БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Преди ме мъчеше зимна умора – ето как се справих с това състояние (съвети)

През този сезон обичайно се чувстваме отпаднали и повече се уморяваме. Ето някои лесни за изпълнение идеи как да се събуждаме свежи и дейни.

Научни изследвания дават полезна информация, която ще ни помогне да се събуждаме в по-добър тонус и да се чувстваме прекрасно през целия ден.

Преди заспиване

– Следобед избягвайте кафе, червено вино и шоколад. Научно е доказано, че те разстройват съня много повече от останалите храни и напитки. След тяхната употреба може да се будите често през нощта или сънят ви да не е достатъчно дълбок, за да си починете качествено.

– Медитирайте или казвайте молитва преди лягане. Подобни практики за успокояване и прочистване на съзнанието от тревожни мисли са много полезни около половин час преди да заспите. Дори само да стоите в леко затъмнена стая и да се вслушвате в дишането си, помага на съзнанието и тялото ви да се подготвят за дълбок сън.

– Не яжте преди лягане. Старайте се да вечеряте поне 2-3 часа по-рано. Иначе рискувате да получите киселини и да имате неспокоен сън.

– Фъншуй за спалнята. Може би мнозина от вас приемат с недоверие идеите на тази източна философия за подредба на дома. Но ако има възможност, разположете леглото си така, че да не гледа срещу вратата на стаята и да е възможно най-далече от нея. Такава подредба ще увеличи чувството ви за сигурност и ще ви е по-комфортно, като заспивате.

– Съчинете си щастливо очакване. Преди да легнете, напишете на листче нещо хубаво, което ще ви се случи на следващия ден. Може да е среща с приятел, посещение на културна проява или просто това, че ще изведете кучето си на разходка. Нека листчето е първото нещо, което ще видите сутринта.

– Обградете се с цветове и цветя. Ярка възглавница или пъстро одеяло ще предизвикат у вас прилив на адреналин, който бързо ще ви разбуди. Изследване твърди, че на жените, които сутрин виждат цветя в стаята си, настроението им се подобрява за целия ден.

– Посетете тоалетната преди лягане. Дори в момента да не чувствате конкретна нужда, така ще предотвратите евентуално ставане през нощта. Спането не е просто сбор от часове. Когато се събуждате през нощта, се нарушават фазите на съня и така почивката не е пълноценна.

По време на сън

– Нито студено, нито топло. Температурата в спалнята оказва пряко влияние върху качеството на съня. Добре е да е между 18 и 22 градуса, но и индивидуалните предпочитания имат значение. Ако е прекалено топло в спалнята, сутрин ще ви е още по-трудно да се разсъните бързо.

– Не е важно да спите 8 часа. Нуждата от нощна почивка е индивидуална. Вие сами трябва да усетите от колко часа сън се нуждаете. По-важно е обаче да свикнете да заспивате по едно и също време всяка вечер.

Така ще ви е по-лесно да се адаптирате към ставане по едно и също време сутрин. Тези часове е редно да се спазват и в почивните дни.

– Ограничете шумовете. Има научни публикации в доказателство на това, че нощните шумове съкращават живота ни, защото влияят негативно на сърцето.

Освен това многократното събуждане причинява силен стрес на организма. Помислете дали с тапи за уши, нова дограма или по друг начин можете да се изолирате от дразнещи звуци през нощта.

– Разтворете леко пердетата и щорите. Нека сутрешната светлина да има достъп до спалнята ви. Тя спира синтеза на хормона мелатонин, който провокира сънливост.

На сутринта

– Дишайте дълбоко. Седнете в леглото и поемете дълбоко дъх. Мислете си как тялото ви се изпълва със светлина и щастие. Представете си се бодри и енергични – така ще провокирате тези части на мозъка, които отговарят за тонуса ви.

– Станете веднага. Не се поддавайте на изкушението да дремнете още няколко минути. Колкото по-бързо станете, толкова по-лесно ще се разсъните.

– Изпийте чаша вода. Ако го сторите веднага след сън, това ще провокира метаболизма ви и ще ви помогне бързо да се разбудите, пише „Журнал“. Доказано е, че дори 2% спад на водните запаси на организма ни кара да чувстваме умора.

– Масажирайте лицето. Леки потупвания по него с върха на пръстите ще подобрят кръвообращението ви и ще ви ободрят. Още по-добър ефект ще има, ако след това измиете лицето си със студена вода.

– Прескочете кафето.

Проучвания сочат, че към кофеина се привиква лесно и ободряващото действие на напитката с времето спада. Така с всеки изминал ден сутрешното кафе ви събужда все по-малко и по-малко… Запазете го за дни, в които се налага да ставате по-рано от обичайното.

– Измислете си сутрешен ритуал. Предвидете сутрин 15 мин, в които да започнете деня постепенно с някакви рутинни действия – например да проверите електронната си поща или да погледате телевизия. Така ще се разбудите напълно, преди да включите на пълни обороти за предстоящите ангажименти.

крем АНТИПИГМЕНТ
АНТИПИГМЕНТ – крем за премахване на пигментни кожни петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *