ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Кожухарова: Само противогрипните ваксини са ефикасни в борбата с грипа

Грип – същност и причини за появата на различните щамове. Необходимост от поставяне на противогрипна ваксина. Действие на противогрипната ваксина при младежите, при пациенти на средна възраст и при най-възрастните. Противогрипните ваксини предпазват от появата на усложнения като пневмонии. Пандемия и епидемия – прилики и разлики. Колективен имунитет.

В предаването „Пулс“ от поредицата  „Здравни предавания“ на  Канал 3 гостува националният консултант проф. Мира Кожухарова. Никой не може да каже колко точно грипни щама ще ни атакуват през всяка една зима и колко дълго ще се наложи да бъде обявена грипна епидемия, твърди проф. Кожухарова.

грипа
Проф. Кожухарова е убедена, че в борбата с грипа само  противогрипните  ваксини са полезни

За момента единствената ефективна защита против грипа дават само противогрипните ваксини. Ако някой каже, че една противогрипна ваксина дава 100% твърда гаранция, че пациентът няма да се разболее от грип, не е вярно. Но противогрипната ваксина гарантира на всеки млад и здрав човек, че няма да се разболее от грипните щамове, които са включени точно в тази противогрипна ваксина.

За хората в по-напреднала възраст изграждането на имунитет става много по-трудно. Тези хора може и да се разболеят от грип, но пък гарантирано няма да развият усложнения. Това е изключително важен момент. Тези пациенти няма да развият пневмония и няма да им се налага да бъдат хоспитализирани в болницата.

При най-възрастните пациенти рискът от разболяване от грип и след поставяне на противогрипна ваксина е най-висок. Но дори и да имат грип, дори и да стигнат до пневмония, те ще успеят да я преживеят. Това е изключително важно, коментира проф. Кожухарова.

Пандемия – много хора смятат, че зад термина пандемия се крият опасенията за възможните катастрофални последици от болести като ебола, зика, различни форми на грип. Пандемията се дефинира като инфекциозно заболяване, което може лесно и бързо да се разпространи в много големи географски райони. В най-тежката си форма пандемията засяга хората от целия свят. Една пандемия е била чумата в миналото.

През 1918 г. Земята е пострадала от грип – истинска глобална катастрофа. Загинали са между 20 и 40 милиона души. Това заставило учените да търсят начини за справяне с подобни мащабни проблеми. Първата ваксина е направена от английския лекар Едуард Дженър против едрата шарка през 1796 г. Той вкарал вирус на едрата шарка в тялото на пациентите, но с отслабено действие. По този начин тялото има достатъчно време, за да си изгради антитела и да се справи със същинската шарка, когато тя започне да върлува.

До ден днешен са били разработени стотици ваксини, без които ние не можем, защото те гарантират на имунната ни система възможност да ни предпазва от тежки и сериозни заболявания.

Колективен имунитет – когато голяма група от хора е застрашена от морбили, например, ваксината е изключително полезна не само за тях лично, но и за околните. Личният ефект е, че не позволява пациентите да се разболеят от морбили. Социалният ефект е, че по този начин ваксинираните не разпространяват заразата и съхраняват здравето на бебета, малки деца или страдащи от други заболявания, на които ваксината не може да се постави.

Колективният имунитет е особено важен за здравните работници. Те ежедневно са поставени в условия да контактуват с болни хора. Чрез поставените ваксини съхраняват тяхното здраве и не разпространяват заразите в своите семейства или в друг социален кръг.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *