ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Кантарджиев дава ценни съвети за предпазване от паразити

Видове паразити – извън човешкото тяло и в тялото. Външни паразити – въшките по главата, по срамните части, крастата. Вътрешни паразити – в червата (глисти и острици). Кучешка тения и трихинелоза.

В здравното предаване „Пулс“, по Канал 3, гостува проф. Тодор Кантарджиев – национален консултант по заразни болести и паразити.

паразити
Проф. Кантарджиев обяснява защо  паразитите са опасни

Паразитите са главна група причинители на инфекции. Над 60% от паразитната заболеваемост в ЕС е регистрирана в 2 държави – България и Румъния. В нашия бит наличието на паразити и болестите, до които довеждат, не трябва да бъдат подценявани. В България е устроена мащабна мрежа от паразитологични лаборатории, в които работят доказани професионалисти.  Тези лаборатории са подчинени на Националния център по заразни болести. Центърът разполага със свръх модерна апаратура, с която може да бъдат диагностицирани и най-екзотичните паразитни и заразни болести, чиито причинители въобще не виреят в нашата страна.

Видове паразити – в човешкото тяло и извън него. Извън тялото паразитите са въшките по главата, по срамните части и крастата.

Паразитите в тялото:

1 – В червата – глисти, острици, кучешката тения. България е на първо място в Европа по заболеваемост от кучешка тения, особено при децата. Когато на кучетата се дава неварено месо, много често те стават преносители на кучешка тения. Когато българите колят домашни животни, те дават сурово месо, карантии и кокали на своите кучета, а за да се избегнат здравословни проблеми в семейството е достатъчно месото да бъде пуснато за няколко минути във вряща вода.

паразити
Проф. Кантарджиев и Гергана Добрева в студиото на „Пулс“

Паразитите имат сложен и дълъг цикъл на живот, обяснява  проф. Кантарджиев. Те преминават през почвата, през междинен гостоприемник и накрая попадат в човешкия организъм. Най-изявеният гостоприемник е овцата. За кучето тенията е като глистите – на тези животни нищо им няма, когото прихванат тения, но чрез изпражненията яйцата на тенията попадат в почвата. Особено опасно е при зеленчуците. Зеленчуците растат с яйцата на тенията по тях. Когато хората ядат не добре измити зеленчуци, те попадат в тялото.

Бездомните кучета също разнасят заразите из парковете и градинките, където си играят малките деца. Важно е и на бездомните кучета да се дават препарати против паразити. Счуканите тиквени семки вършат чудесна работа за прочистване.

Кучешката тения е опасна, защото може да засегне бял дроб, черен дроб, мозък и други органи. Има антибиотично лечение, но най-често се налага хирургическа интервенция за отстраняване кистите, получени вследствие на кучешката тения. България е на първо място по брой операции на деца, заразени с кучешка тения.

2 – Трихинелоза – най-често заразеното месо е на дивеч – глигани или при домашните прасета. Попаднал в тялото на човека, паразитът трахинолоза засяга мускулите – очните мускули, двигателните мускули, дори  сърцето. Лицето също се подува. Важно е месото на убитите диви прасета да се занася за изследване или част от диафрагмата им. Трихинелозата измира при термична обработка – печене и варене на месото, но не загива при приготвяне на сурови колбаси, наденици и други.

Вижте повече за невероятния уред Волкано Запер ТУК>, който е отлично средство за борба с паразитите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *