Доц. Ковачев разкри защо все повече жените раждат секцио

Бременност и стерилитет – естествено зачеване, ин витро процедури и други асистирани репродуктивни технологии. Хормонална стимулация. У нас вече често се раждат тризнаци, заченати по естествен начин. Естествено раждане и раждане със секцио (цезаризъм)  – „За“ и „Против“ по мнението на специалистите. Скринингови програми и профилактични прегледи – ранно диагностициране на туморни образувания и рак на маточната шийка.

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на TV Cherno More гостуват доц. д-р Емил Ковачев – акушер-гинеколог и д-р Милко Папазов – акушер-гинеколог.

секцио
Д-р Иванов поставя въпроса за раждането

С всяка година проблемът с безплодието у нас се решава все по-добре. Резултатът е положителен и по отношение раждането на близнаци и на тризнаци. Не са рядкост вече родените тризнаци у нас, заченати по естествен начин, коментира доц. Ковачев.

В момента у нас не само безплодието е проблем, но и бумът на раждания със секцио. Този проблем в Западна Европа е съществувал преди 20 и 30 години. Доц. Ковачев категорично е „За“ естественото раждане пред своеволно секцио. Д-р Папазов е на същото мнение. Той твърди, че родилките не осъзнават, че едно секцио е голяма коремна операция. Тя е натоварена с риск. Правилният подход при избор на начин на раждане са медицинските показатели. Когато се налага секцио, то трябва да бъде извършено.

В последно време частните болници допускат раждане чрез секцио по желание на своите пациентки,  за да не ги губят като клиенти. Здравната каса заплаща на пациент. Цената на клиничната пътека за раждане е еднаква за двата метода на раждане.

раждане
Доц. Ковачев напомня да се правят редовни профилактични прегледи
раждане
Д-р Папазов застава зад раждането по естествен начин вместо секцио

За съжаление у нас все още не се провеждат качествени и достатъчни  скринингови програми и профилактични прегледи, коментира доц. Ковачев. Въпреки това, жените винаги трябва да се възползват от профилактичните прегледи, защото цитонамазките и мануалната манипулация гарантира ранно диагностициране на туморни образувания и рак на маточната шийка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *