Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е разликата между диабет тип I и II?

Захарният диабет е заболяване, при което организмът не е в състояние правилно да използва (метаболизира) захарта (глюкозата). Причините за него са две. При диабет от тип I (известен доскоро като инсулинозависим, диабет, започващ в млада или детска възраст) панкреасът, храносмилателен орган, не произвежда достатъчно количество от хормона инсулин, за да позволи на тялото да използва глюкозата.

Диабетът от тип II (наричан доскоро инсулинонезависим, или диабет, започващ в зряла възраст) възниква тогава, когато панкреасът произвежда инсулин, но клетките в тялото престават да реагират на този хормон.

диабет тип I
Разликата между диабет тип I и тип II

И в двата случая резултатът е, че глюкозата се натрупва в кръвта, защото тялото не може да я използва.

Гестационният диабет е преходен диабет, който възниква по време на бременността и изчезва след раждането.

Захарният диабет е хронично заболяване, което води до сериозни здравословни усложнения, включтелно бъбречна недостатъчност, сърдечни заболявания, инсулт и слепота. През 2007 г. 246 милиона души по цял свят боледуват от диабет, като този брой нараства всяка година със 7 милиона. Очаква се най-високият темп на растеж да се получи в развиващите се страни.

От хората с диабет 9 от всеки 10 души страдат от диабет от тип II. Петте страни с най-голям брой страдащи от диабет хора са Индия, Китай, Съединените щати, Русия и Германия. Смъртните случаи са 3,8 милиона годишно в световен мащаб и са пряко свързани с диабета.

Заболяването е фактор, допринасящ за много смъртни случаи, които се дължат на сърдечно-съдови заболявания.

През 2005 г. в Съединените щати приблизително 20,8 милиона души, или 7% от населението, боледуват от диабет. При 14,6 милиона от тях болестта е била диагностицирана, а при останалите 6,2 милиона е останала недиагностицирана. Други 54 милиона души са в преддиабетно състояние. При него нивата на кръвната глюкоза са по-високи от нормалните, но не толкова, че да оправдаят диагностицирането на диабет.

Броят на хората с диабет нараства бързо, особено при онези с наднормено тегло и прекалено пълните деца.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *