Начало / Здравето от А до Я / Болести на психиката / Преди ме мъчеше зимна умора – ето как се справих с това състояние


Преди ме мъчеше зимна умора – ето как се справих с това състояние

През този сезон обичайно се чувстваме отпаднали и повече се уморяваме. Ето някои лесни за изпълнение идеи как да се събуждаме свежи и дейни.

Научни изследвания дават полезна информация, която ще ни помогне да се събуждаме в по-добър тонус и да се чувстваме прекрасно през целия ден.

зимна умора

Как да се справим със зимната умора?

Преди заспиване

– Следобед избягвайте кафе, червено вино и шоколад. Научно е доказано, че те разстройват съня много повече от останалите храни и напитки. След тяхната употреба може да се будите често през нощта или сънят ви да не е достатъчно дълбок, за да си починете качествено.

– Медитирайте или казвайте молитва преди лягане. Подобни практики за успокояване и прочистване на съзнанието от тревожни мисли са много полезни около половин час преди да заспите. Дори само да стоите в леко затъмнена стая и да се вслушвате в дишането си, помага на съзнанието и тялото ви да се подготвят за дълбок сън.

– Не яжте преди лягане. Старайте се да вечеряте поне 2-3 часа по-рано. Иначе рискувате да получите киселини и да имате неспокоен сън.

– Фъншуй за спалнята. Може би мнозина от вас приемат с недоверие идеите на тази източна философия за подредба на дома. Но ако има възможност, разположете леглото си така, че да не гледа срещу вратата на стаята и да е възможно най-далече от нея. Такава подредба ще увеличи чувството ви за сигурност и ще ви е по-комфортно, като заспивате.

– Съчинете си щастливо очакване. Преди да легнете, напишете на листче нещо хубаво, което ще ви се случи на следващия ден. Може да е среща с приятел, посещение на културна проява или просто това, че ще изведете кучето си на разходка. Нека листчето е първото нещо, което ще видите сутринта.

– Обградете се с цветове и цветя. Ярка възглавница или пъстро одеяло ще предизвикат у вас прилив на адреналин, който бързо ще ви разбуди. Изследване твърди, че на жените, които сутрин виждат цветя в стаята си, настроението им се подобрява за целия ден.

– Посетете тоалетната преди лягане. Дори в момента да не чувствате конкретна нужда, така ще предотвратите евентуално ставане през нощта. Спането не е просто сбор от часове. Когато се събуждате през нощта, се нарушават фазите на съня и така почивката не е пълноценна.

По време на сън

– Нито студено, нито топло. Температурата в спалнята оказва пряко влияние върху качеството на съня. Добре е да е между 18 и 22 градуса, но и индивидуалните предпочитания имат значение. Ако е прекалено топло в спалнята, сутрин ще ви е още по-трудно да се разсъните бързо.

– Не е важно да спите 8 часа. Нуждата от нощна почивка е индивидуална. Вие сами трябва да усетите от колко часа сън се нуждаете. По-важно е обаче да свикнете да заспивате по едно и също време всяка вечер.

Така ще ви е по-лесно да се адаптирате към ставане по едно и също време сутрин. Тези часове е редно да се спазват и в почивните дни.

– Ограничете шумовете. Има научни публикации в доказателство на това, че нощните шумове съкращават живота ни, защото влияят негативно на сърцето.

Освен това многократното събуждане причинява силен стрес на организма. Помислете дали с тапи за уши, нова дограма или по друг начин можете да се изолирате от дразнещи звуци през нощта.

– Разтворете леко пердетата и щорите. Нека сутрешната светлина да има достъп до спалнята ви. Тя спира синтеза на хормона мелатонин, който провокира сънливост.

На сутринта

– Дишайте дълбоко. Седнете в леглото и поемете дълбоко дъх. Мислете си как тялото ви се изпълва със светлина и щастие. Представете си се бодри и енергични – така ще провокирате тези части на мозъка, които отговарят за тонуса ви.

– Станете веднага. Не се поддавайте на изкушението да дремнете още няколко минути. Колкото по-бързо станете, толкова по-лесно ще се разсъните.

– Изпийте чаша вода. Ако го сторите веднага след сън, това ще провокира метаболизма ви и ще ви помогне бързо да се разбудите, пише “Журнал”. Доказано е, че дори 2% спад на водните запаси на организма ни кара да чувстваме умора.

– Масажирайте лицето. Леки потупвания по него с върха на пръстите ще подобрят кръвообращението ви и ще ви ободрят. Още по-добър ефект ще има, ако след това измиете лицето си със студена вода.

– Прескочете кафето.

Проучвания сочат, че към кофеина се привиква лесно и ободряващото действие на напитката с времето спада. Така с всеки изминал ден сутрешното кафе ви събужда все по-малко и по-малко… Запазете го за дни, в които се налага да ставате по-рано от обичайното.

– Измислете си сутрешен ритуал. Предвидете сутрин 15 мин, в които да започнете деня постепенно с някакви рутинни действия – например да проверите електронната си поща или да погледате телевизия. Така ще се разбудите напълно, преди да включите на пълни обороти за предстоящите ангажименти.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб