчат отделянето на секрета.

Съчетанието на двата вида медикаменти – за суха и за влажна кашлица, е абсолютно противопоказно, защото може да доведе до запушване на бронхите. При суха кашлица е добре да включите Шуслерови соли №3 и №8 по 5 таблетки на ден от всяка поне 15-20 дни. А за чистенето на секретите ще ви помогнат соли №4, №6 и №8.

Ако са гнойни, се прилага и сол №12. Добре е да се разтварят в топла вода за по-бързо действие при острите симптоми и неразположения.

5. Ако страдате от бронхит по няколко пъти в годината, значи състоянието ви е станало хронично. Сред хроничните болести на дихателната система са емфизем, бронхиална астма и астматичен бронхит, които се нуждаят от специализирана терапия и лекарски контрол.

6. Инхалациите облекчават дишането при бронхит. Смесете по 1 супена лъжица цвят от лайка, салвия (градински чай) и мащерка. Залейте билковата смес с кипяща вода, похлупете съда и оставете да се запари.

Може да добавите няколко капки масло от мента или евкалипт. Правете си инхалация с тази настойка на всеки два часа.

7. Пийте много течности. Дори леко повишената температура, каквато е при бронхита, може да доведе до обезводняване на организма. Много подходящи са алкалните минерални води, които подпомагат разтварянето и по-лесното отделяне на гъстия секрет и предотвратяват запушването на бронхите.

8. Леката, но калорична храна е необходима за борбата на организма с болестта. Подходящото меню е с ястия от нетлъсто пилешко месо, зеленчукови супи, омлети, пълнозърнести каши. По-добре е да се откажете от мазните, пържени и пушени храни, защото дразнят стомаха и слизестата лигавица.

Пресните плодове и зеленчуци са полезни, но не прекалявайте с цитрусите. Те са много богати на витамин С, което е плюс, но високата им киселинност дразни гърлото.

Отлично антитоксично действие имат ябълките и горските плодове. Основното правило е да хапвате често, по малко и храната да не е прекалено гореща и пикантна.

9. Свежите сокове от плодове и зеленчуци са благотворни. Морковеният фреш успокоява дори силната кашлица. Добавете към него топла вода в съотношение 1:1 и няколко чаени лъжички мед. Пийте по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден преди ядене.

Източници:за жената,журнал,pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *