ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Имате „сладък зъб“? Доктор Комаровски дава съвети как да се справите с пристрастяването

Доктор Комаровски дава съвети как да се справите с пристрастяването към захарта на децата, които може да приложите върху себе си или върху цялото семейство

пристрастяването

Пристрастяването към захарта е вредно, опасно и смъртоносно. То започва още в детска възраст. Вина за това често имат родителите. Пристрастяването към захарта е проблем, който остава за цял живот, ако не се вземат навременни мерки.

Доктор Комаровски обяснява какво означава „прекалено много захар“, съветва как да се намалите консумацията на сладки храни и с какво да ги замените.

Повечето зърнени закуски, плодови сокове, бисквити и бонбони са с високо съдържание на захар. Например, в 330 мл кока-кола се съдържат 45 г захар. Това е ужасно много, имайки предвид, че голям човек трябва да приема дневно не повече от 20 г захар.

Всички тези сладости трябва да се разглеждат като опасни лакомства и по възможност да не се консумират от хлапетата.

Да повторим още веднъж – каква е вредата от захарта?

Заедно с голямото количество захар, със готовите десерти и вафли от магазина се консумират и огромно количество калории. Това води до натрупване на мазнини и наддаване на тегло.

И ако едно дете предпочита да яде сладки десерти, то вероятно ще запази наднорменото тегло в юношеството и зрелостта. Освен това, рискът от затлъстяване влошава и качеството на живот. вредите от пристрастяването към захарта ще се увеличават с всяка изминала година.

Захарта в излишък води до нарушения в храносмилането, кариес при децата и последващи проблеми с повишен риск от развитие на диабет.

 

ЗАМЕСТИТЕЛИ НА ЗАХАРТА

1. Заменете готовите сладки напитки с домашно приготвен натурален сок. Опитайте се да добавите към диетата на децата мляко и пресни плодове. Използвайте въображението си и направете ваша собствена напитка, която да замени вредната кока-кола.

2. Готовите храни в красиви кутии сменете с плодове, кисело мляко и домашно приготвени каши. Да, домашно приготвената закуска отнема време, но спестява и много разходи, които може да направите, ако детето се разболее. Здравето няма цена!

3. Вместо готови сладкиши и бисквити за чай може да предложите на детето микс от накиснати сурови ядки и домашно сладко.

4. Можете да направите прекрасна домашна торта без добавена захар, заменяйки я с сушени плодове. А обикновено кисело мляко с естествени горски плодове и плодова салата са много по-полезни любимите бисквитки.

5. Включете децата в приготвянето на домашните сладкиши. Така ще им бъде много по-интересно и с удоволствие ще искат да ги опитат.

6. Бъдете пример за децата си! Ако вие предпочитате здравословни храни, те ще последват вашия пример.

Основната препоръка на доктор Комаровски: насърчавайте децата да избират здравословни храни, да ядат повече зеленчуци и плодове, както и използването на значително количество фибри. И не забравяйте за физическа активност и игрите на открито!

Източник: komarovskiy.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *