Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Мирчева: 4 са основните видими симптома, че сте развили сърдечна недостатъчност

Сърце и сърдечно-съдова система.  Сърдечна недостатъчност – същност и причини за нейната поява –  последващо заболяване, след като пациентите са боледували от исхемична болест на сърцето, инфаркт, байпас на сърцето, аритмия или предсърдно мъждене, след прекарана вирусна инфекция, която е довела до възпаление на сърцето. Симптоми, които показват наличие на сърдечна недостатъчност – задух, недостиг на въздух, умора, която не позволява на страдащите да изпълняват ежедневните си ангажименти, задържане на течности и подуване на крайниците.  Прегледи, които кардиологът извършва, за да констатира сърдечна недостатъчност –  кардиограма, рентгенова снимка на сърцето и на белите дробове. Ехография е най-точният метод, който показва дали пациентът има сърдечна недостатъчност – функционална увреда или анатомична увреда на сърцето.

Пред камерата на mu-vi.tv застава д-р Лиляна Мирчева, която е кардиолог в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

сърдечна недостатъчност
Д-р Мирчева сърдечната недостатъчност

Д-р Мирчева обяснява, че коментарите относно бума на сърдечна недостатъчност не са преувеличени. Сред кардиолозите се коментира, че това е епидемията на новото време.

Всички пациенти, които са били спасени, благодарение новостите на медицината, като поставяне на стент, при инфаркт и други, живеят своя втори живот, но всъщност се оказва, че точно тези пациенти развиват сърдечна недостатъчност. Сърдечната недостатъчност всъщност е  цената, която пациентите и лекарите заплащат, заради напредъка в медицината.

Към момента повече от 150 000 българи са регистрирани със сърдечна недостатъчност. Според световните статистики, всеки четвърти европеец ще развие сърдечна недостатъчност до края на живота си. Съдовата смъртност у нас е 60% за разлика от останалите държави, където смъртността е до 40%. У нас все още няма пациентска организация на страдащите от сърдечна недостатъчност. Едно такова обединение би било полезно, защото ще накара държавата да полага много по-големи грижи, смята д-р Мирчева.

Тя подчертава, че сърдечната недостатъчност  е  заболяване предимно на зрялата възраст, но то се среща и при по-младите, тъй като пада възрастта на хората покосени от инфаркти и други сърдечни заболявания.

Грижите за страдащите от сърдечна недостатъчност у нас са свързани на първо място с редовни контролни прегледи на пациентите. Другото важно условие е пациентите да бъдат подвижни. Важно е още пациентите да живеят в радиус до 30 км от града. В противен случай те нямат желание редовно да посещават града и лечебното заведение.

Сърдечната недостатъчност е слабост на сърдечния мускул. Това означава, че сърцето не може да доставя достатъчно кръв и кислород до всички органи и системи. Сърдечната недостатъчност винаги се появява след прекарано друго сърдечно-съдово заболяване – исхемична болест на сърцето,  инфаркт, байпас на сърцето, аритмия или предсърдно мъждене. По-рядко, но има пациенти, които развиват сърдечна недостатъчност след прекарана вирусна инфекция, която е довела до възпаление на сърцето. В този случай засегнати са предимно младите пациенти.

Най-честите симптоми за наличие на сърдечна недостатъчност са задух, недостиг на въздух, умора, която не им позволява да изпълняват ежедневните си ангажименти. Тази умора може да бъде в по-лека форма, но може да бъде толкова осезаема, че пациентите не са в състояние да извършват дори своята домакинска работа. Друг външен симптом е задържане на течности, които се проявяват чрез отоци около глезените или по пръстите на ръцете. Наред с това има и събиране на течности в белите дробове.

Диагностика и лечение на сърдечната недостатъчност – пациентите отиват при личния си лекар. Те изпращат пациентите при кардиолог. Кардиологът прави кардиограма, рентгенова снимка на сърцето и на белите дробове. Направената ехография е най-точният метод, който показва дали пациентът има сърдечна недостатъчност – функционална увреда или анатомична увреда на сърцето.

Ако пациентите със сърдечна недостатъчност задържат течности, трябва да бъдат хоспитализирани. Ако не – лечението продължава по определен ред, но в домашни условия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *