Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЛАКТУЛОЗА-МИП / LACTULOSE-MIP

Съдържа лактулоза, фруктоза, лактоза, галактоза, лимонена киселина, вода

Предназначение

Сиропът ЛАКТУЛОЗА-МИП се препоръчва при необходимост от регулиране на чревния режим и чести състояния на запек. Прилага се по лекарска препоръка при проблеми с хемороиди и след оперативни интервенции на дебелото черво. Под медицински контрол е част от профилактични програми и терапия на чернодробна енцефалопатия.

Компонентите на ЛАКТУЛОЗА-МИП не влизат в ензимни взаимодействия и преминават непроменени през тънките черва. В дебелото черво са подложени на разграждане с помощта на чревните бактерии, като получените продукти на разпада активират чревната перисталтика и ускоряват освобождаването на тракта от задържаната маса.

Как се приема

При запек сиропът се приема според указанията в пациентската листовка, а при всички други отбелязани случаи – според лекарските препоръки.

Стандартната схема е стартов прием на по-висока доза за 3-4 дни и последващо поддържане. Обикновено за възрастни първоначално се препоръчват по 10-45 мл на един прием или разпределени по равно на два; поддържащата доза е 10-25 мл дневно. Деца от 7 до 14 години вземат първоначално по 15 мл сироп дневно, а впоследствие 10-15; деца на 1-6 години приемат по 5-10 мл, а кърмачетата – по 5 мл.

Ефектът от приема на сиропа се очаква в рамките на 2-10 часа. Необходима е допълнителна консултация, ако при спазване на дозировката в продължение на 48 часа продуктът не успява да подейства. При необходимост дневната доза може да достигне до 45 мл, разпределени на 3-4 приема. Приемът на по-високи дози може да предизвика болки в корема и диария.

Възможни нежелани ефекти

Продължителният прием на сиропа може да провокира електролитен дисбаланс. Ако терапията е с по-високи от обичайните дози, може да се стигне до състояния с коремни болки и разстройство.

Първоначалният прием често предизвиква повишено образуване на газове, метеоризъм. Обикновено този ефект е преходен.Не са изключени странични ефекти от типа на гадене и повръщане, при които е възможна загуба на течности и електролити.

При лечението на пациенти с мозъчно увреждане и заболявания на черния дроб може да се увеличи серумната концентрация на натрий.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЛАКТУЛОЗА-МИП не бива да се приема при алергия към някоя от съставките на продукта.

Сиропът не е подходящ при чревна непроходимост, особено ако са проявени и симптоми като висока температура, болки в корема и общо неразположение.

Не се прилага при установен водно-солеви дисбаланс.

Средството не е подходящо при непоносимост към галактоза, улцерозен колит или болест на Крон. Не се препоръчва за потребители с вродени нарушения при усвояването на нъглехидрати.

Не се използва при лечението на деца с чернодробни заболявания.

Взаимодействие с други медикаменти

ЛАКТУЛОЗА-МИП се прилага с повишено внимание, ако пациентът приема същевременно кортикостероиди, диуретици или антибиотици за лечение на гъбични инфекции. В тези случаи има повишен риск от нарушаване на електролитния баланс. Освен това лактулозата повишава чревната киселинност, което е неблагоприатен фактор при вече започнала терапия  с лекарства като сулфасалазин или месалазин.

И при приема на този лаксатив е валидно правилото да се направи консултация за безопасно съвместяване на ЛАКТУЛОЗА-МИП с други  лекарствени продукти.

_________

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за опаковка от 200 мл или 18 – за 500 мл

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *