Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Йотова разкри 4 автоимунни ендокринни заболявания, от които страдат децата

Автоимунни ендокринни заболявания в детска възраст – специфични заболявания, при които имунната система се саморазрушава. Причини – генетична обремененост, липса на хормонална секреция, повишена хормонална секреция. Най-широко разпространените автоимунни ендокринни заболявания в детска възраст – болест на Хашимото, Базедова болест, диабет тип 1, болест на Адисон. Трайна ремисия на автоимунни ендокринни заболявания.

Проф. д-р Виолета Йотова застава пред камерата на mu-vi.tv – ТВ канал на МУ – Варна. Проф. Йотова обяснява какво представляват автоимунните ендокринни заболявания, които се проявяват в детска възраст.

автоимунни ендокринни заболявания
Проф. Йотова обяснява защо се появяват автоимунни ендокринни заболявания при децата

Автоимунни ендокринни заболявания в детска възраст са специфични заболявания, при които имунната система сама се разрушава. По този начин унищожава здрави тъкани в организма.  Причините за появата на автоимунните заболявания все още не са ясни, както и кои точно са отключващите фактори.

Генетичната предразположеност е един от факторите, но има редица случаи, при които наследствената обремененост направо липсва. Автоимунни  ендокринни заболявания при децата се дължат най-често на липсата на хормонална секреция или при излишък на такава.

Щитовидната жлеза е уязвима от 2 автоимунни заболявания – болест на Хашимото и болест на Базедов (Базедова болест).

Хашимото може да се прояви чрез повишени хормонални нива – причинява повишаване на телесната температура, слабеене, липса на спокойствие, промяна  на почерка. Тези симптоми са характерни за преумора или за нервно разстройство, но ако не отшумят, а се задълбочат, тогава трябва да се търси ендокринолог.

При недостиг на хормонална секреция се наблюдава напълняване, повишаване продължителността на съня, чувство за студ, вялост. Децата не отговарят моментално на поставен въпрос, а минават секунди преди да се изкажат. Други видими симптоми са спиране растежа на косата, спиране растежа на млечните зъби или на постоянните зъби. Децата спират и да нарастват на височина.

Диабет тип 1 е типичен пример за автоимунни ендокринни заболявания в детска възраст, обяснява проф. Йотова. Заболяване на надбъбречната жлеза – болест на Адисон.

През последните години се наблюдава все повече децата, които се разболяват от автоимунни ендокринни заболявания в по-ранна възраст – регистрирани са пациенти на 3 и 4 години.

Трайна ремисия на автоимунни ендокринни заболявания – това не означава, че пациентът напълно е оздравял, но означава, че развитието на заболяването е прекъснато. Това се случва най-често след излизане от пубертета. Въпреки това ремисията е важна, защото гарантира стабилно здраве, обяснява проф. Йотова.

При хормоните е важно правилото да се отделят в необходимите количества, защото когато са в повече или по-малко, това вреди на здравето. При повишена функция на щитовидната жлеза, тя трябва да бъде потискана и съответно при занижена функция, трябва да има добавяне.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *